Desertna pizza s voćem

Rudolph van Veen imao je dječački san – postati kuharom. Godine 1985. uspješno je završio kulinarsku školu u Bredi, a potom je radio kao glavni kuhar u Švicarskoj, specijalizirao se za slastičarske proizvode i u dvadeset sedmoj godini ostvaruje SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) Master – što je najviša pohvala koju jedan Nizozemac može dobiti.

Sastojci

  • 200 g brašna
  • 100 ml mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
  • 1 žumanjak
  • 30 g maslaca, sobne temperature
  • ½ mahune vanilije ili 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 125 ml mlijeka
  • ½ mahune vanilije ili 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žumanjak
  • 25 g šećera
  • ½ žlice brašna
  • 150 g grožđa
  • 100 g borovnica
  • 125 g jagoda
  • 1 mango
  • Šećer u prahu

Priprema

  • 1. Prosijte brašno na radnoj površini i rukom napravite otvor u sredini tako da imate ispred sebe krug brašna. Ulijte mlijeko u središte kruga. U mlijeko dodajte šećer, kvasac, žumanjke i maslac. Prvo rukom pomiješajte kvasac, šećer, mlijeko i maslac u posudi, a zatim postupno umijesite u brašno dok se ne stvori tijesto. Po želji dodajte vaniliju za dodatni okus. Zatim mijesite tijesto dok se ne postane lijepo i glatko, oko 10 minuta. Ako se tijesto previše lijepi, možete dodati malo brašna. Sada tijesto stavite u pobrašnjenu posudu, pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da se tijesto diže na sobnoj temperaturi 30 minuta.
  • 2. U loncu kuhajte mlijeko i vaniliju na laganoj vatri. U međuvremenu promiješajte žumanjke sa šećerom, brašnom i 2 žlice mlijeka. Uz miješanje, ulijte vruće mlijeko na smjesu i vratite sve u tavu. Vratite tavu na vatru i nastavite miješati pjenjačom. Pustite da se slastičarska krema kuha 2 minute na laganoj vatri uz neprestano miješanje. Isperite ravni tanjur ili zdjelu hladnom vodom i u to prelijte kuhanu kremu. Odmah prekrijte još toplu kremu plastičnom folijom tako da se ne stvori korica i pustite da se prvo malo ohladi.
  • 3. Zagrijte pećnicu na 190 ºC. Ogulite mango i odstranite krunice s jagoda, a voće narežite na komade. Zatim dobro umijesite dizano tijesto i razvaljajte tijesto u krug. Okrenite tijesto s vremena na vrijeme i pobrašnite tako da se tijesto ne lijepi za radnu površinu. Ako primijetite da se počinje lijepiti, pospite valjak dodatnim brašnom. Stavite tijesto na lim obložen papirom za pečenje i žlicom ili lopaticom premažite slastičarsku kremu. Zatim rasporedite voće po slastičarskoj kremi i pizzu pecite u pećnici oko 20 minuta. Izvadite pizzu iz pećnice i podijelite je na komade. Pospite desertnu pizzu šećerom i jedite dok je još topla.

Povezani recepti

Vidi sve