Zagrijte pećnicu na 180°C/fan 160°C/gas 4.

  1. Namastite kalup za kolač promjera 23 cm te ga prekrite papirom za pečenje. Umutite maslac i šećer dok nije bijel.
  2. Umutite jaja, jedno po jedno te dodajte malo brašna dok ne izgleda kao da će se zgrušati. Koristite metalnu žlicu kako bi umutili brašno i pola jabuka.
  3. Posložite ostatak jabuka na dno kalupa zatim pospite damsonom.
  4. Prelijte smjesom te pokrite sve voće i izravnajte ju.
  5. Pecite 40 minuta dok ne pozlati. Zabodite štapiću kolač, ako je čist smjesa je pečena.
  6. Zamutite žumanjke i šećer u zdjeli. Ulijte jabukovaču i vrhnje u loncu te lagano zagrijte dok se ne ugrije, zatim ulijte u žumanjke, šećer i viski te umiješajte.
  7. Ulijte kremu natrag u lonac te zagrijavajte postepeno, miješajte dok se ne zgusne – Spreman je kada se lijepi za stražnju stranu žlice.
  8. Procijedite kroz sito u zdjelu te prebacite u vrč. Okrenite kolač na tanjur, uklonite papir za pečenje.
  9. Narežite i servirajte preliveno kremom.

Sastojci

  • 200g (7oz) maslaca, omekšalog, plus dodatno za namastiti
  • 200g (7oz) šećera u prahu
  • 4 jaja
  • 200g (7oz) samo-dižućeg brašna
  • 1 jabuka, oguljena i očišćena
  • 200g (7oz) damsona, prepolovljen i otkošten (ili koristite šljive)
  • Za kremu:
  • 8 žumanjaka
  • 75g (2¾oz) šećera u prahu
  • 100ml (3½fl oz) jabukovače
  • 300ml (10fl oz) slatkog vrhnja

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve