Egipatski gulaš (bamija) s rižom

Sastojci

  • Bamija:
  • 4 pileća zabatka (bez kože i kosti)
  • 500 g svježih bamija
  • 2 ljutike
  • 4 češnja češnjaka
  • 4 rajčice
  • 2 velike žlice koncentrata rajčice
  • 4 velike žlice maslinova ulja
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 1 velika žlica začina harissa
  • 1 konzervirani limun
  • pola vezice korijandra
  • Riža:
  • 50 ml suncokretova ulja
  • 75 g ječma
  • 200 g riže
  • 1 žličica soli
  • 400 ml kipuće vode

Priprema

  • 1. Pileće zabatke narežite na jednake komade. Očistite bamije: odstranite stabljiku (nemojte odrezati previše, bamija mora ostati zatvorena) i manji dio vrha ploda.
  • 2. Ljutike ogulite i narežite na polukrugove. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Rajčice izmiksajte zajedno s koncentratom dok ne dobijete umak od rajčice.
  • 3. Za pripremu bamije u plitkom loncu ili tavi ispržite meso na dvije velike žlice maslinova ulja oko pet minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
  • 4. Prženu piletinu izvadite iz tave na tanjur.
  • 5. U istoj tavi na preostale dvije žlice ulja popržite bamije i ljutike, oko pet minuta.
  • 6. U tavu zatim dodajte nasjeckani češnjak i popržene pileće zabatke i promiješajte.
  • 7. Podlijte umakom od rajčice i začinite solju, svježe mljevenim paprom i harissom.
  • 8. Koricu konzerviranog limuna narežite na tanke trakice. Dodajte koricu u gulaš tijekom kuhanja. Pustite jelo 20-ak minuta da ključa na laganoj vatri.
  • 9. Natrgajte i narežite korijandar. Netom prije posluživanja dodajte korijandar.
  • 10. Nakon toga slijedi priprema riže. Zagrijte suncokretovo ulje u loncu i popržite ječam dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Dodajte zatim rižu i pržite još minutu. Začinite solju i podlijte kipućom vodom. Dobro promiješajte. Poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta, dok sva voda ne ispari.
  • 11. Bamiju i rižu poslužite odvojeno, u lijepim zdjelicama.

Povezani recepti

Vidi sve