Opis
- U lonac stavite ogrozde, šećer i sok od bazge. Kuhajte na jakoj vatri dok se šećer ne rastopi, a voće postane mekano. Maknite s vatre i odvojite četvrtinu kuhanih ogrozda.
- Izmiksajte preostale ogrozde u mikseru ili procesoru za hranu, zatim protisnite kroz cjedilo i uklonite kožicu. Ostavite sa strane da se ohladi.
- Vrhnje izmiksajte u zdjeli dok se ne formiraju nježni vrhovi, zatim izvadite pjenjaču iz zdjele. Umiješajte jogurt i usitnjene ogrozde. Podijelite na šest čaša.
- Čaše ostavite u hladnjaku barem 2 sata, dozvolite da se stisne.
- Za posluživanje, žlicom raspodijelite preostale ogrozde po vrhu svake čaše i ukrasite s mentom, ako je koristite. Poslužite s medom po vrhu.
Sastojci
- 500g ogrozda, odrezani krajevi
- 100g sitnog šećera
- 3 žlice soka od bazge
- 200g punomasnog slatkog vrhnja
- 100ml gustog grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
- svježih grančica mente, za dekoraciju (po želji)