Crni rižoto s proseccom, kozicama i limetom
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 250 g riže carnaroli
- ¼ glavice luka, sitno nasjeckana
- 1,2 l povrtnog temeljca, kipućeg
- 125 ml prosecca
- 1 žlica sipine tinte
- 8-10 inćuna u ulju
- 12 kozica, očišćenih i razrezanih po duljini
- 1 limeta, korica + sok
- 60 g neslanog maslaca, narezanog na kockice
- 20 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 40 g parmezana, naribanog
- 4 x 80 g sira burrata
- 1 žlica morske soli s algama
- papar
Priprema
- 1. U posudi s debelim dnom na 25 g maslaca i malo maslinovog ulja lagano pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte rižu i nekoliko je minuta „tostirajte“. Zatim je zalijte proseccom i nastavite krčkati dok ne ispari.
- 2. U rižoto dodajte grabilicu kipućeg temeljca, umiješajte tintu sipe i nastavite ga lagano krčkati. Kako riža upija temeljac, postupno ga dolijevajte još. Rižoto nastavite kuhati dok riža ne postane al dente (oko 16-18 minuta).
- 3. U međuvremenu marinirajte kozice: u zdjelici ih pomiješajte sa sokom limete, ekstra djevičanskim maslinovim uljem, soli s algama i 1 žlicom prosecca.
- 4. Na stol položite 4 ravna tanjura pa im dno pospite 1 žličicom nasjeckanih inćuna. Rasporedite ih po dnu i rubu tanjura. Povrh inćuna položite 6 polovica mariniranih kozica.
- 5. Kuhan rižoto sklonite s vatre pa umiješajte maslac i parmezan. Rižoto prije posluživanja ostavite 1-2 minute odležati.
- 6. Rižoto rasporedite po mariniranim kozicama pa dovršite burratom i koricom limete.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)