Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 225 g bjelanjaka (9 jaja)
  • malo tartar kreme
  • 130 g finog šećera
  • 80 g bademova bašna
  • 80 g lješnjakova brašna
  • 125 g šećera u prahu
  • 80 g običnoga brašna
  • Kompot od bobica
  • 50 g jagoda
  • 100 g malina
  • 40 g kupina (ili borovnica, ako je sezona)
  • ½ žličice paste od vanilije
  • 40 g finog šećera

Priprema

  • 1. Predgrijte pećnicu na 170°C.
  • 2. Miksajte bjelanjke s tartar kremom.
  • 3. Kada se formiraju vrhovi srednje veličine, postepeno dodajte fini šećer.
  • 4. Nastavite s miksanjem dok se sav šećer ne rastopi.
  • 5. Uklonite iz miksera. Umješajte prosijane suhe sastojke.
  • 6. Za kompot, uklonite peteljke jagodama, operite ih i grubo narežite.
  • 7. Stavite ih u tavu zajedno s malinama, opranim kupinama, pastom od vanilije i šećerom u prahu.
  • 8. Neka krčkaju na laganoj vatri 2 minute, uz lagano miješanje.
  • 9. Uklonite s vatre, odložite i pustite da se ohladi.
  • 10. Da sve zajedno posložite, pripremite prsten za kolače 180x45 ili posudu za pečenje oblažući dno i stranice papirom za pečenje.
  • 11. Poprskajte prsten lagano biljnim uljem prije oblaganja.
  • 12. Koristite ili vrećicu za kreme ili žlicu za punjenje pripremljenog prstena za pečenje do otprilike polovice visine stranice.
  • 13. Uspite kompot od bobica u sredinu dacquoise mješavine, ravnomjerno razmazujući do 10 mm od ruba.
  • 14. Pokrijte kompot od bobica preostalim dacquoiseom ili s vrećicom za kreme s cijevi od 18 mm ili žlicom oblikujte vrhove na površini.
  • 15. Pecite kolač na 170°C približno 35—40 minuta u pećnici s ventilatorom.
  • 16. Kad je pečeno, trebao bi imati čvrstu koru izvana i lijepu zlatnu boju.
  • 17. Razrezan kolač će poslužiti 8—10 ljudi i najbolje se čuva i jede na sobnoj temperaturi.
  • 18. Na sobnoj temperaturi održat će se neka 2—3 dana pohranjen u hermetičnoj kutiji.
  • 19. Zamrznut će potrajati i cijela 3—4 tjedna.
  • 20. Odmrznite ga preko noći u hladnjaku.

Povezani recepti

Vidi sve