Egipatski gulaš (bamija) s rižom

Egipatski gulaš (bamija) s rižom

Opis

Priprema

Pileće zabatke narežite na jednake komade. Očistite bamije: odstranite stabljiku (nemojte odrezati previše, bamija mora ostati zatvorena) i manji dio vrha ploda. Ljutike ogulite i narežite na polukrugove. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Rajčice izmiksajte zajedno s koncentratom dok ne dobijete umak od rajčice.

Bamija

U plitkom loncu ili tavi ispržite meso na dvije velike žlice maslinova ulja oko pet minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Prženu piletinu izvadite iz tave na tanjur. U istoj tavi na preostale dvije žlice ulja popržite bamije i ljutike, oko pet minuta.

U tavu zatim dodajte nasjeckani češnjak i popržene pileće zabatke i promiješajte. Podlijte umakom od rajčice i začinite solju, svježe mljevenim paprom i harissom.

Koricu konzerviranog limuna narežite na tanke trakice. Dodajte koricu u gulaš tijekom kuhanja. Pustite jelo 20-ak minuta da ključa na laganoj vatri.

Natrgajte i narežite korijandar. Netom prije posluživanja dodajte korijandar.

Riža

Zagrijte suncokretovo ulje u loncu i popržite ječam dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Dodajte zatim rižu i pržite još minutu. Začinite solju i podlijte kipućom vodom. Dobro promiješajte. Poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta, dok sva voda ne ispari.

Posluživanje

Bamiju i rižu poslužite odvojeno, u lijepim zdjelicama.

Sastojci

Sastojci

  • bamija
  • 4 pileća zabatka (bez kože i kosti)
  • 500 g svježih bamija
  • 2 ljutike
  • 4 češnja češnjaka
  • 4 rajčice
  • 2 velike žlice koncentrata rajčice
  • 4 velike žlice maslinova ulja
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 1 velika žlica začina harissa
  • 1 konzervirani limun
  • pola vezice korijandra

Riža

  • 50 ml suncokretova ulja
  • 75 g ječma
  • 200 g riže
  • 1 žličica soli
  • 400 ml kipuće vode

Povezani recepti