Curry s piletinom i marelicama sa štapićima od krumpirića (sali murghi)
Recept iz: Rick Stein
Christoper Richard "Rick" Stein engleski je poznati kuhar, vlasnik restorana i televizijski voditelj.
Kuhao je za kraljicu Elizabetu i princa Filipa, britanskog premijera Tonyja Blaira i premijerku Margaret Thatcher te francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.
Sastojci
- 250g krumpirića za prženje (oguljeni, izrezani na štapiće ili grubo naribani, namočeni u hladnoj vodi 15 minuta)
- biljno ulje, za duboko prženje
- 1–2 žličice soli
- 3 žlice biljnog ulja
- 6 zrna crnog papra
- 5 klinčića
- 2 zelene mahune kardamoma, lagano pritisnute valjkom za tijesto
- 2 osušene Kashmiri chilli papričice
- 4cm štapića cimeta
- 1 luk srednje veličine, sitno nasjeckan
- 100g rajčice, sitno nasjeckane
- 1 žličica soli
- 4cm svježeg korijena đumbira, sitno naribanog
- 3 režnja češnjaka, protisnutog
- 1½ žličice Kashmiri chillija u prahu
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 1 žličica garam masale
- ½ žličice mljevene kurkume
- 1kg piletine, podijeljene u 8 komada, ili 1kg komada piletine, bez kože
- 2 žličice jaggery šećera ili svijetlog smeđeg šećera
- 150g mekih sušenih marelica
- 3 žlice bijelog vinskog octa
- Šaka korijandera, nasjeckanog
Priprema
- Procijedite krumpiriće i prosušite na papirnatim kuhinjskim ručnicima. Zagrijte biljno ulje u dubokoj posudi na srednjoj temperaturi dok se ne zagrije (ili zagrijte posudu za duboko prženje ili fritezu na 180C/350F). UPOZORENJE: vruće ulje može biti opasno. Ne ostavljajte bez nadzora. Pržite krumpiriće ubokom ulju naizmjence dok ne budu hrskavi i ne poprime zlatno smeđu boju. Izvadite iz ulja šupljikavom žlicom i procijedite na tanjuru prekrivenom papirnatim kuhinjskim ručnikom. Posolite.
- Za pripremu curryja, zagrijte ulje u posudi s debelim dnom ili karahiju na srednjoj temperaturi. Dodajte začine i pržite minutu dok se ne prožmu mirisi te potom dodajte luk i pržite 10 minuta ili dok ne omekša i poprimi zlatno smeđu boju.
- Umiješajte rajčicu i sol i pecite 2–3 minute, potom dodajte đumbir, češnjak, chilli u prahu, kim, korijander, garam masalu i kurkumu i pecite minutu.
- Dodajte piletinu u tavu i miješajući pecite 2–3 minute, dok ne bude prekrivena začinima, a potom dodajte jaggery šećer, suhe marelice, ocat i vode da prekrije piletinu. Kuhajte dok ne proključa, smanjite temperaturu, poklopite poklopcem i krčkajte 30–40 minute ili dok piletina ne bude skuhana i meka, a umak se ne zgusne i ne ispari tekućina.
- 5.Poslužite sa štapićima krumpira poslaganima na vrhu i pospite korijanderom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Curry s piletinom i stabljikom banane
Recepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju