Crni kruh

Već dvanaest godina Rudolf je jedan od najpopularnijih nizozemskih televizijskih kuhara. U najuspješnije projekte ubraja serijal Pekarnica na autobusnoj stanici koja 10 posto svojih prihoda daje u dobrotvorne svrhe.

Sastojci

  • Crni kruh
  • 325 ml vode
  • 15 g svježeg kvasca ili 6 g suhog kvasca
  • 5 g sitno mljevenog šećera
  • 8 g soli
  • 500 g integralnog brašna
  • 20 g maslaca
  • Dodatne potrepštine
  • Mikser
  • lim za pečenje
  • papir za pečenje
  • brašno za posipanje

Priprema

  • Crni kruh
  • 1. Zagrijte vodu na 30 °C. U vodi otopite kvasac i sitno mljeveni šećer te ostavite da odstoji. Dodajte sol i smjesu stavite u zdjelu miksera. Malo integralnog brašna sačuvajte, a ostatak umijesite zajedno s maslacem u smjesu s kvascem. Ako je tijesto presuho, možete dodati još vode. Rukom mijesite još 15 minuta tako da dobijete gipko i elastično tijesto valjajući tijesto od sebe pa prema sebi.
  • 2. Tijesto podijelite u dvije kugle i stavite ih na lim prekriven papirom za pečenje. Pospite brašnom, prekrijte plastičnom folijom i ostavite 30 minuta da se diže.
  • Drugo dizanje
  • 1. Pritisnite dizano tijesto tako da dobijete ovalnu plohu. Krajeve smotajte prema unutra i zamotajte tijesto. Ostavite tijesto da se diže još 30 minuta.
  • Motanje i treće dizanje
  • 1. Pritisnite tijesto tako da dobijete ovalnu plohu. Krajeve smotajte prema unutra i zamotajte tijesto. Tijesto stavite na lim prekriven papirom za pečenje tako da spoj bude okrenut prema dolje.
  • 2. Ostavite da se diže još sat vremena. Pećnicu zagrijte na 240 °C. Netom prije nego što kruh stavite u pećnicu, temperaturu namjestite na 200 °C. Crni kruh pecite oko 35 minuta.

Povezani recepti

Vidi sve