Opis

Sastojci:

Tijesto za kroasane

  • 500 g brašna
  • 280 ml vode
  • 20 g kvasca u prahu
  • 20 g šećera
  • prstohvat soli
  • 250 g maslaca
Nadjev
prava slastičarska krema

  • 1 vanilin štapić
  • 250 ml mlijeka
  • 75 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 1 velika žlica brašna

Uštipci cronuts

  • 300 g šećera za posipanje po uštipcima
  • 200 ml suncokretova ulja

Dodatno je potrebno: plastična folija, masni papir za pečenje, brašno za posipanje, kuhinjska krpa, kalup za kekse promjera 11 i 5 cm, slastičarska vrećica s glatkim nastavkom

Priprema:

Napravite rupu u brašnu, ondje ulijte vodu i rastopite kvasac. Dodajte šećer. Po brašnu pospite sol. Sačuvajte 50 grama maslaca za poslije. Dodajte ostatak maslaca. Postupno maslacu dodajte brašno i mijesite dok ne dobijete elastično tijesto. Pospite malo brašna po radnoj ploči i razvaljajte tijesto debljine oko 1 cm. Prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite oko 40 minuta u hladnjaku.

Tijesto izvadite iz hladnjaka i malo ga pospite brašnom. Utrljajte prethodno sačuvani maslac u dvije trećine površine tijesta. Rubove ostavite nezamašćene. Preklopite tijesto s dvije strane, počevši s nezamašćenim dijelom. Iznova razvaljajte tijesto do debljine 2,5 cm te zatim opet preklopite s obje strane. Zamotajte tijesto u masni papir za pečenje i stavite ga na oko 40 minuta u hladnjak. Razvaljajte tijesto još dvaput i naposljetku ga razvaljajte do debljine 1,5 cm.

Prava slastičarska krema
Presijecite vanilin štapić po dužini i izvadite sjemenke. U loncu zakuhajte mlijeko s vanilini sjemenkama i pola šećera. Razmutite žumanjke s ostatkom šećera i pomiješajte s brašnom. Ulijte malo mlijeka u mješavinu jaja, sve prelijte natrag u lonac i dobro promiješajte. Neka se prava slastičarska krema kuha na tihoj vatri oko tri minute. Pustite da se krema ohladi. Kremu nagrabite u slastičarsku vrećicu s glatkim nastavkom.

Ukrašavanje
Pomoću većeg kalupa izdubite krugove u razvaljanom tijestu. U ovim krugovima potom izdubite rupu pomoću manjeg kalupa. Zagrijte pozamašan sloj ulja u dubljoj tavi i zagrijte ga na 170 °C. Krugove od tijesta ravnomjerno rasporedite u tavi i pecite ih sa svih strana oko četiri minute, dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Netom ispržene uštipke uvaljajte u šećer. Uštipke (cronuts) napunite pravom slastičarskom kremom.

Sastojci