Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.

Sastojci

  • Grubo lisnato tijesto
  • 350 g običnog brašna
  • ¼ žlice soli
  • 60 g maslaca, hladnog, narezanog na kockice
  • 1/3 šalica vode, studene
  • 140 g maslaca, smrznutog
  • Desert
  • 4 jabuke granny smith, bez koštica, oguliti, izrezati na kriške
  • 1 šalica svježih ili smrznutih trešanja, bez koštica, prepoloviti
  • ¼ šalice sitnog šećera
  • ½ žlice cimeta
  • naribana korica 1 malog limuna
  • 1 bjelanjak, lagano istući
  • ½ šalice bademova brašna
  • 1—2 žlice demerara šećera
  • ¼ šalica badema u listićima
  • za serviranje: šećer u prahu i sladoled od vanilije ili krema na bazi vrhnja

Priprema

  • 1. Staviti brašno i sol u veliku zdjelu, dodati ohlađeni maslac i miješati vrhovima prstiju dok smjesa ne počne nalikovati krušnim mrvicama. Polako dodavati dovoljno vode da se stvari tijesto. Mijesiti rukama i oblikovati loptu. Prevrnuti tijesto na lagano zabrašnjenu površinu, nježno gnječiti pa između 2 lista papira za pečenje tijesto razvaljati u pravokutnik.
  • 2. Pola smrznutog maslaca naribati po donje 2/3 tijesta. Preklopiti gornju trećinu i preklopiti donju trećinu, poput presavijanja pisma. Okrenuti tijesto za 90 stupnjeva i opet premotati u pravokutnik. S preostalim smrznutim maslacem ponoviti postupak. Umotati tijesto u foliju i staviti u hladnjak na 30 minuta prije upotrebe.
  • 3.Zagrijati pećnicu na 200°C.
  • 4. U međuvremenu, jabuke, trešnje, šećer, cimet, sok limuna i naribanu koricu ubaciti u veliku zdjelu i nježnim protresanjem izmiješati. Izvaditi tijesto iz hladnjaka. Razvaljati između 2 lista papira za pečenje i oblikovati kvadrat ili krug od 30 cm. Pecivo izbosti vilicom i lagano premazati bjelanjkom. Sredinu posuti bademovim brašnom.
  • 5. Smjesu trešanja i jabuka rasporediti po tijestu, spremivši sav preostali sirup; na obodu neka ostane slobodan rub od 6 cm. Grubo nabrati tijesto po mješavini jabuka i trešanja, ostavljajući sredinu otkrivenom. Premazati kolač preostalim bjelanjkom te posuti smeđim šećerom i listićima badema. Peći 30—35 minuta; malo smanjiti temperaturu ako pecivo prekomjerno porumeni.
  • 6.Naprašiti šećerom u prahu, poprskati ostatkom sirupa i servirati sa sladoledom ili sa crème fraiche.

Povezani recepti

Vidi sve