Curry od bundeve s brinjal roti tortiljom
Recept iz: Peter Kuruvita
Sastojci
- Za brinjal tortilju:
- 256 g brašna
- 2 jušne žlice maslaca
- ½ čajne žličice soli
- 236 ml vode ili onoliko koliko je potrebno da se tijesto namoči, da ne bude ljepljivo
- 100ml ulja za podmazivanje tave
- Za Brinjol kiseljenje:
- 1 veliki patlidžan, narezan na štapiće
- 8 komada crvenog luka, nasjeckanog na četvrtine
- 2 zelena čilija
- 1 jušna žlica kurkume
- 500 ml ulja
- 2 grančice lista curryja
- 4 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica sjemenki gorušice
- ½ čajne žličice sjemenki kima
- 1 jušna žlica šećera
- 1 jušna žlica octa
- Za curry od bundeve:
- 2 jušne žlice pročišćenog maslaca (ghee), otopljenog
- 1 grančica lista curryja
- 1 srednji luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka
- 1 zelene čili papričice
- 1 čajna žličica korjandera u prahu
- 1 čajna žličica pečenog curryja u prahu
- 2 jušne žlice gustina
- 2 čajne žličice kima u prahu
- ½ čajne žličice kurkume
- 1 jušna žlica senfa
- 1 velika bundeva, oguljena i narezana na debele kriške
- 400ml vode
- 100ml kokosovog vrhnja
- 1 čajna žličica soli
Priprema
- U posudu staviti brašno, maslac, sol i vodu i umiješati da se dobije ljepljivo tijesto.
- Podijeliti tijesto na kugle i staviti u drugu posudu s uljem da počine.
- U međuvremenu napraviti sredstvo za kiseljenje. Staviti patlidžan, luk, čili i kurkumu u posudu. Poklopiti posudu i protresti kako bi patlidžan bio jednako prekriven umakom.
- Zagrijati ulje u woku i popržiti smjesu s patlidžanom. Kada se isprži, izvaditi i prebaciti sadržaj u posudu.
- U posudi zagrijati još ulja. Ubaciti lišće curryja, češnjak, sjemenke gorušice, sjemenke kima i još malo kurkume, šećera i octa.
- Pirjati dok smjesa začina ne zamiriše i kušati je li podjednako kiselo i slatko.
- Skinuti s vatre, pomiješati s patlidžanom i ostaviti sa strane.
- Da se napravi curry, staviti pročišćeni maslac, listove curryja, luk, češnjak i zelene čili papričice u posudu i pirjati dok ne zamirišu.
- Dodati korijander, pastu od curryja, gustin, kim, kurkumu i smjesu od gorušice i propržiti sve par minuta.
- Obložiti dno posude s kriškama bundeve i uliti malo vode, kao i kokosov maslac.
- Posoliti i popirjati te pričekati da prokuha. Smanjiti vatru, poklopiti posudu i ostaviti da se krčka na blagoj vatri.
- U međuvremenu spremiti tortilje. Uzeti kuglu tijesta i prstima razviti da bi se napravio tanki disk. Žlicom izvaditi smjesu s patlidžanom i staviti u sredinu diska. Presaviti tijesto u oblik trokuta.
- Zagrijati ulje na tavi na slaboj vatri i popržiti trokut sa svih strana kako bi se zatvorio.
- Zatim staviti trokut ravno na tavu da se ispeče. Ponoviti s preostalim sastojcima.
- Provjeriti je li se bundeva ispekla i maknuti curry s vatre.
- Poslužiti svaki trokut s curryjem od bundeve.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom