Crvena baršunasta torta Mary Berry

Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.

Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.

Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • Za crvenu baršunastu tortu
  • maslac, za podmazivanje
  • 250g običnog brašna
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 250g svijetlog muscovado šećera
  • 200ml mlaćenice
  • 150ml suncokretovog ulja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica crvene boje za hranu ili ¼ žličice paste za bojenje hrane
  • 2 velika jaja iz slobodnog uzgoja
  • 8 bijelih čokoladnih tartufa, za ukras
  • 250g maslaca, omekšanog
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 300g šećera u prahu
  • 250g mascarpone sira, punomasnog

Priprema

  • 1. Ugrijte pećnicu na 200°C. Maslacem premažite dvije okrugle plitice promjera 20 cm te im dno prekrijte papirom za pečenje.
  • 2. U zdjeli pomiješajte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i šećer.
  • 3. U vrču pomiješajte mlaćenicu, ulje, vaniliju, boju za hranu i 100 ml vode. Dodajte jaja i umutite. Pomiješajte mokre sastojke sa suhima i umutite. Mjesa treba biti svijetlocrvena; potamnit će dok se bude pekla. Ako nije dovoljno svijetla, dodajte još malo boje.
  • 4. Izlijte smjesu ravnomjerno u dvije plitice. Pecite 25-30 minuta, ili dok se ne digne i udalji s ruba plitice. Pustite da se ohladi 10 minuta, pa iskrenite, skinite papir i pustite da se ohladi na rešetki.
  • 5. Za glazuru, u veliku zdjelu stavite meki maslac, ekstrakt vanilije i pola šećera u prahu. Pomiješajte električnom mutilicom. Ubacite preostali šećer u prahu i opet pomiješajte. Dodajte mascarpone u zdjelu i nježno miješajte lopaticom (nemojte mutiti jer se može razdvojiti). U vrećicu za ukrašavanje stavite izbrazdanu mlaznicu i 150 g kreme od maslaca.
  • 6. Kako biste složili tortu, trećinu kreme od maslaca premažite po biskvitu, pa na vrh stavite drugi biskvit. Cijelu tortu premažite tankim slojem glazure, pa je pustite na 30 minuta.
  • 7. Preostalu glazuru premažite špahtlom po cijeloj torti. Pobrinite se da je glazura glatka oko rubova prije nego što počnete mazati sa strane.
  • 8. Kremu od maslaca u vrećici za ukrašavanje istisnite po rubu torte. Krenite od ruba i idite uokolo. Za kraj ukrasite čokoladnim tartufima.

Povezani recepti

Vidi sve