Curry od svinjske vratine sa salsom od manga
Sastojci
- maslinovo ulje za prženje
- 1 kg svinjske vratine narezane na komade od 25 cm
- 1 luk oljušten i sitno nasjeckan
- 400 ml kokosova mlijeka iz konzerve
- 750 ml pilećeg temeljca
- 1 žlica palmina šećera ili smeđeg finog šećera
- 1.5 žlica umaka od soje po želji
- 1.5 žlica ribljeg umaka po želji
- riža za serviranje
- 1 stabljika limunove trave zdrobljena i sitno nasjeckana
- 4 lista kaffir limete fino narezana
- 1.5 crvene čili-papričice bez sjemenki i sitno sjeckane po želji
- 4 cm svježeg korijena đumbira oguljenog i sitno sjeckanog
- 3 češnja češnja češnjaka oguljena i grubo sjeckana
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 2 žličice mljevenog korijandra
- 2 žlice maslinova ulja
- morska sol i svježe mljeveni crni
- paparza salsu od manga
- 1 mango ne previše zreo oguljen i narezan na sitno
- 1 manji crveni luk oguljen i sitno sjeckan
- mala vezica korijandra grubo rezana
- 2 žlice tostiranog kikirikija
- sok 1 limete
- 1 crvena papričica bez sjemenki i sitno sjeckana
Priprema
- 1. Prvo napravite curry pastu. U malom multipraktiku pomiješajte limunsku travu, narezane listove limete, čili-papričice, đumbir, češnjak, cimet i korijandar s dobrim prstohvatom soli i dosta svježe mljevenog crnog papra. Kratko promiješajte da dobijete glatku pastu te dodajte ulje da se malo razrijedi.
- 2. Zagrijte dvije žlice ulja u tavi teškog dna na srednjoj vatri te pržite vratinu oko 5 minuta dok ne porumeni i dobije boju sa svih strana (možda ćete to morati ponoviti više puta, ovisno o veličini vaše tave). Maknite s vatre i odložite sa strane. U tavu dodajte još malo ulja, zatim dodajte luk te pržite oko 3 do 4 minute dok ne omekša i počne rumenjeti na rubovima.
- 3. Dodajte curry pastu, miješajte dok ne postane aromatično i ne poveže se s lukom. Vratite vratinu u tavu, promiješajte da se obloži curry pastom te dodajte kokosovo mlijeko. Dobro promiješajte te sastružite komadiće koji su se eventualno zalijepili za dno tave.
- 4. Dodajte pileći temeljac, dobro promiješajte, zatim umiješajte šećer, čitave listove limete, umak od soje i riblji umak. Kušajte i ako je potrebno, prilagodite okuse dodajući još sojina i/ili ribljeg umaka te soli i papra ako je potrebno. Neka proključa. Kuhajte na laganoj vatri sat vremena uz povremeno miješanje dok se umak ne zgusne i svinjetina ne omekša.
- 5. U međuvremenu, pomiješajte sastojke za salsu i začinite po želji. Poslužite curry s rižom te na vrh dodajte salsu od manga.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mark Moriarty
Skandinavske mesne okruglice
Recepti Luke Nguyen
Sporo kuhani buncek sa zvjezdastim anisom i kasijom
Recepti Luke Nguyen
Chiang mai carsko meso na žaru
Recepti Rezanci „preko mosta“
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena svinjetina s jerk umakom na salati od lubenice i kokosa
Recepti Curtis Stone
Svinjetina tonino (odrezak na žaru sa salatom od rajčica)
Recepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima
Recepti Lora i Stoyan
Okruglice od domaće kobasice s paprikom i lukom
Recepti Lora i Stoyan
Svinjetina s lukom i taranom