Ekler od jagoda i limuna
Recept iz: Annabel Langbein
Annabel Langbein poznata je kulinarska stručnjakinja iz Novoga Zeland, koja je objavila čak 25 kuharica i vodila tri emisije. Isprobajte njen recept za klasične eklera sa voćnim dodatkom.
Sastojci
- 1.5 šalica šećera
- 220 g maslaca
- sok od 6 limuna
- 2 žlice naribane kore od limuna
- 6 jajaZa tijesto
- 0.5 šalice vode
- 60 g maslaca
- 385 g brašna
- 1 žlica šećera
- 0.5 ekstrakta od vanilije
- 2 jaja
- 0.5 šalice narezanih badema
- 2 šalice tučenog vrhnja
- 1 šalica kreme od limuna
- 24 jagode
Priprema
- 1. Kako biste pripremili kremu od limuna, ulijte u lonac s dvostrukim dnom malo vode i ostavite da prokuha. Na lonac postavite staklenu posudu i u nju stavite šećer, maslac narezan na kockice, naribanu limunovu koru i sok od limuna. Miješajte smjesu na nižoj temperaturi dok se ne rastopi. Odvojeno, u drugoj posudi, istucite jaja. Dodajte ih ostalim sastojcima, pažljivo, neprestano miješajući. Nastavite miješati drvenom kuhačom još 3-5 minuta dok se smjesa ne zgusne. Procijedite kremu kroz cjediljku i raspodijelite u staklenke. Možete je čuvati u hladnjaku nekoliko tjedana.
- 2. Za tijesto ulijte vodu u lonac i dodajte maslac, narezan na kockice. Rastopite maslac na srednjoj temperaturi miješajući s vremena na vrijeme. Stavite brašno odjednom i miješajte drvenom kuhačom 1 minutu.
- 3. Smjesu prenesite u posudu i dodajte ekstrakt vanilije i prašak za pecivo. Istucite smjesu mikserom. Dodajte jedno po jedno jaje neprestano miješajući.
- 4. Veliki plitki lim prekrijte papirom za pečenje. Iscrtajte krug promjera 22 cm na papiru i okrenite naopako. Prebacujte tijesto vilicom tako da oblikujete vijenac po iscrtanom krugu. Zagladite tijesto vilicom. Pospite narezanim bademima ili u listićima. Ispecite ekler u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 12 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još 15 minuta. Isključite pećnicu i ostavite ekler da se unutra hladi oko 15 minuta.
- 5. Istucite vrhnje dok ne nastanu tvrdi vrhovi. Dodajte u kremu od limuna i pažljivo miješajte.
- 6. Razrežite ohlađeni ekler na dva dijela po horizontali s pomoću nazubljenog noža. Nanesite kremu u debelom sloju na donji dio eklera. Poredajte jagode narezane na polovice i poklopite gornjim dijelom eklera. Pospite šećerom u prahu.
- Za više recepata i informacija posjetite: http://www.annabel-langbein.com/
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Mille feuille pogačice s čokoladom
Recepti Michel Albert Roux
Oreilettes
Recepti Michel Albert Roux
Poširane breskve s mačjim jezicima
Recepti Michel Albert Roux
Sufle od jagoda s pistacijama
Recepti Michel Albert Roux
Glazirana dinja sa šećerom i borovnicama
Recepti Ainsley Harriott
Staklenke s jagodama, keksima i cheesecakeom
Recepti Ainsley Harriott
Betsyne palačinkice s džemom od rabarbare i maline i šlagom
Recepti Ainsley Harriott
Pire od jagoda s kremom od bazge
Recepti Curtis Stone
Slatki složenac od kroasana i lješnjaka
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca