David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 300 g riže carnaroli
  • 150 g ljutike
  • 0.5 kg sipe
  • 50 g maslinovog ulja
  • 100 g vina
  • 1 l ribljeg temeljca
  • sol i papar
  • peršin za dekoraciju
  • 20 g crnila sipe
  • 30 g maslaca
  • 500 g gambera

Priprema

  • 1. Ljutiku nasjeckamo na sitno, posolimo i stavimo na vruće maslinovo ulje da se dinsta.
  • 2. Kada  ljutika omekša dodamo rižu te tostiramo par minuta na suho.
  • 3. ٭rižu tostiramo da bi umanjili količinu škroba iz riže ali ipak osigurali da rižoto ostane kremast.  
  • 4. Podliti bijelim vinom i kad vino ispari malo temeljca te potom narezane sipe. 
  • 5. Dodati crnilo,popapriti i dodati temeljca te nastaviti kuhati uz stalno miješanje. 
  • 6. 2 min prije kraja kuhanja (riža se kuha sve skupa cca. 18 min.) mantekirati rižoto s malo maslaca.
  • 7. Gambere  kratko „okrenuti u tavi“ te položiti na servirani rižoto uz par listića svježeg ukrasnog peršina.

Povezani recepti

Vidi sve