Curry od svinjske vratine sa salsom od manga

Sastojci

  • maslinovo ulje za prženje
  • 1 kg svinjske vratine narezane na komade od 25 cm
  • 1 luk oljušten i sitno nasjeckan
  • 400 ml kokosova mlijeka iz konzerve
  • 750 ml pilećeg temeljca
  • 1 žlica palmina šećera ili smeđeg finog šećera
  • 1.5 žlica umaka od soje po želji
  • 1.5 žlica ribljeg umaka po želji
  • riža za serviranje
  • 1 stabljika limunove trave zdrobljena i sitno nasjeckana
  • 4 lista kaffir limete fino narezana
  • 1.5 crvene čili-papričice bez sjemenki i sitno sjeckane po želji
  • 4 cm svježeg korijena đumbira oguljenog i sitno sjeckanog
  • 3 češnja češnja češnjaka oguljena i grubo sjeckana
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 2 žličice mljevenog korijandra
  • 2 žlice maslinova ulja
  • morska sol i svježe mljeveni crni
  • paparza salsu od manga
  • 1 mango ne previše zreo oguljen i narezan na sitno
  • 1 manji crveni luk oguljen i sitno sjeckan
  • mala vezica korijandra grubo rezana
  • 2 žlice tostiranog kikirikija
  • sok 1 limete
  • 1 crvena papričica bez sjemenki i sitno sjeckana

Priprema

  • 1. Prvo napravite curry pastu. U malom multipraktiku pomiješajte limunsku travu, narezane listove limete, čili-papričice, đumbir, češnjak, cimet i korijandar s dobrim prstohvatom soli i dosta svježe mljevenog crnog papra. Kratko promiješajte da dobijete glatku pastu te dodajte ulje da se malo razrijedi.
  • 2. Zagrijte dvije žlice ulja u tavi teškog dna na srednjoj vatri te pržite vratinu oko 5 minuta dok ne porumeni i dobije boju sa svih strana (možda ćete to morati ponoviti više puta, ovisno o veličini vaše tave). Maknite s vatre i odložite sa strane. U tavu dodajte još malo ulja, zatim dodajte luk te pržite oko 3 do 4 minute dok ne omekša i počne rumenjeti na rubovima.
  • 3. Dodajte curry pastu, miješajte dok ne postane aromatično i ne poveže se s lukom. Vratite vratinu u tavu, promiješajte da se obloži curry pastom te dodajte kokosovo mlijeko. Dobro promiješajte te sastružite komadiće koji su se eventualno zalijepili za dno tave.
  • 4. Dodajte pileći temeljac, dobro promiješajte, zatim umiješajte šećer, čitave listove limete, umak od soje i riblji umak. Kušajte i ako je potrebno, prilagodite okuse dodajući još sojina i/ili ribljeg umaka te soli i papra ako je potrebno. Neka proključa. Kuhajte na laganoj vatri sat vremena uz povremeno miješanje dok se umak ne zgusne i svinjetina ne omekša.
  • 5. U međuvremenu, pomiješajte sastojke za salsu i začinite po želji. Poslužite curry s rižom te na vrh dodajte salsu od manga.

Povezani recepti

Vidi sve