Domaći kruh sa češnjakom

Domaći kruh sa češnjakom

Opis

Postupak:

1. Za baguette stavite u samostojeći mikser brašno, sol, kvasac, maslinovo ulje i veći dio vode. Treba vam nastavak za miješenje tijesta. Pazite da sol ne dodirne kvasac prije nego počne miješenje.

2. Počnite polagano mijesiti, postupno dodajte ostatak vode sve dok ne dobijete glatko tijesto. Za to će trebati pet minuta.

3. Stavite tijesto u nauljenu zdjelu, prekrijte i ostavite da se diže dva sata.

4. Izvadite tijesto na nauljenu površinu. Stavite na ruke malo brašna i podijelite tijesto u dva dijela.

5. Istisnite zrak iz tijesta, rastegnite ga i presavinite te ga uvijte u potreban oblik.

6. Za smjesu od češnjaka zagrijte pećnicu na 200 °C. Zgnječite glavicu češnjaka kako biste došli do češnjeva te ih stavite u lim za pečenje (skupa s ljuskom). Prelijte maslinovim uljem, pospite prstohvatom šećera i soli te sve promiješajte. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta ili dok se češnjak ne karamelizira.

7. Izvadite ga iz pećnice, ostavite da se ohladi dovoljno da biste ga mogli dalje koristiti te istisnite meki, pečeni češnjak iz ljuske.

8. Utisnite češnjak u baguette (stavite količinu po ukusu) dok tijesto oblikujete u oblik baguetta.

9. Stavite ih na lim za pečenje baguetta ili u dugački lim, prekrijte i ostavite da se dižu dok ne budu dvostruko veći.

10. Ugrijte lim za pečenje u dnu pećnice i ulijte vodu kako bi se stvorila para (to će pomoći da se stvori korica). Ugrijte pećnicu na 220 °C  (bez ventilatora).

11. Netom prije pečenja zarežite svaki baguette tri puta.

12. Pecite ih 30 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 200 °C i pecite još 10 minuta. Pečeni baguetti bit će zlatnosmeđi te će se lagano sjajiti.

13. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se ohlade.

14. Kad se ohlade, zagrijte gornji grijač pećnice. Narežite baguette, prekrijte mozzarellom i pecite dok se ne pojave mjehurići.

Sastojci

Za baguette:

  • 250 g bijelog brašna za kruh
  • dodatno za posipavanje
  • 5 g soli
  • 5 g suhog kvasca s brzim djelovanjem
  • 30 ml maslinova ulja
  • dodatno za premazivanje
  • 180 ml vode

Za smjesu od češnjaka:

  • 1 glavica češnjaka
  • malo maslinova ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • 125 g mozzarelle od bivoljeg mlijeka

Povezani recepti