Domaći karamel sladoled na štapiću
Recept iz: Pavel Pavlov
Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa.
Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije.
Sastojci
- 310 g šećera
- 100 g vode
- 180 g vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla
- 1 kg vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla
- 100 g šećera
- 8 žutanjaka
- sol po ukusu
- 375 g crne čokolade
- 150 g jestivog ulja
- orašasto voće po izboru i kokosovo brašno za posipanje
Priprema
- 1. Za sladoled prvo pripremite karamel. Zagrijte šećer i vodu u loncu. Ostavite na ploči za kuhanje dok se šećer ne karamelizira i ne potamni. Maknite s vatre. Zagrijte i vrhnje te ga postupno ulijevajte u karamel uz stalno miješanje. Karamel treba preuzeti cijelo vrhnje.
- 2. Poslije toga pripremite laganu kremu od vanilije. Zagrijte vrhnje s polovicom šećera te ostavite da zakipi. Žutanjke izmiješajte s preostalim šećerom. Pri tom polako u tankom mlazu i uz stalno miješanje dodavajte vruće zaslađeno vrhnje. Po želji posipajte prstohvatom soli. Stavite smjesu na ploču za kuhanje i ostavite da se kuha dok ne dosegne 81 stupanj. U međuvremenu miješajte kuhačom po dnu da žutanjci ne zagore. Kada temperatura smjese dosegne 81 stupanj, maknite posudu s vatre. Pomiješajte karamel s laganom kremom od vanilije. Smjesu ostavite na jednu noć u hladnjaku.
- 3. Sladolednu smjesu podijelite u silikonske kalupe – kugle. Stavite u zamrzivač preko noći da se zamrznu.
- 4. Zagrijte jestivo ulje za glazuru. Dodajte čokoladu i kada se rastopi, pasirajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu.
- 5. Kugle sladoleda potopite u glazuru i posipajte orašastim voćem ili kokosovim brašnom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha