Christoper Richard "Rick" Stein engleski je poznati kuhar, vlasnik restorana i televizijski voditelj. 

 

Kuhao je za kraljicu Elizabetu i princa Filipa, britanskog premijera Tonyja Blaira i premijerku Margaret Thatcher te francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca. 

 

 

Sastojci

  • 250g krumpirića za prženje (oguljeni, izrezani na štapiće ili grubo naribani, namočeni u hladnoj vodi 15 minuta)
  • biljno ulje, za duboko prženje
  • 1–2 žličice soli
  • 3 žlice biljnog ulja
  • 6 zrna crnog papra
  • 5 klinčića
  • 2 zelene mahune kardamoma, lagano pritisnute valjkom za tijesto
  • 2 osušene Kashmiri chilli papričice
  • 4cm štapića cimeta
  • 1 luk srednje veličine, sitno nasjeckan
  • 100g rajčice, sitno nasjeckane
  • 1 žličica soli
  • 4cm svježeg korijena đumbira, sitno naribanog
  • 3 režnja češnjaka, protisnutog
  • 1½ žličice Kashmiri chillija u prahu
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1 žličica garam masale
  • ½ žličice mljevene kurkume
  • 1kg piletine, podijeljene u 8 komada, ili 1kg komada piletine, bez kože
  • 2 žličice jaggery šećera ili svijetlog smeđeg šećera
  • 150g mekih sušenih marelica
  • 3 žlice bijelog vinskog octa
  • Šaka korijandera, nasjeckanog

Priprema

  • Procijedite krumpiriće i prosušite na papirnatim kuhinjskim ručnicima. Zagrijte biljno ulje u dubokoj posudi na srednjoj temperaturi dok se ne zagrije (ili zagrijte posudu za duboko prženje ili fritezu na 180C/350F). UPOZORENJE: vruće ulje može biti opasno. Ne ostavljajte bez nadzora. Pržite krumpiriće ubokom ulju naizmjence dok ne budu hrskavi i ne poprime zlatno smeđu boju. Izvadite iz ulja šupljikavom žlicom i procijedite na tanjuru prekrivenom papirnatim kuhinjskim ručnikom. Posolite.
  • Za pripremu curryja, zagrijte ulje u posudi s debelim dnom ili karahiju na srednjoj temperaturi. Dodajte začine i pržite minutu dok se ne prožmu mirisi te potom dodajte luk i pržite 10 minuta ili dok ne omekša i poprimi zlatno smeđu boju.
  • Umiješajte rajčicu i sol i pecite 2–3 minute, potom dodajte đumbir, češnjak, chilli u prahu, kim, korijander, garam masalu i kurkumu i pecite minutu.
  • Dodajte piletinu u tavu i miješajući pecite 2–3 minute, dok ne bude prekrivena začinima, a potom dodajte jaggery šećer, suhe marelice, ocat i vode da prekrije piletinu. Kuhajte dok ne proključa, smanjite temperaturu, poklopite poklopcem i krčkajte 30–40 minute ili dok piletina ne bude skuhana i meka, a umak se ne zgusne i ne ispari tekućina.
  • 5.Poslužite sa štapićima krumpira poslaganima na vrhu i pospite korijanderom.

Povezani recepti

Vidi sve