Curry od svinjske vratine sa salsom od manga
Sastojci
- maslinovo ulje za prženje
- 1 kg svinjske vratine narezane na komade od 25 cm
- 1 luk oljušten i sitno nasjeckan
- 400 ml kokosova mlijeka iz konzerve
- 750 ml pilećeg temeljca
- 1 žlica palmina šećera ili smeđeg finog šećera
- 1.5 žlica umaka od soje po želji
- 1.5 žlica ribljeg umaka po želji
- riža za serviranje
- 1 stabljika limunove trave zdrobljena i sitno nasjeckana
- 4 lista kaffir limete fino narezana
- 1.5 crvene čili-papričice bez sjemenki i sitno sjeckane po želji
- 4 cm svježeg korijena đumbira oguljenog i sitno sjeckanog
- 3 češnja češnja češnjaka oguljena i grubo sjeckana
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 2 žličice mljevenog korijandra
- 2 žlice maslinova ulja
- morska sol i svježe mljeveni crni
- paparza salsu od manga
- 1 mango ne previše zreo oguljen i narezan na sitno
- 1 manji crveni luk oguljen i sitno sjeckan
- mala vezica korijandra grubo rezana
- 2 žlice tostiranog kikirikija
- sok 1 limete
- 1 crvena papričica bez sjemenki i sitno sjeckana
Priprema
- 1. Prvo napravite curry pastu. U malom multipraktiku pomiješajte limunsku travu, narezane listove limete, čili-papričice, đumbir, češnjak, cimet i korijandar s dobrim prstohvatom soli i dosta svježe mljevenog crnog papra. Kratko promiješajte da dobijete glatku pastu te dodajte ulje da se malo razrijedi.
- 2. Zagrijte dvije žlice ulja u tavi teškog dna na srednjoj vatri te pržite vratinu oko 5 minuta dok ne porumeni i dobije boju sa svih strana (možda ćete to morati ponoviti više puta, ovisno o veličini vaše tave). Maknite s vatre i odložite sa strane. U tavu dodajte još malo ulja, zatim dodajte luk te pržite oko 3 do 4 minute dok ne omekša i počne rumenjeti na rubovima.
- 3. Dodajte curry pastu, miješajte dok ne postane aromatično i ne poveže se s lukom. Vratite vratinu u tavu, promiješajte da se obloži curry pastom te dodajte kokosovo mlijeko. Dobro promiješajte te sastružite komadiće koji su se eventualno zalijepili za dno tave.
- 4. Dodajte pileći temeljac, dobro promiješajte, zatim umiješajte šećer, čitave listove limete, umak od soje i riblji umak. Kušajte i ako je potrebno, prilagodite okuse dodajući još sojina i/ili ribljeg umaka te soli i papra ako je potrebno. Neka proključa. Kuhajte na laganoj vatri sat vremena uz povremeno miješanje dok se umak ne zgusne i svinjetina ne omekša.
- 5. U međuvremenu, pomiješajte sastojke za salsu i začinite po želji. Poslužite curry s rižom te na vrh dodajte salsu od manga.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Ražnjići od hmonške crne svinje na žaru sa sezamovom soli
Recepti Luke Nguyen
Brzo pečeni svinjski vrat s ananasom i povrćem (muc xao kohm)
Recepti Mark Moriarty
Skandinavske mesne okruglice
Recepti Luke Nguyen
Sporo kuhani buncek sa zvjezdastim anisom i kasijom
Recepti Luke Nguyen
Chiang mai carsko meso na žaru
Recepti Rezanci „preko mosta“
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena svinjetina s jerk umakom na salati od lubenice i kokosa
Recepti Curtis Stone
Svinjetina tonino (odrezak na žaru sa salatom od rajčica)
Recepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima