Deverika u umaku od cvjetova

Priprema :

Umak od cvjetova bazge i maslaca  

 1. U malu tavu ulijte vino, bijeli vinski ocat te dodajte češnjak i ljutike. Prokuhajte te pustite da vrije kako biste smanjili tekućinu na ne više od 3 velike žlice. Dodajte riblji temeljac i reducirajte dok ne dobijete 4 velike žlice.
 2. Nakon što reducirate, maknite tavu s vatre, dodajte glavu cvijeta bazge i pustite da se namače 2 minute.
 3. Procijedite cvjetove bazge i reducirano vino u čistu malu tavu tako da stražnjom stranom žlice pritisnete ono što je ostalo u sito da izvučete svaku kap.
 4. Ponovno zagrijte cvjetove bazge i reducirano vino. Kada postane vruće, maknite s vatre te postupno dodajte i topite kockice hladnog, narezanog maslaca dok umak ne dobije teksturu punomasnog vrhnja.
 5. Dodajte vrhnje s većim udjelom masnoće kako biste stabilizirali umak.

 

Salata

 1. Dok se vino reducira, ogulite bobice grožđa, prepolovite ih, uklonite koštice te namačite u malo vina.
 2. U zdjelu stavite mrkve i rotkvice, dodajte limunov sok, malo šećera u prahu da zasladite, začinite solju i na koncu maslinovim uljem. Odložite sa strane.

 

Riba

 1. Otopite malo maslaca u tavu za prženje te dodajte malo maslinova ulja. Zagrijte ulje da riba cvrči kada je položite u tavu. 
 2. Posložite filete u tavu sa stranom kože prema dolje. Kako bi ostali ravni i postali hrskavi, dok se prže, na njih položite mali čajni tanjurić.
 3. Kada sredina ribe širine prsta ostane sirova, maknite tavu s vatre, lagano okrenite i pržite još 20 sekundi.
 4. Lagano zagrijte umak. Ako je previše gust, razrijedite ga s malo ribljeg temeljca.
 5. Na tanjur stavite malo umaka, na to dodajte ribu sa stranom s kožom prema gore, na ribu dodajte salatu te ukrasite svježom krasuljicom i cvjetovima bazge. Poslužite!

 

Sastojci

 • Umak od cvjetova bazge i maslaca 150 ml bijeloga vina Bacchus 1 velika žlica bijelog vinskog octa 200 ml tekućeg ribljeg temeljca 1 sitno nasjeckanih češnja češnjaka 3 sitno narezane male ljutike 1 velika glava cvijeta bazge ili 1 velika žlica sirupa 50 g hladnog maslaca narezanog na kockice 2 velike žlice vrhnja s većim udjelom masnoćeSalata6 bobica grožđa mini mrkve oprati i oguliti (ostaviti lišće) te razrezati na četiri dijela po dužini 3 male ljute rotkvice narezane na male kockice sok od ½ limuna iscijeđen malo ekstradjevičanskog maslinova ulja 1 mala žlica šećera u prahu prstohvat soliRiba1 velika deverika filetirana bez kože i posušena brašno za paniranje fileta maslac maslinovo ulje riblji teme krasuljica cvjetovi bazge za ukrašavanje

Priprema

  Povezani recepti

  Vidi sve