Dva pečena pileta s gratiniranim krumpirima
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.
Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.
Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 2 pileta od po 1,75 kg pripremljenih za pečenje
- 8 svježih listova lovora
- Mala vezica listova kadulje
- 1 veći limun, prepolovljen
- 55 g maslaca, omekšalog
- 1 žllica mljevene paprike
- 1 veći češnjak, prepolovljen vodoravno
- 150 ml bijelog vina
- 300 ml pilećeg temeljca
- 55 g brašna
- 1,2 kg oguljenih krumpira, tanko narezanih
- 1 glavica luka, tanko narezanog
- 55 g maslaca, u kockicama, i još za namašćivanje
- 600 ml pilećeg temeljca
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 200°C/ventilacijsku na 180°C /plinsku na 6 i namastite plitku vatrostalnu posudu od 1,8 l.
- 2. Stavite oba pileta na dasku pa polovicu količine listova lovora, trećinu količine kadulje i limun umetnite do pola unutrašnjosti svakog pileta.
- 3. Pomiješajte maslac i papriku u zdjelici i time premažite piletinu po prsima pa dobro začinite solju i mljevenim crnim paprom.
- 4. Sipajte preostalu kadulju, češnjak, vino i pileći temeljac u veliki lim za pečenje. Unutra stavite rešetku i na to dva pileta jedno pored drugog.
- 5. Za gratinirani krumpir, složite sloj kriški krumpira na dno pripremljene vatrostalne zdjele od 1,8 litara pa po njemu pospite luk, stavite nekoliko kockica maslaca i prelijte s malo pilećeg temeljca. Dobro začinite i ponovite postupak sa svim sastojcima a za kraj stavite sloj krumpira. Prekrijte zdjelu folijom premazanom maslacem.
- 6. Piletinu prebacite na gornju rešetku pećnice a krumpire stavite na rešetku ispod. Pecite oboje oko sat i pol s tim da uklonite foliju nakon 45 minuta. Pripazite na piletinu, ako previše posmeđi, vratite foliju. Kad je piletina zlatne boje i sasvim pečena a krumpiri omekšali, izvadite sve iz pećnice.
- 7. Prekrijte piletinu i krumpire folijom i ostavite po strani dok ne napravite umak.
- 8. Procijedite tekućinu i temeljac iz lima za pečenje u zdjelu. Uklonite što je više moguće masnoće i sačuvajte je. Trebat će vam oko 450 ml tekućine od pečenja a uvijek možete dodati temeljac.
- 9. Vratite masnoću u lim i pospite brašnom. Promiješajte na vatri nekoliko sekundi pa umiješajte procijeđeni temeljac. Nastavite miješati pjenjačom dok ne postane gusta i glatka mješavina. Provjerite je li dovoljno začinjeno.
- 10. Izrezanu piletinu poslužite s krumpirima, umakom i zelenim povrćem za prilog.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Welington od pećenog povrća
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Pileći tartiflette
Recepti Mary Berry
Mini dauphinoise krumpiri
Recepti Mary Berry
Tajlandska zelena juha od piletine i rezanaca
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Mary Berry
Skromna pita
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima