Egipatski gulaš (bamija) s rižom
Sastojci
- Bamija:
- 4 pileća zabatka (bez kože i kosti)
- 500 g svježih bamija
- 2 ljutike
- 4 češnja češnjaka
- 4 rajčice
- 2 velike žlice koncentrata rajčice
- 4 velike žlice maslinova ulja
- sol
- svježe mljeveni papar
- 1 velika žlica začina harissa
- 1 konzervirani limun
- pola vezice korijandra
- Riža:
- 50 ml suncokretova ulja
- 75 g ječma
- 200 g riže
- 1 žličica soli
- 400 ml kipuće vode
Priprema
- 1. Pileće zabatke narežite na jednake komade. Očistite bamije: odstranite stabljiku (nemojte odrezati previše, bamija mora ostati zatvorena) i manji dio vrha ploda.
- 2. Ljutike ogulite i narežite na polukrugove. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Rajčice izmiksajte zajedno s koncentratom dok ne dobijete umak od rajčice.
- 3. Za pripremu bamije u plitkom loncu ili tavi ispržite meso na dvije velike žlice maslinova ulja oko pet minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
- 4. Prženu piletinu izvadite iz tave na tanjur.
- 5. U istoj tavi na preostale dvije žlice ulja popržite bamije i ljutike, oko pet minuta.
- 6. U tavu zatim dodajte nasjeckani češnjak i popržene pileće zabatke i promiješajte.
- 7. Podlijte umakom od rajčice i začinite solju, svježe mljevenim paprom i harissom.
- 8. Koricu konzerviranog limuna narežite na tanke trakice. Dodajte koricu u gulaš tijekom kuhanja. Pustite jelo 20-ak minuta da ključa na laganoj vatri.
- 9. Natrgajte i narežite korijandar. Netom prije posluživanja dodajte korijandar.
- 10. Nakon toga slijedi priprema riže. Zagrijte suncokretovo ulje u loncu i popržite ječam dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Dodajte zatim rižu i pržite još minutu. Začinite solju i podlijte kipućom vodom. Dobro promiješajte. Poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta, dok sva voda ne ispari.
- 11. Bamiju i rižu poslužite odvojeno, u lijepim zdjelicama.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Pileći tartiflette
Recepti Luke Nguyen
Crno sapsko pile u galangalu na žaru (ga den nuong rieng)
Recepti Luke Nguyen
Piletina pečena u đumbiru (ga ban kho gung)
Recepti Donal Skehan
Blagdanski pileći tagine s kus-kusom
Recepti Adam Liaw
Pohana piletina u slatko-kiselom umaku
Recepti Hera Te Kurapa
Hrskava piletina s narančom
Recepti Mark Moriarty
Pita s piletinom i šampinjonima
Recepti Mark Moriarty
Piletina s juhom i rezancima
Recepti Mark Moriarty
Pileća krilca u buffalo umaku
Recepti Mark Moriarty
Piletina u umaku s maslacem