Curry od lignje
Recept iz: Peter Kuruvita
Sastojci
- 350 g lignji srednje veličine, očišćene sa sačuvanim glavama i pipcima
- 3 komada mangostina
- ¼ čajne žličice sjemenki komorača
- ½ čajne žličice čilija u prahu
- ½ čajne žličice mljevene kurkume
- 1 čajna žličica mljevenog kima
- 1 ½ čajna žličica mljevenog korijandera
- ¼ čajne žličice piskavice
- 50g pročišćenog maslaca (ghee)
- ½ luka, sitno nasjeckanog
- 3 češnja češnjaka, tanko nasjeckana
- 1 grančica lista curryja sa skinutim listovima
- 2 male zelene čili papričice, nasjeckane
- 300ml kokosovog mlijeka
- 100ml kokosovog vrhnja
- sok od ½ limete
Priprema
- Narezati lignje na trake veličine 1 cm, na debele kriške i zatim ih staviti u posudu.
- Dodati pipke, očišćene glave, mangostin, sve začine i polovicu čajne žličice sitno mljevenog crnog papra i dobro izmiješati.
- Zagrijati pročišćeni maslac u velikoj, teškoj posudi na srednjoj vatri.
- Dodati luk, češnjak, lišće curryja i čili i pirjati uz stalno miješanje, 4 minute dok ne dobiju zlatnu boju.
- Pojačati vatru, dodati lignje i miješati 3 minute, a zatim uliti kokosovo mlijeko.
- Smanjiti vatru i pirjati još 10 minuta dok lignja ne omekša.
- Umutiti kokosovu maslac i sok limete i začiniti solju, po ukusu. Trebao bi ostati gust, taman umak.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom
Recepti Mary Berry
15-minutna tjestenina
Recepti Mary Berry
Gljive s češnjakom i dimljenom šunkom na tostiranom briocheu
Recepti Adam Liaw
Kokošja juha s dvije vrste okruglica (Hønsekødssuppe)
Recepti Adam Liaw
Juha od graška s raženim i pirovim palačinkama
Recepti Primož Dolničar
Kiseli kupus
Recepti Primož Dolničar
Juha od gljiva
Recepti Lora i Stoyan
Popečci od skute s umakom od rajčice
Recepti Lora i Stoyan
Pite od mljevenog mesa i povrća
Recepti Lora i Stoyan
Trokut pite s nadjevom od gljiva i sira