Opis

Priprema :

Umak od cvjetova bazge i maslaca  

  1. U malu tavu ulijte vino, bijeli vinski ocat te dodajte češnjak i ljutike. Prokuhajte te pustite da vrije kako biste smanjili tekućinu na ne više od 3 velike žlice. Dodajte riblji temeljac i reducirajte dok ne dobijete 4 velike žlice.
  2. Nakon što reducirate, maknite tavu s vatre, dodajte glavu cvijeta bazge i pustite da se namače 2 minute.
  3. Procijedite cvjetove bazge i reducirano vino u čistu malu tavu tako da stražnjom stranom žlice pritisnete ono što je ostalo u sito da izvučete svaku kap.
  4. Ponovno zagrijte cvjetove bazge i reducirano vino. Kada postane vruće, maknite s vatre te postupno dodajte i topite kockice hladnog, narezanog maslaca dok umak ne dobije teksturu punomasnog vrhnja.
  5. Dodajte vrhnje s većim udjelom masnoće kako biste stabilizirali umak.

 

Salata

  1. Dok se vino reducira, ogulite bobice grožđa, prepolovite ih, uklonite koštice te namačite u malo vina.
  2. U zdjelu stavite mrkve i rotkvice, dodajte limunov sok, malo šećera u prahu da zasladite, začinite solju i na koncu maslinovim uljem. Odložite sa strane.

 

Riba

  1. Otopite malo maslaca u tavu za prženje te dodajte malo maslinova ulja. Zagrijte ulje da riba cvrči kada je položite u tavu. 
  2. Posložite filete u tavu sa stranom kože prema dolje. Kako bi ostali ravni i postali hrskavi, dok se prže, na njih položite mali čajni tanjurić.
  3. Kada sredina ribe širine prsta ostane sirova, maknite tavu s vatre, lagano okrenite i pržite još 20 sekundi.
  4. Lagano zagrijte umak. Ako je previše gust, razrijedite ga s malo ribljeg temeljca.
  5. Na tanjur stavite malo umaka, na to dodajte ribu sa stranom s kožom prema gore, na ribu dodajte salatu te ukrasite svježom krasuljicom i cvjetovima bazge. Poslužite!

 

Sastojci

Umak od cvjetova bazge i maslaca

  • 150 ml bijeloga vina Bacchus
  • 1 velika žlica bijelog vinskog octa
  • 200 ml tekućeg ribljeg temeljca
  • 1 sitno nasjeckanih češnja češnjaka
  • 3 sitno narezane male ljutike
  • 1 velika glava cvijeta bazge ili 1 velika žlica sirupa
  • 50 g hladnog maslaca
  • narezanog na kockice
  • 2 velike žlice vrhnja s većim udjelom masnoće

Salata

  • 6 bobica grožđa
  • mini mrkve
  • oprati i oguliti (ostaviti lišće) te razrezati na četiri dijela po dužini
  • 3 male ljute rotkvice
  • narezane na male kockice
  • sok od ½ limuna
  • iscijeđen
  • malo ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 1 mala žlica šećera u prahu
  • prstohvat soli

Riba

  • 1 velika deverika
  • filetirana
  • bez kože i posušena
  • brašno za paniranje fileta
  • maslac
  • maslinovo ulje
  • riblji teme
  • krasuljica
  • cvjetovi bazge za ukrašavanje

Povezani recepti