Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.

Sastojci

  • 200g sitnog šećera
  • 235ml vode
  • 1 x 250g mjerica jagoda, očišćenih, prepolovljenih
  • 2 x 125gm mjerica borovnica
  • 2 x 125gm mjerica malina
  • 1 x 125gm mjerica kupina (ako je moguće – ili koristite zamrznute, ali ih odmrznite)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 10 ploški kruha bez korice
  • Dodatne bobice po izboru, sladoled od vanilije i listići mente, za ukrašavanje

Priprema

  • 1. U srednje velikom loncu, dodajte šećer, vodu i jagode, zagrijavajte 3-4 minute, uz neprestano miješanje, dok ne omekšaju i nastane sirup.
  • 2. Dodajte borovnice i kuhajte još minutu. Umiješajte maline, kupine, vaniliju i cimet, te odmah maknite s vatre. Ostavite da se malo ohladi.
  • 3. U međuvremenu, plastičnom folijom obložite namašćeni kalup veličine 23cm x 12.5cm x 7cm, ostavite 15 cm folije viška sa svake strane kalupa.
  • 4. Koristeći dvije ili tri ploške kruha, obložite dno kalupa, odstranite višak kako bi uredno stalo, neka se kriške malo preklapaju.
  • 5. Preostale ploške izrežite na dijelove veličine prsta (dva ili tri dijela od jedne ploške) kako biste obložili stranice kalupa, slažite jedan komad do drugog i neka se preklapaju.
  • 6. Žlicom stavite voće u kalup, čvrsto pritišćite. Prelijte polovicom preostale tekućine. Izrežite preostale ploške kruha kako biste prekrili voće na vrhu kalupa, zatim prelijte preostalim sirupom. Višak plastične folije sada preklopite preko kruha na vrhu kalupa i zatvorite. Na vrh zamotanog kalupa stavite konzerve kao uteg.
  • 7. Desert stavite u hladnjak preko noći.
  • 8. Koristite plastičnu foliju kako biste preokrenuli desert na tanjur za posluživanje. Poslužite uz dodatne bobice, preostali sirup, sladoled od vanilije i listiće mente.

Povezani recepti

Vidi sve