Crni rižoto od sipa s gamberima
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 300 g riže carnaroli
- 150 g ljutike
- 0.5 kg sipe
- 50 g maslinovog ulja
- 100 g vina
- 1 l ribljeg temeljca
- sol i papar
- peršin za dekoraciju
- 20 g crnila sipe
- 30 g maslaca
- 500 g gambera
Priprema
- 1. Ljutiku nasjeckamo na sitno, posolimo i stavimo na vruće maslinovo ulje da se dinsta.
- 2. Kada ljutika omekša dodamo rižu te tostiramo par minuta na suho.
- 3. ٭rižu tostiramo da bi umanjili količinu škroba iz riže ali ipak osigurali da rižoto ostane kremast.
- 4. Podliti bijelim vinom i kad vino ispari malo temeljca te potom narezane sipe.
- 5. Dodati crnilo,popapriti i dodati temeljca te nastaviti kuhati uz stalno miješanje.
- 6. 2 min prije kraja kuhanja (riža se kuha sve skupa cca. 18 min.) mantekirati rižoto s malo maslaca.
- 7. Gambere kratko „okrenuti u tavi“ te položiti na servirani rižoto uz par listića svježeg ukrasnog peršina.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Nasi lemak
Recepti Silvia Colloca
Arancini
Recepti Luca Ciano
Rižoto od prepelica s parmezanom
Recepti Adam Liaw
Pržena riža Yangzhou
Recepti Adam Liaw
Thunder tea riža sa sardinama i utrnutim okusom
Recepti Luca Ciano
Carnaroli rižoto s rakovim mesom i stracciatellom
Recepti Adam Liaw
Tangyuan u pekinškom stilu s crnim sezamom
Recepti Shane Delia
Tachin (perzijska dimljena riža)
Recepti Donal Skehan
Curry od patlidžana s rižom od cvjetače i kurkumom
Recepti Lora i Stoyan
Rižoto od pečene paprike