Divna punjena porchetta
Ovaj recept za pečenu svinjetinu oborit će vas s nogu – hrskava kožica i
bogato punjenje od jetrica začinjeno koromačem savršena su kombinacija za
nedjeljni ručak.
Za nadjev
Zagrijte pećnicu na 220 ºC (425 ºF), plinsku na 7. Stavite meso na dasku s kožom prema dolje, potom dobro natrljajte solju i paprom.
Za nadjev sitno nasjeckajte luk i kadulju. Zagrijte malo maslinova ulja i maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte luk, kadulju, pinjole, sjemenke koromača i prstohvat soli i papra. Kuhajte 25 do 30 min dok ne omekša i požuti, povremeno miješajući. Za to vrijeme namočite grožđice u Vin Santu. Narežite i tostirajte kruh, natrljajte češnjakom i ružmarinom, i sitno ga narežite.
Krupno narežite jetrica i umiješajte u tavu. Pojačajte vatru na srednje jaku, umiješajte namočene grožđice, Vin Santo, nasjeckani kruh i limunovu koricu, posolite i popaprite. Prebacite u zdjelu i ostavite da se ohladi.
Čistim rukama potom izmijesiti smjesu i stavite je na sredinu svinjetine. Zakrivljenu ljušturu oštriga okrenite prema dolje na dasci, potražite spoj gornje i donje ljuske, zabodite ondje nož za oštrige i zakrenite (to nije uvijek lako, upotrijebite malo sile, ali oprezno). Utisnite ih u nadjev i polijte njihovim sokom. Naribajte parmezana preko njih i onda čvrsto zarolajte meso počinjući od kraćeg ruba. Zavežite ga s oko šest komada konopca, poškropite maslinovim uljem te dobro posolite i popaprite kožu – to će učiniti kožicu hrskavom.
Stavite svinjetinu u veliki lim za pečenje i pecite 30 do 40 min na jakoj temperaturi, dok kožica ne popuca. Raspolovite jabuke i mrkve i raščetvorite luk.
Izvadite iz pećnice, stavite jabuke i povrće ispod mesa, vratite u pećnicu i smanjite temperaturu na 180 ºC (350 ºF), plinsku na 4. Pecite još 1 sat i 30 min ili dok ne postane mekano. Izvadite porchettu na dasku i ostavite da stoji 30 minuta. Stavite lim za pečenje na srednje jaku vatru na štednjaku. Umiješajte brašno i nastavite miješati i strugati komadiće s dna. Ulijte temeljac i neka kuha oko 5 min ili dok se ne zgusne, povremeno miješajući. Procijedite kroz sito, pritisnite žlicom da istisnete što bolje, zatim bacite povrće.
Uklonite konopac i narežite. Poslužite s umakom od pečenja, pečenim krumpirima, raštikom i umakom od jabuka.
Ovaj recept za pečenu svinjetinu oborit će vas s nogu – hrskava kožica i bogato punjenje od jetrica začinjeno koromačem savršena su kombinacija za nedjeljni ručak.
Za nadjev
Zagrijte pećnicu na 220 ºC (425 ºF), plinsku na 7. Stavite meso na dasku s kožom prema dolje, potom dobro natrljajte solju i paprom.
Za nadjev sitno nasjeckajte luk i kadulju. Zagrijte malo maslinova ulja i maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte luk, kadulju, pinjole, sjemenke koromača i prstohvat soli i papra. Kuhajte 25 do 30 min dok ne omekša i požuti, povremeno miješajući. Za to vrijeme namočite grožđice u Vin Santu. Narežite i tostirajte kruh, natrljajte češnjakom i ružmarinom, i sitno ga narežite.
Krupno narežite jetrica i umiješajte u tavu. Pojačajte vatru na srednje jaku, umiješajte namočene grožđice, Vin Santo, nasjeckani kruh i limunovu koricu, posolite i popaprite. Prebacite u zdjelu i ostavite da se ohladi.
Čistim rukama potom izmijesiti smjesu i stavite je na sredinu svinjetine. Zakrivljenu ljušturu oštriga okrenite prema dolje na dasci, potražite spoj gornje i donje ljuske, zabodite ondje nož za oštrige i zakrenite (to nije uvijek lako, upotrijebite malo sile, ali oprezno). Utisnite ih u nadjev i polijte njihovim sokom. Naribajte parmezana preko njih i onda čvrsto zarolajte meso počinjući od kraćeg ruba. Zavežite ga s oko šest komada konopca, poškropite maslinovim uljem te dobro posolite i popaprite kožu – to će učiniti kožicu hrskavom.
Stavite svinjetinu u veliki lim za pečenje i pecite 30 do 40 min na jakoj temperaturi, dok kožica ne popuca. Raspolovite jabuke i mrkve i raščetvorite luk.
Izvadite iz pećnice, stavite jabuke i povrće ispod mesa, vratite u pećnicu i smanjite temperaturu na 180 ºC (350 ºF), plinsku na 4. Pecite još 1 sat i 30 min ili dok ne postane mekano. Izvadite porchettu na dasku i ostavite da stoji 30 minuta. Stavite lim za pečenje na srednje jaku vatru na štednjaku. Umiješajte brašno i nastavite miješati i strugati komadiće s dna. Ulijte temeljac i neka kuha oko 5 min ili dok se ne zgusne, povremeno miješajući. Procijedite kroz sito, pritisnite žlicom da istisnete što bolje, zatim bacite povrće.
Uklonite konopac i narežite. Poslužite s umakom od pečenja, pečenim krumpirima, raštikom i umakom od jabuka.
- 5 kg otkoštene porchette (slabine i potrbušnica), iz slobodnog uzgoja, oko 38 cm, s kožom (zamolite mesara da vam okomito zareže kožu svakih pola cm)
- morska sol i svježe mljeveni papar
- 3 jabuke za jelo
- 4 mrkve
- 2 oljuštena ljubičasta luka
- 2 pune žlice brašna
- 500 ml organskog pilećeg temeljca
Za nadjev
- 4 velika ljubičasta luka, oljuštena
- stručak svježe kadulje, lišće
- maslinovo ulje
- komadić maslaca
- 75 g pinjola
- 1 puna žličica sjemenki koromača
- 75 g grožđica
- 250 ml Vin Santa
- 150 g pilećih jetrica iz slobodnog uzgoja, očišćenih
- 170 g kruha od kiselog tijesta
- 1 češanj češnjaka, prepolovljen
- 2 grančice svježeg ružmarina
- korica 1 limuna
- 8 svježih oštriga
- 30 g parmezana
Zagrijte pećnicu na 220 ºC (425 ºF), plinsku na 7. Stavite meso na dasku s kožom prema dolje, potom dobro natrljajte solju i paprom.
Za nadjev sitno nasjeckajte luk i kadulju. Zagrijte malo maslinova ulja i maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte luk, kadulju, pinjole, sjemenke koromača i prstohvat soli i papra. Kuhajte 25 do 30 min dok ne omekša i požuti, povremeno miješajući. Za to vrijeme namočite grožđice u Vin Santu. Narežite i tostirajte kruh, natrljajte češnjakom i ružmarinom, i sitno ga narežite.
Krupno narežite jetrica i umiješajte u tavu. Pojačajte vatru na srednje jaku, umiješajte namočene grožđice, Vin Santo, nasjeckani kruh i limunovu koricu, posolite i popaprite. Prebacite u zdjelu i ostavite da se ohladi.
Čistim rukama potom izmijesiti smjesu i stavite je na sredinu svinjetine. Zakrivljenu ljušturu oštriga okrenite prema dolje na dasci, potražite spoj gornje i donje ljuske, zabodite ondje nož za oštrige i zakrenite (to nije uvijek lako, upotrijebite malo sile, ali oprezno). Utisnite ih u nadjev i polijte njihovim sokom. Naribajte parmezana preko njih i onda čvrsto zarolajte meso počinjući od kraćeg ruba. Zavežite ga s oko šest komada konopca, poškropite maslinovim uljem te dobro posolite i popaprite kožu – to će učiniti kožicu hrskavom.
Stavite svinjetinu u veliki lim za pečenje i pecite 30 do 40 min na jakoj temperaturi, dok kožica ne popuca. Raspolovite jabuke i mrkve i raščetvorite luk.
Izvadite iz pećnice, stavite jabuke i povrće ispod mesa, vratite u pećnicu i smanjite temperaturu na 180 ºC (350 ºF), plinsku na 4. Pecite još 1 sat i 30 min ili dok ne postane mekano. Izvadite porchettu na dasku i ostavite da stoji 30 minuta. Stavite lim za pečenje na srednje jaku vatru na štednjaku. Umiješajte brašno i nastavite miješati i strugati komadiće s dna. Ulijte temeljac i neka kuha oko 5 min ili dok se ne zgusne, povremeno miješajući. Procijedite kroz sito, pritisnite žlicom da istisnete što bolje, zatim bacite povrće.
Uklonite konopac i narežite. Poslužite s umakom od pečenja, pečenim krumpirima, raštikom i umakom od jabuka.
Ovaj recept za pečenu svinjetinu oborit će vas s nogu – hrskava kožica i bogato punjenje od jetrica začinjeno koromačem savršena su kombinacija za nedjeljni ručak.
- 5 kg otkoštene porchette (slabine i potrbušnica), iz slobodnog uzgoja, oko 38 cm, s kožom (zamolite mesara da vam okomito zareže kožu svakih pola cm)
- morska sol i svježe mljeveni papar
- 3 jabuke za jelo
- 4 mrkve
- 2 oljuštena ljubičasta luka
- 2 pune žlice brašna
- 500 ml organskog pilećeg temeljca
Za nadjev
- 4 velika ljubičasta luka, oljuštena
- stručak svježe kadulje, lišće
- maslinovo ulje
- komadić maslaca
- 75 g pinjola
- 1 puna žličica sjemenki koromača
- 75 g grožđica
- 250 ml Vin Santa
- 150 g pilećih jetrica iz slobodnog uzgoja, očišćenih
- 170 g kruha od kiselog tijesta
- 1 češanj češnjaka, prepolovljen
- 2 grančice svježeg ružmarina
- korica 1 limuna
- 8 svježih oštriga
- 30 g parmezana
Zagrijte pećnicu na 220 ºC (425 ºF), plinsku na 7. Stavite meso na dasku s kožom prema dolje, potom dobro natrljajte solju i paprom.
Za nadjev sitno nasjeckajte luk i kadulju. Zagrijte malo maslinova ulja i maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte luk, kadulju, pinjole, sjemenke koromača i prstohvat soli i papra. Kuhajte 25 do 30 min dok ne omekša i požuti, povremeno miješajući. Za to vrijeme namočite grožđice u Vin Santu. Narežite i tostirajte kruh, natrljajte češnjakom i ružmarinom, i sitno ga narežite.
Krupno narežite jetrica i umiješajte u tavu. Pojačajte vatru na srednje jaku, umiješajte namočene grožđice, Vin Santo, nasjeckani kruh i limunovu koricu, posolite i popaprite. Prebacite u zdjelu i ostavite da se ohladi.
Čistim rukama potom izmijesiti smjesu i stavite je na sredinu svinjetine. Zakrivljenu ljušturu oštriga okrenite prema dolje na dasci, potražite spoj gornje i donje ljuske, zabodite ondje nož za oštrige i zakrenite (to nije uvijek lako, upotrijebite malo sile, ali oprezno). Utisnite ih u nadjev i polijte njihovim sokom. Naribajte parmezana preko njih i onda čvrsto zarolajte meso počinjući od kraćeg ruba. Zavežite ga s oko šest komada konopca, poškropite maslinovim uljem te dobro posolite i popaprite kožu – to će učiniti kožicu hrskavom.
Stavite svinjetinu u veliki lim za pečenje i pecite 30 do 40 min na jakoj temperaturi, dok kožica ne popuca. Raspolovite jabuke i mrkve i raščetvorite luk.
Izvadite iz pećnice, stavite jabuke i povrće ispod mesa, vratite u pećnicu i smanjite temperaturu na 180 ºC (350 ºF), plinsku na 4. Pecite još 1 sat i 30 min ili dok ne postane mekano. Izvadite porchettu na dasku i ostavite da stoji 30 minuta. Stavite lim za pečenje na srednje jaku vatru na štednjaku. Umiješajte brašno i nastavite miješati i strugati komadiće s dna. Ulijte temeljac i neka kuha oko 5 min ili dok se ne zgusne, povremeno miješajući. Procijedite kroz sito, pritisnite žlicom da istisnete što bolje, zatim bacite povrće.
Uklonite konopac i narežite. Poslužite s umakom od pečenja, pečenim krumpirima, raštikom i umakom od jabuka.
Sastojci
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom