Dal od slanutka i piletine sa začinskim biljem

John Torode i Lisa Faulkner pozivaju gledatelje u svoju udobnu, slatku kuhinju na sat pripreme ukusnih obroka i dobru zabavu. Uz svoju prirodnu srdačnost i kemiju, vrhunski šef i nagrađena kuharica svima žele dobrodošlicu - od profesionalnih kuhara do početnika i onih koji vole kuhati kod kuće. 

Sastojci

  • Malo biljnog ulja
  • 1 luk, narezan na kockice
  • 2 žličice mljevenog kumina
  • 2 žličice mljevenog korijandra
  • 2 žličice mljevenog đumbira
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 1 žličica ljuskica čilija
  • 2 češnja češnjaka, naribana
  • 400 g kokosova mlijeka
  • 400 g slanutka, ocijeđenog
  • 300 g crvene leće, isprane
  • 1 kocka za juhu (povrtna ili kokošja)
  • 750 ml vode
  • 1 šaka korijandra, nasjeckanog
  • Sol i papar, po želji
  • Lepinja ili riža, za posluživanje
  • 8 pilećih zabataka s kostima, bez kože
  • Veća šaka svježeg korijandra, odvojenih stabljika od listića
  • Veća šaka metvice, listići
  • 200 g grčkog jogurta
  • 1 - 2 zelena čilija
  • 1 žličica sjemenki korijandera

Priprema

  • Dal od slanutka:
  • 1. Na zagrijanom ulju pirjajte luk 7 - 8 minuta dok ne omekša.
  • 2. Dodajte češnjak i sve začine pa ulijte malo vode.
  • 3. Prokuhajte sve još par minuta dok ne otpusti mirise.
  • 4. Dodajte kokosovo mlijeko, ocijeđeni slanutak i leću.
  • 5. Polako ulijte još 750 ml vode uz neprekidno miješanje.
  • 6. Izmrvite kocku za juhu i pustite da se sve lagano kuha oko 30 minuta, uz povremeno miješanje.
  • 7. Ukrasite korijandrom i/ili metvicom.
  • Piletina sa začinskim biljem:
  • 1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  • 2. Za marinadu, stavite listiće i stabljike korijandra, metvice, zeleni čili i žlicu jogurta u blender i sve izmiksajte.
  • 3. Prebacite u zdjelu pa umiješajte ostatak jogurta i sjemenke korijandra.
  • 4. Razrežite zabatke i prelijte ih marinadom. Poklopite i ostavite barem na jedan sat da se svi okusi prožmu.
  • 5. Na dno posude obložene papirom za pečenje stavite mariniranu piletinu i pokrijte folijom.
  • 6. Pecite oko sat vremena pa uklonite foliju i pecite još 10 - 15 minuta da piletina poprimi lijepu smeđu boju.
  • 7. Ukrasite s malo korijandra i metvice.

Povezani recepti

Vidi sve