Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.

Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.

Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 2 pileta od po 1,75 kg pripremljenih za pečenje
  • 8 svježih listova lovora
  • Mala vezica listova kadulje
  • 1 veći limun, prepolovljen
  • 55 g maslaca, omekšalog
  • 1 žllica mljevene paprike
  • 1 veći češnjak, prepolovljen vodoravno
  • 150 ml bijelog vina
  • 300 ml pilećeg temeljca
  • 55 g brašna
  • 1,2 kg oguljenih krumpira, tanko narezanih
  • 1 glavica luka, tanko narezanog
  • 55 g maslaca, u kockicama, i još za namašćivanje
  • 600 ml pilećeg temeljca

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 200°C/ventilacijsku na 180°C /plinsku na 6 i namastite plitku vatrostalnu posudu od 1,8 l.
  • 2. Stavite oba pileta na dasku pa polovicu količine listova lovora, trećinu količine kadulje i limun umetnite do pola unutrašnjosti svakog pileta.
  • 3. Pomiješajte maslac i papriku u zdjelici i time premažite piletinu po prsima pa dobro začinite solju i mljevenim crnim paprom.
  • 4. Sipajte preostalu kadulju, češnjak, vino i pileći temeljac u veliki lim za pečenje. Unutra stavite rešetku i na to dva pileta jedno pored drugog.
  • 5. Za gratinirani krumpir, složite sloj kriški krumpira na dno pripremljene vatrostalne zdjele od 1,8 litara pa po njemu pospite luk, stavite nekoliko kockica maslaca i prelijte s malo pilećeg temeljca. Dobro začinite i ponovite postupak sa svim sastojcima a za kraj stavite sloj krumpira. Prekrijte zdjelu folijom premazanom maslacem.
  • 6. Piletinu prebacite na gornju rešetku pećnice a krumpire stavite na rešetku ispod. Pecite oboje oko sat i pol s tim da uklonite foliju nakon 45 minuta. Pripazite na piletinu, ako previše posmeđi, vratite foliju. Kad je piletina zlatne boje i sasvim pečena a krumpiri omekšali, izvadite sve iz pećnice.
  • 7. Prekrijte piletinu i krumpire folijom i ostavite po strani dok ne napravite umak.
  • 8. Procijedite tekućinu i temeljac iz lima za pečenje u zdjelu. Uklonite što je više moguće masnoće i sačuvajte je. Trebat će vam oko 450 ml tekućine od pečenja a uvijek možete dodati temeljac.
  • 9. Vratite masnoću u lim i pospite brašnom. Promiješajte na vatri nekoliko sekundi pa umiješajte procijeđeni temeljac. Nastavite miješati pjenjačom dok ne postane gusta i glatka mješavina. Provjerite je li dovoljno začinjeno.
  • 10. Izrezanu piletinu poslužite s krumpirima, umakom i zelenim povrćem za prilog.

Povezani recepti

Vidi sve