Damson prevrnuti kolač
Recept iz: James Martin
Zagrijte pećnicu na 180°C/fan 160°C/gas 4.
- Namastite kalup za kolač promjera 23 cm te ga prekrite papirom za pečenje. Umutite maslac i šećer dok nije bijel.
- Umutite jaja, jedno po jedno te dodajte malo brašna dok ne izgleda kao da će se zgrušati. Koristite metalnu žlicu kako bi umutili brašno i pola jabuka.
- Posložite ostatak jabuka na dno kalupa zatim pospite damsonom.
- Prelijte smjesom te pokrite sve voće i izravnajte ju.
- Pecite 40 minuta dok ne pozlati. Zabodite štapiću kolač, ako je čist smjesa je pečena.
- Zamutite žumanjke i šećer u zdjeli. Ulijte jabukovaču i vrhnje u loncu te lagano zagrijte dok se ne ugrije, zatim ulijte u žumanjke, šećer i viski te umiješajte.
- Ulijte kremu natrag u lonac te zagrijavajte postepeno, miješajte dok se ne zgusne – Spreman je kada se lijepi za stražnju stranu žlice.
- Procijedite kroz sito u zdjelu te prebacite u vrč. Okrenite kolač na tanjur, uklonite papir za pečenje.
- Narežite i servirajte preliveno kremom.
Sastojci
- 200g (7oz) maslaca, omekšalog, plus dodatno za namastiti
- 200g (7oz) šećera u prahu
- 4 jaja
- 200g (7oz) samo-dižućeg brašna
- 1 jabuka, oguljena i očišćena
- 200g (7oz) damsona, prepolovljen i otkošten (ili koristite šljive)
- Za kremu:
- 8 žumanjaka
- 75g (2¾oz) šećera u prahu
- 100ml (3½fl oz) jabukovače
- 300ml (10fl oz) slatkog vrhnja
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom