Dimljeni filet pastrve s ječmom

Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.

Sastojci

  • dvije pastrve od pola kilograma; od svake dobijete dva fileta
  • 400 g ječma
  • 250 g svježeg špinata
  • 2 mrkve
  • lovorov list
  • svježi timijan
  • maslinovo ulje
  • sol
  • žlica maslaca
  • 120 g kelja pupčara
  • 150 g svježih šparoga
  • strugotine od kruškina drveta
  • 400 g muškatne bundeve
  • manji koromač
  • 2 manje glavice luka kozjaka
  • maslinovo ulje

Priprema

  • 1. Isfiletirajte pastrve.
  • 2. Na vatru stavite wok od lijevanog željeza da se zagrije.
  • 3. U zagrijani wok istresite strugotine.
  • 4. Filete stavite u lim za pečenje s rupicama.
  • 5. Lim za pečenje stavite na wok i pustite da se fileti 7-8 minuta dime.
  • 6. Strugotine polijte s malo vode da nastane gust dim i pustite filete da se dime još tri minute.
  • 7.  U lonac ulijte vodu.
  • 8.  Posolite.
  • 9.  Ječam istresite u vodu.
  • 10.  Kuhajte 20 minuta; da bude al dente.
  • 11.  Izlijte vodu.
  • 12. Narezanu mrkvu popržite na maslinovu ulju. 
  • 13. Dodajte kuhani ječam, oprani špinat i timijan i sve lagano promiješajte.
  • 14. Na pari kuhajte brokulu i šparoge, otprilike tri minute.
  • 15. Povrće stavite u tavu i dodajte maslac. Lagano promiješajte.

Povezani recepti

Vidi sve