Opis

Stavite luk, češnjak, đumbir i chilli papričice u sjeckalicu s malo vode i miješajte dok ne dobijete grubo samljevenu pastu.

Prepržite sjemenke gorušice, kim, klinčiće, štapić cimeta i zrna papra u suhoj tavici na srednjoj temperaturi na minutu, dok se ne preprže i ne prožmu arome. Dodajte kurkumu i prepržite još 20 sekundi. Ohladite, a potom sameljite u grubo mljeveni prah.

Zagrijte ulje u posudi s debelim dnom ili karahiju na srednje visokoj temperaturi. Dodajte svinjetinu, naizmjence ako je potrebno i pržite 10 minuta, miješajući povremeno, dok ne poprimi smeđu boju.

Kad sva svinjetina bude u posudi, dodajte luk, češnjak, đumbir i chilli pastu, mljevene začine i sol i pržite još pet minuta, nadolijevajući vode, ako se pasta počinje lijepiti. Dolijte vode da prekrije sastojke u posudi, smanjite temperaturu na najnižu vrijednost, poklopite i krčkajte oko 30 minuta ili dok meso ne omekša.

Na kraju, prepržite sjemenke korijandera u suhoj tavi na srednjoj temperaturi na minutu ili dok se ne zaprže i sameljite ih u prah. Svinjetini dodajte tamarind, zelene chilli papričice i češnjak i kuhajte još minutu te umiješajte mljeveni korijander. Poslužite.

Savjeti

Da biste načinili umak tamarind (tekućinu), uzmite 60g pulpe tamarinda i stavite u posudu sa 120ml prokuhane vode. Ostavite da se namače 15 minuta i načinite pastu prstima, dok se ne raspadne i ne izađu sjemenke. Procijedite sirup kroz sitnu cjediljku i pokušajte iscijediti što je više tekućine moguće. Bacite preostala vlakna i sjemenke. Tekućina je spremna za uporabu i u hladnjaku može odstajati 24 sata.

 

Sastojci

Curry:

  • 6 većih duguljastih lučica, narezanih
  • 20 režnja češnjaka, oguljenih
  • 6cm đumbira, sitno nasjeckanog
  • 6 zelenih chilli papričica, grubo nasjeckanih, sa ili bez sjemenki, prema želji
  • 1 žlica sjemenki crne gorušice
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 2 klinčića
  • 4cm štapić cimeta
  • ½ žličice crnog papra u zrnu
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 1kg svinjske lopatice bez kostiju ili kotleta, izrezane na kockice od 4cm
  • 1 žličica soli

Posluživanje:

  • 2 žličice sjemenki korijandera
  • 75ml tamarind (tekućina) (v. savjet niže dolje)
  • 3 zelene chilli papričice, tanko narezane uzdužno, bez sjemenki
  • 5 režnja češnjaka, tanko narezana

Povezani recepti