Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 3 žlice suncokretovog ulja,
  • 1 kg janjetine (lopatica, but ili kombinacija),
  • 2 luka,
  • 25 g naribanog korijena đumbira,
  • 4 češnja češnjaka,
  • 2 čili crvene paprike,
  • 10 zrna kardamona (zdrobiti u avanu),
  • 1,5 žlica kima,
  • 1,5 žlica korijandera,
  • 1,5 žlica kurkume,
  • 400 g rajčice (iz konzerve),
  • 200 ml goveđeg temeljca,
  • 75 g crvene leće,
  • 3 žlice meda,
  • sol, papar,
  • riža za prilog.

Priprema

  • 1. Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva.
  • 2. U većoj posudi zagrijte 2 žlice ulja (ovo treba biti posuda s poklopcem u kojoj se može kuhati na štednjaku i peći u pećnici). Na ulje stavite janjetinu i na laganoj vatri pecite sa svih strana dok ne dobije lijepu smeđu boju (zatvarate pore mesu). Nakon toga izvadite meso i odložite ga.
  • 3. U posudu dodajte ostatak ulja i nasjeckani luk koji se prži dok ne omekša.
  • 4. U međuvremenu, u sjeckalicu stavite đumbir, češnjak i čili papriku te sve usitnite .
  • 5. U avanu usitnite zrna kardamona. Prvo će se odvojiti ljuskice, a nakon toga će se moći lijepo usitniti u prah. Dodajte ga s ostalim povrćem i začinima u posudu. Pomiješajte.
  • 6. Dodajte janjetinu. Poklopite i stavite u pećnicu na 1,5 – 2 sata dok ne bude lijepo mekana. Ako je povrće gotovo, poslužite s kuhanom rižom.

Povezani recepti

Vidi sve