Opis
Način pripreme:
1. Za sladoled prvo pripremite karamel. Zagrijte šećer i vodu u loncu. Ostavite na ploči za kuhanje dok se šećer ne karamelizira i ne potamni. Maknite s vatre. Zagrijte i vrhnje te ga postupno ulijevajte u karamel uz stalno miješanje. Karamel treba preuzeti cijelo vrhnje.
2. Poslije toga pripremite laganu kremu od vanilije. Zagrijte vrhnje s polovicom šećera te ostavite da zakipi. Žutanjke izmiješajte s preostalim šećerom. Pri tom polako u tankom mlazu i uz stalno miješanje dodavajte vruće zaslađeno vrhnje. Po želji posipajte prstohvatom soli. Stavite smjesu na ploču za kuhanje i ostavite da se kuha dok ne dosegne 81 stupanj. U međuvremenu miješajte kuhačom po dnu da žutanjci ne zagore. Kada temperatura smjese dosegne 81 stupanj, maknite posudu s vatre. Pomiješajte karamel s laganom kremom od vanilije. Smjesu ostavite na jednu noć u hladnjaku.
3. Sladolednu smjesu podijelite u silikonske kalupe – kugle. Stavite u zamrzivač preko noći da se zamrznu.
4. Zagrijte jestivo ulje za glazuru. Dodajte čokoladu i kada se rastopi, pasirajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu.
5. Kugle sladoleda potopite u glazuru i posipajte orašastim voćem ili kokosovim brašnom.
Sastojci
Za sladoled
Za karamel
- 310 g šećera
- 100 g vode
- 180 g vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla
Za laganu kremu od vanilije:
- 1 kg vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla
- 100 g šećera
- 8 žutanjaka
- soli po ukusu
Za glazuru
- 375 g crne čokolade
- 150 g jestivog ulja
- orašasto voće po izboru i kokosovo brašno za posipanje