Domaći karamel sladoled na štapiću

Domaći karamel sladoled na štapiću

Opis

Način pripreme:

1. Za sladoled prvo pripremite karamel. Zagrijte šećer i vodu u loncu. Ostavite na ploči za kuhanje dok se šećer ne karamelizira i ne potamni. Maknite s vatre. Zagrijte i vrhnje te ga postupno ulijevajte u karamel uz stalno miješanje. Karamel treba preuzeti cijelo vrhnje.

2. Poslije toga pripremite laganu kremu od vanilije. Zagrijte vrhnje s polovicom šećera te ostavite da zakipi. Žutanjke izmiješajte s preostalim šećerom. Pri tom polako u tankom mlazu i uz stalno miješanje dodavajte vruće zaslađeno vrhnje.  Po želji posipajte prstohvatom soli. Stavite smjesu na ploču za kuhanje i ostavite da se kuha dok ne dosegne 81 stupanj. U međuvremenu miješajte kuhačom po dnu da žutanjci ne zagore. Kada temperatura smjese dosegne 81 stupanj, maknite posudu s vatre. Pomiješajte karamel s laganom kremom od vanilije. Smjesu ostavite na jednu noć u hladnjaku.

3. Sladolednu smjesu podijelite u silikonske kalupe – kugle. Stavite u zamrzivač preko noći da se zamrznu.

4. Zagrijte jestivo ulje za glazuru. Dodajte čokoladu i kada se rastopi, pasirajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu.

5. Kugle sladoleda potopite u glazuru i posipajte orašastim voćem ili kokosovim brašnom.  

Sastojci

Za sladoled

Za karamel

  • 310 g šećera
  • 100 g vode
  • 180 g vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla

Za laganu kremu od vanilije:

  • 1 kg vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla
  • 100 g šećera
  • 8 žutanjaka
  • soli po ukusu

Za glazuru

  • 375 g crne čokolade
  • 150 g jestivog ulja
  • orašasto voće po izboru i kokosovo brašno za posipanje

Povezani recepti