Domaći kruh sa češnjakom

Sin pekara, Paul je izvorno bio kipar prije nego ga je otac uvjerio da se priključi obiteljskom poslu. Postao je glavni pekar u nekim od najluksuznijih hotela uključujući „Cliveden“, „Chester Grosvenor“ i „Dorchester“ stekavši reputaciju jednog od najboljih pekara.
Nakon svog školovanja i uspjeha po Britanskim hotelima, Paul je iskoristio priliku da putuje kroz Cipar, Egipat i Jordan posjećujući udaljena sela kako bi otkrio antičku tehniku pečenja kruha. Jednom je prilikom, putujući kroz Beduin, pekao kruh usred pustinje.

Sastojci

  • 250 g bijelog brašna za kruh
  • dodatno za posipavanje: 5 g soli, 5 g suhog kvasca s brzim djelovanjem, 30 ml maslinova ulja dodatno za premazivanje, 180 ml vode
  • 1 glavica češnjaka
  • malo maslinova ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • 125 g mozzarelle od bivoljeg mlijeka

Priprema

  • 1. Za baguette stavite u samostojeći mikser brašno, sol, kvasac, maslinovo ulje i veći dio vode. Treba vam nastavak za miješenje tijesta. Pazite da sol ne dodirne kvasac prije nego počne miješenje.
  • 2. Počnite polagano mijesiti, postupno dodajte ostatak vode sve dok ne dobijete glatko tijesto. Za to će trebati pet minuta.
  • 3. Stavite tijesto u nauljenu zdjelu, prekrijte i ostavite da se diže dva sata.
  • 4. Izvadite tijesto na nauljenu površinu. Stavite na ruke malo brašna i podijelite tijesto u dva dijela.
  • 5. Istisnite zrak iz tijesta, rastegnite ga i presavinite te ga uvijte u potreban oblik.
  • 6. Za smjesu od češnjaka zagrijte pećnicu na 200 °C. Zgnječite glavicu češnjaka kako biste došli do češnjeva te ih stavite u lim za pečenje (skupa s ljuskom). Prelijte maslinovim uljem, pospite prstohvatom šećera i soli te sve promiješajte. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta ili dok se češnjak ne karamelizira.
  • 7. Izvadite ga iz pećnice, ostavite da se ohladi dovoljno da biste ga mogli dalje koristiti te istisnite meki, pečeni češnjak iz ljuske.
  • 8. Utisnite češnjak u baguette (stavite količinu po ukusu) dok tijesto oblikujete u oblik baguetta.
  • 9. Stavite ih na lim za pečenje baguetta ili u dugački lim, prekrijte i ostavite da se dižu dok ne budu dvostruko veći.
  • 10. Ugrijte lim za pečenje u dnu pećnice i ulijte vodu kako bi se stvorila para (to će pomoći da se stvori korica). Ugrijte pećnicu na 220 °C  (bez ventilatora).
  • 11. Netom prije pečenja zarežite svaki baguette tri puta.
  • 12. Pecite ih 30 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 200 °C i pecite još 10 minuta. Pečeni baguetti bit će zlatnosmeđi te će se lagano sjajiti.
  • 13. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se ohlade.
  • 14. Kad se ohlade, zagrijte gornji grijač pećnice. Narežite baguette, prekrijte mozzarellom i pecite dok se ne pojave mjehurići.

Povezani recepti

Vidi sve