Ekler-rolada

Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off.   Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj! 

Sastojci

  • 200 ml vode
  • 85 g neslanog maslaca, dodatni maslac za premazati pleh
  • 1 žlica kristalnog šećera
  • prstohvat soli
  • 115 g glatkog brašna, prosijanog
  • 3 jaja iz slobodnog uzgoja, umućena
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 4 žlice namaza od slanog karamela
  • Za glazuru
  • 200 g tamne čokolade
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 100 g mliječne čokolade, nasjeckane

Priprema

  • 1. Pećnicu zagrijte na 200 °C ili 180 °C s kruženjem zraka. Pravokutni pleh veličine 20 cm x 30 cm blago namastite i obložite papirom za pečenje.
  • 2. U lonac stavite vodu, maslac, šećer i sol. Kratko ih prokuhajte na srednje jakoj vatri da se otope šećer i maslac.
  • 3. Čim se maslac i šećer otope, brzo smanjite vatru i u jednom mahu ubacite sve brašno. Neprestano ih miješajte da se brašno ne zgruda. Smjesa treba biti glatka, a dok je miješate ne smije prianjati za stijenke lonca.
  • 4. Smjesu sklonite sa štednjaka da se blago ohladi, pa malo-pomalo ulijevajte umućena jaja. Svaki put kad ulijete dio jaja, dobro je promiješajte. Smjesa će nakon svakog ulijevanja izgledati kao da se razdvaja, no sjedinit će se miješanjem. Nastavite dok ne umiješate sva jaja. Tijesto treba biti glatko.
  • 5. Tijesto izlijte posred pripremljenog pleha. Slastičarskom ga lopaticom ili stražnjom stranom žlice rasporedite po plehu. Zagladite moguće neravnine, pa ga prebacite u pećnicu i pecite 30 minuta.
  • 6. U međuvremenu pripremite čistu kuhinjsku krpu za motanje rolade. Pečenu koru izvadite iz pećnice i preokrenite na krpu. Koru zajedno s krpom zamotajte u roladu, počevši od kraćeg kraja. Kuhinjska krpa mora ostati umotana u koru da se ne slijepi. Ostavite je 20 minuta hladiti.
  • 7. Napravite nadjev: slatko vrhnje u zdjeli istucite sa šećerom u prahu i pastom od vanilije. Tučeno vrhnje mora biti čvrsto. Odložite ga dok vam ne zatreba.
  • 8. Nasjeckajte tamnu čokoladu za glazuru i istresite je u zdjelu. U manjem loncu zagrijte slatko vrhnje. Pazite da ne zavri. Kad primijetite da se sprema zavreti, sklonite ga s vatre i prelijte po čokoladi. Miješajte ih dok potpuno ne otopite čokoladu.
  • 9. Koru razmotajte i premažite tučenim vrhnjem pa pokapajte slanim karamelom. Ponovno je umotajte u roladu. Opet je motajte od kraćeg kraja, ali ovaj put izostavite kuhinjsku krpu, krpe nisu najukusnije.
  • 10. Roladu premjestite na pladanj za posluživanje, premažite glazurom i pospite nasjeckanom mliječnom čokoladom. Poslužite je narezanu na kriške.

Povezani recepti

Vidi sve