Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.
Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.
Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- Za crvenu baršunastu tortu
- maslac, za podmazivanje
- 250g običnog brašna
- 1 žlica kakaa u prahu
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 250g svijetlog muscovado šećera
- 200ml mlaćenice
- 150ml suncokretovog ulja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica crvene boje za hranu ili ¼ žličice paste za bojenje hrane
- 2 velika jaja iz slobodnog uzgoja
- 8 bijelih čokoladnih tartufa, za ukras
- 250g maslaca, omekšanog
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 300g šećera u prahu
- 250g mascarpone sira, punomasnog
Priprema
- 1. Ugrijte pećnicu na 200°C. Maslacem premažite dvije okrugle plitice promjera 20 cm te im dno prekrijte papirom za pečenje.
- 2. U zdjeli pomiješajte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i šećer.
- 3. U vrču pomiješajte mlaćenicu, ulje, vaniliju, boju za hranu i 100 ml vode. Dodajte jaja i umutite. Pomiješajte mokre sastojke sa suhima i umutite. Mjesa treba biti svijetlocrvena; potamnit će dok se bude pekla. Ako nije dovoljno svijetla, dodajte još malo boje.
- 4. Izlijte smjesu ravnomjerno u dvije plitice. Pecite 25-30 minuta, ili dok se ne digne i udalji s ruba plitice. Pustite da se ohladi 10 minuta, pa iskrenite, skinite papir i pustite da se ohladi na rešetki.
- 5. Za glazuru, u veliku zdjelu stavite meki maslac, ekstrakt vanilije i pola šećera u prahu. Pomiješajte električnom mutilicom. Ubacite preostali šećer u prahu i opet pomiješajte. Dodajte mascarpone u zdjelu i nježno miješajte lopaticom (nemojte mutiti jer se može razdvojiti). U vrećicu za ukrašavanje stavite izbrazdanu mlaznicu i 150 g kreme od maslaca.
- 6. Kako biste složili tortu, trećinu kreme od maslaca premažite po biskvitu, pa na vrh stavite drugi biskvit. Cijelu tortu premažite tankim slojem glazure, pa je pustite na 30 minuta.
- 7. Preostalu glazuru premažite špahtlom po cijeloj torti. Pobrinite se da je glazura glatka oko rubova prije nego što počnete mazati sa strane.
- 8. Kremu od maslaca u vrećici za ukrašavanje istisnite po rubu torte. Krenite od ruba i idite uokolo. Za kraj ukrasite čokoladnim tartufima.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi