Crni kruh
Recept iz: Rudolph van Veen
Crni kruh
Zagrijte vodu na 30 °C. U vodi otopite kvasac i sitno mljeveni šećer te ostavite da odstoji. Dodajte sol i smjesu stavite u zdjelu miksera. Malo integralnog brašna sačuvajte, a ostatak umijesite zajedno s maslacem u smjesu s kvascem. Ako je tijesto presuho, možete dodati još vode. Rukom mijesite još 15 minuta tako da dobijete gipko i elastično tijesto valjajući tijesto od sebe pa prema sebi. Tijesto podijelite u dvije kugle i stavite ih na lim prekriven papirom za pečenje. Pospite brašnom, prekrijte plastičnom folijom i ostavite 30 minuta da se diže.
Drugo dizanje
Pritisnite dizano tijesto tako da dobijete ovalnu plohu. Krajeve smotajte prema unutra i zamotajte tijesto. Ostavite tijesto da se diže još 30 minuta.
Motanje i treće dizanje
Pritisnite tijesto tako da dobijete ovalnu plohu. Krajeve smotajte prema unutra i zamotajte tijesto. Tijesto stavite na lim prekriven papirom za pečenje tako da spoj bude okrenut prema dolje. Ostavite da se diže još sat vremena. Pećnicu zagrijte na 240 °C. Netom prije nego što kruh stavite u pećnicu, temperaturu namjestite na 200 °C. Crni kruh pecite oko 35 minuta.
Sastojci
- Crni kruh325 ml vode 15 g svježeg kvasca ili 6 g suhog kvasca 5 g sitno mljevenog šećera 8 g soli 500 g integralnog brašna 20 g maslacaDodatne potrepštine Mikser lim za pečenje papir za pečenje i brašno za posipanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Mary Berry
Yorkshirski puding
Recepti Mary Berry
Salata od vatreno crvene riže
Recepti Mary Berry
Mediteranska plata
Recepti Donal Skehan
Kocke od rižinih pahuljica i pereca
Recepti Donal Skehan
Pečeni krumpir
Recepti Donal Skehan
Blagdanski složenac s brusnicama
Recepti Donal Skehan
Makaroni s graškom