Dal od slanutka i piletine sa začinskim biljem
John Torode i Lisa Faulkner pozivaju gledatelje u svoju udobnu, slatku kuhinju na sat pripreme ukusnih obroka i dobru zabavu. Uz svoju prirodnu srdačnost i kemiju, vrhunski šef i nagrađena kuharica svima žele dobrodošlicu - od profesionalnih kuhara do početnika i onih koji vole kuhati kod kuće.
Sastojci
- Malo biljnog ulja
- 1 luk, narezan na kockice
- 2 žličice mljevenog kumina
- 2 žličice mljevenog korijandra
- 2 žličice mljevenog đumbira
- 1 žličica mljevene kurkume
- 1 žličica ljuskica čilija
- 2 češnja češnjaka, naribana
- 400 g kokosova mlijeka
- 400 g slanutka, ocijeđenog
- 300 g crvene leće, isprane
- 1 kocka za juhu (povrtna ili kokošja)
- 750 ml vode
- 1 šaka korijandra, nasjeckanog
- Sol i papar, po želji
- Lepinja ili riža, za posluživanje
- 8 pilećih zabataka s kostima, bez kože
- Veća šaka svježeg korijandra, odvojenih stabljika od listića
- Veća šaka metvice, listići
- 200 g grčkog jogurta
- 1 - 2 zelena čilija
- 1 žličica sjemenki korijandera
Priprema
- Dal od slanutka:
- 1. Na zagrijanom ulju pirjajte luk 7 - 8 minuta dok ne omekša.
- 2. Dodajte češnjak i sve začine pa ulijte malo vode.
- 3. Prokuhajte sve još par minuta dok ne otpusti mirise.
- 4. Dodajte kokosovo mlijeko, ocijeđeni slanutak i leću.
- 5. Polako ulijte još 750 ml vode uz neprekidno miješanje.
- 6. Izmrvite kocku za juhu i pustite da se sve lagano kuha oko 30 minuta, uz povremeno miješanje.
- 7. Ukrasite korijandrom i/ili metvicom.
- Piletina sa začinskim biljem:
- 1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- 2. Za marinadu, stavite listiće i stabljike korijandra, metvice, zeleni čili i žlicu jogurta u blender i sve izmiksajte.
- 3. Prebacite u zdjelu pa umiješajte ostatak jogurta i sjemenke korijandra.
- 4. Razrežite zabatke i prelijte ih marinadom. Poklopite i ostavite barem na jedan sat da se svi okusi prožmu.
- 5. Na dno posude obložene papirom za pečenje stavite mariniranu piletinu i pokrijte folijom.
- 6. Pecite oko sat vremena pa uklonite foliju i pecite još 10 - 15 minuta da piletina poprimi lijepu smeđu boju.
- 7. Ukrasite s malo korijandra i metvice.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Pileći tartiflette
Recepti Luke Nguyen
Crno sapsko pile u galangalu na žaru (ga den nuong rieng)
Recepti Luke Nguyen
Piletina pečena u đumbiru (ga ban kho gung)
Recepti Donal Skehan
Blagdanski pileći tagine s kus-kusom
Recepti Adam Liaw
Pohana piletina u slatko-kiselom umaku
Recepti Hera Te Kurapa
Hrskava piletina s narančom
Recepti Mark Moriarty
Pita s piletinom i šampinjonima
Recepti Mark Moriarty
Piletina s juhom i rezancima
Recepti Mark Moriarty
Pileća krilca u buffalo umaku
Recepti Mark Moriarty
Piletina u umaku s maslacem