Dacquoise kolač s bobicama
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 225 g bjelanjaka (9 jaja)
- malo tartar kreme
- 130 g finog šećera
- 80 g bademova bašna
- 80 g lješnjakova brašna
- 125 g šećera u prahu
- 80 g običnoga brašna
- Kompot od bobica
- 50 g jagoda
- 100 g malina
- 40 g kupina (ili borovnica, ako je sezona)
- ½ žličice paste od vanilije
- 40 g finog šećera
Priprema
- 1. Predgrijte pećnicu na 170°C.
- 2. Miksajte bjelanjke s tartar kremom.
- 3. Kada se formiraju vrhovi srednje veličine, postepeno dodajte fini šećer.
- 4. Nastavite s miksanjem dok se sav šećer ne rastopi.
- 5. Uklonite iz miksera. Umješajte prosijane suhe sastojke.
- 6. Za kompot, uklonite peteljke jagodama, operite ih i grubo narežite.
- 7. Stavite ih u tavu zajedno s malinama, opranim kupinama, pastom od vanilije i šećerom u prahu.
- 8. Neka krčkaju na laganoj vatri 2 minute, uz lagano miješanje.
- 9. Uklonite s vatre, odložite i pustite da se ohladi.
- 10. Da sve zajedno posložite, pripremite prsten za kolače 180x45 ili posudu za pečenje oblažući dno i stranice papirom za pečenje.
- 11. Poprskajte prsten lagano biljnim uljem prije oblaganja.
- 12. Koristite ili vrećicu za kreme ili žlicu za punjenje pripremljenog prstena za pečenje do otprilike polovice visine stranice.
- 13. Uspite kompot od bobica u sredinu dacquoise mješavine, ravnomjerno razmazujući do 10 mm od ruba.
- 14. Pokrijte kompot od bobica preostalim dacquoiseom ili s vrećicom za kreme s cijevi od 18 mm ili žlicom oblikujte vrhove na površini.
- 15. Pecite kolač na 170°C približno 35—40 minuta u pećnici s ventilatorom.
- 16. Kad je pečeno, trebao bi imati čvrstu koru izvana i lijepu zlatnu boju.
- 17. Razrezan kolač će poslužiti 8—10 ljudi i najbolje se čuva i jede na sobnoj temperaturi.
- 18. Na sobnoj temperaturi održat će se neka 2—3 dana pohranjen u hermetičnoj kutiji.
- 19. Zamrznut će potrajati i cijela 3—4 tjedna.
- 20. Odmrznite ga preko noći u hladnjaku.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Čašice Banoffee pite
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom