Crêpe Suzette (palačinke u umaku od naranče)

Hidde de Brabander je kao mali želio dugo vremena postati umjetnik, ali s 14 godina odlučio je postati slastičar. Probajte fini recept za palačinke u umaku od naranče. 

Sastojci

  • 100 g brašna
  • 25 g šećera od šećerne trske
  • 200 g punomasnog mlijeka
  • 125 g jaja
  • Prstohvat soli
  • 50 g maslaca
  • Engleska krema s narančama:
  • 4 g želatine u listićima
  • 70 g žumanjaka
  • 35 g šećera
  • 220 g soka od naranče
  • 1 naranča
  • Butterscotch (karamelizirani šećer):
  • 200 g sitno mljevenog bijelog šećera
  • Ušećerena korica naranči:
  • 200 ml vode
  • 200 g kristal-šećera
  • 2 naranče
  • Umak od naranče:
  • 50 g sitno mljevenog bijelog šećera
  • 1 žlica maslaca
  • 200 g soka od naranče
  • Pola naranče

Priprema

  • Pomiješajte brašno sa šećerom od šećerne trske. Uz miješanje postupno dolijevajte mlijeko tako da dobijete glatku smjesu. Umiješajte jaja i otopljeni maslac.
  • Tavu namažite s malo maslaca. Izlijte tijesto u tavu i tavu malo protresite. Pecite palačinke s obje strane oko 3 minute dok ne postanu zlatno-smeđe. Pečene palačinke stavite na tanjur.
  • Namočite želatinu u hladnoj vodi. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom. Zagrijte sok od naranče i dodajte smjesu sa žumanjcima. Zagrijte uz miješanje do 85 °C. Naribajte koricu naranče u kremu i otopite u njoj namočenu želatinu.
  • Postupno karamelizirajte šećer u zagrijanom lončiću. Izlijte ga po papiru za pečenje tako da smjesa bude tanka. Kad se ohladi, narežite butterscotch na komadiće. Sameljite u blenderu tako da dobijete prah.
  • Prokuhajte vodu i šećer. Nožem za guljenje ogulite naranče, tako da ne gulite bijeli dio. Koricu narežite na tanke trakice i dodajte ih sirupu. Još jedanput prokuhajte. Koricu naranči sa sirupom čuvajte u zatvorenoj staklenci.
  • U zagrijanoj tavi postupno karamelizirajte sitno mljeveni šećer. Dodajte maslac i brzo umiješajte sok. Nagnite tavu, dodajte liker od naranče i flambirajte dok alkohol ne ispari.
  • Dvaput preklopite palačinke i poslužite 3 na tanjuru. Poslužite s umakom, kriškama naranči, ušećerenom koricom naranči i butterscotchom.

Povezani recepti

Vidi sve