Crni kruh

Crni kruh

Zagrijte vodu na 30 °C. U vodi otopite kvasac i sitno mljeveni šećer te ostavite da odstoji. Dodajte sol i smjesu stavite u zdjelu miksera. Malo integralnog brašna sačuvajte, a ostatak umijesite zajedno s maslacem u smjesu s kvascem. Ako je tijesto presuho, možete dodati još vode. Rukom mijesite još 15 minuta tako da dobijete gipko i elastično tijesto valjajući tijesto od sebe pa prema sebi. Tijesto podijelite u dvije kugle i stavite ih na lim prekriven papirom za pečenje. Pospite brašnom, prekrijte plastičnom folijom i ostavite 30 minuta da se diže.

 

Drugo dizanje

Pritisnite dizano tijesto tako da dobijete ovalnu plohu. Krajeve smotajte prema unutra i zamotajte tijesto. Ostavite tijesto da se diže još 30 minuta.

 

Motanje i treće dizanje

Pritisnite tijesto tako da dobijete ovalnu plohu. Krajeve smotajte prema unutra i zamotajte tijesto. Tijesto stavite na lim prekriven papirom za pečenje tako da spoj bude okrenut prema dolje. Ostavite da se diže još sat vremena. Pećnicu zagrijte na 240 °C. Netom prije nego što kruh stavite u pećnicu, temperaturu namjestite na 200 °C. Crni kruh pecite oko 35 minuta.

 

Sastojci

  • Crni kruh325 ml vode 15 g svježeg kvasca ili 6 g suhog kvasca 5 g sitno mljevenog šećera 8 g soli 500 g integralnog brašna 20 g maslacaDodatne potrepštine Mikser lim za pečenje papir za pečenje i brašno za posipanje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve