Egipatski gulaš (bamija) s rižom
Sastojci
- Bamija:
- 4 pileća zabatka (bez kože i kosti)
- 500 g svježih bamija
- 2 ljutike
- 4 češnja češnjaka
- 4 rajčice
- 2 velike žlice koncentrata rajčice
- 4 velike žlice maslinova ulja
- sol
- svježe mljeveni papar
- 1 velika žlica začina harissa
- 1 konzervirani limun
- pola vezice korijandra
- Riža:
- 50 ml suncokretova ulja
- 75 g ječma
- 200 g riže
- 1 žličica soli
- 400 ml kipuće vode
Priprema
- 1. Pileće zabatke narežite na jednake komade. Očistite bamije: odstranite stabljiku (nemojte odrezati previše, bamija mora ostati zatvorena) i manji dio vrha ploda.
- 2. Ljutike ogulite i narežite na polukrugove. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Rajčice izmiksajte zajedno s koncentratom dok ne dobijete umak od rajčice.
- 3. Za pripremu bamije u plitkom loncu ili tavi ispržite meso na dvije velike žlice maslinova ulja oko pet minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
- 4. Prženu piletinu izvadite iz tave na tanjur.
- 5. U istoj tavi na preostale dvije žlice ulja popržite bamije i ljutike, oko pet minuta.
- 6. U tavu zatim dodajte nasjeckani češnjak i popržene pileće zabatke i promiješajte.
- 7. Podlijte umakom od rajčice i začinite solju, svježe mljevenim paprom i harissom.
- 8. Koricu konzerviranog limuna narežite na tanke trakice. Dodajte koricu u gulaš tijekom kuhanja. Pustite jelo 20-ak minuta da ključa na laganoj vatri.
- 9. Natrgajte i narežite korijandar. Netom prije posluživanja dodajte korijandar.
- 10. Nakon toga slijedi priprema riže. Zagrijte suncokretovo ulje u loncu i popržite ječam dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Dodajte zatim rižu i pržite još minutu. Začinite solju i podlijte kipućom vodom. Dobro promiješajte. Poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta, dok sva voda ne ispari.
- 11. Bamiju i rižu poslužite odvojeno, u lijepim zdjelicama.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Curry s piletinom i stabljikom banane
Recepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju