Crveno voće sa sirupom od bosiljka
Način pripreme:
1. Za mrvice usitnite lješnjake. Stavite ih u posudu i dodajte ostale sastojke. Rukama promiješajte sastojke. Oni se moraju dobro umiješati kako bi nastalo tijesto. U plitkom limu, na papiru za pečenje, usitnite smjesu i ravnomjerno je rasporedite. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 165 stupnjeva 12 minuta.
2. Za sirup od bosiljka ukuhajte sirup od vode i šećera. Čim se šećer rastopi i sirup se zgusne, uklonite ga s vatre i ostavite da se ohladi. U posudu s vrućom vodom stavite listove bosiljka na jednu minutu. Izvadite ih u cjedilo i odmah prelijte hladnom vodom. Zatim ih ostavite da se dobro procijede. U blenderu izmiješajte šećerni sirup s lišćem bosiljka.
3. Ugrijte jabučni sirup u posudi tako da ga miješate.
4. Po sredini tanjura vrhnjem iscrtajte liniju. Oko nje postavite svježe voće, a jagode prepolovite. Ako nije sezona crvenoga voća, desert možete pripremiti s mangom i ananasom, primjerice. Po vrhnju napravite trake od sirupa od bosiljka. Sirupom
možete oblikovati i točkice na različitim mjestima, ali ne stavljajte mnogo jer ima jak okus. Pečene mrvice raspodijelite između voća. Po jagodama prelijte malo toplog jabučnog sirupa.
Savjet za vino: Jelu odgovara bijelo desertno vino iz Argentine, iz Patagonije.
Sastojci
- Sastojci8 žlica kiselog vrhnja 250 g jagoda 150 g malina 200 g kupina 150 g jabučnog maslacaZa mrvice50 g oguljenih lješnjaka 50 g maslaca 50 g šećera u prahu 45 g brašna prstohvat soliZa sirup od bosiljka90 ml vode 110 g šećera 2 vezice bosiljka