Kad je imao samo 12 godina, James Martin se već mogao pohvaliti da je kuhao za britansku kraljicu

James je putovao po Francuskoj radeći u kuhinjama francuskih dvoraca.

Sastojci

  • 200g (7oz) maslaca, omekšalog, plus dodatno za namastiti
  • 200g (7oz) šećera u prahu
  • 4 jaja
  • 200g (7oz) samo-dižućeg brašna
  • 1 jabuka, oguljena i očišćena
  • 200g (7oz) damsona, prepolovljen i otkošten (ili koristite šljive)
  • 8 žumanjaka
  • 75g (2¾oz) šećera u prahu
  • 100ml (3½fl oz) jabukovače
  • 300ml (10fl oz) slatkog vrhnja

Priprema

  • Zagrijte pećnicu na 180°C/fan 160°C/gas 4.
  • Namastite kalup za kolač promjera 23 cm te ga prekrite papirom za pečenje. Umutite maslac i šećer dok nije bijel.
  • Umutite jaja, jedno po jedno te dodajte malo brašna dok ne izgleda kao da će se zgrušati. Koristite metalnu žlicu kako bi umutili brašno i pola jabuka.
  • Posložite ostatak jabuka na dno kalupa zatim pospite damsonom.
  • Prelijte smjesom te pokrite sve voće i izravnajte ju.
  • Pecite 40 minuta dok ne pozlati. Zabodite štapiću kolač, ako je čist smjesa je pečena.
  • Zamutite žumanjke i šećer u zdjeli. Ulijte jabukovaču i vrhnje u loncu te lagano zagrijte dok se ne ugrije, zatim ulijte u žumanjke, šećer i viski te umiješajte.
  • Ulijte kremu natrag u lonac te zagrijavajte postepeno, miješajte dok se ne zgusne – Spreman je kada se lijepi za stražnju stranu žlice.
  • Procijedite kroz sito u zdjelu te prebacite u vrč. Okrenite kolač na tanjur, uklonite papir za pečenje.
  • Narežite i servirajte preliveno kremom.

Povezani recepti

Vidi sve