Creme brulee od naranče
Recept iz: David Skoko
Priprema
Stavimo vrhnje i šećer na vatru i lagano kuhamo. Dodamo koricu naranče.
Dodajemo liker od naranče i nastavimo miješati. Odvojimo žutanjke od bjelanjaka. Kad vrhnje zakuha maknemo ga s vatre da se malo ohladi. Procijedimo vrhnje u jaja. Izlijemo smjesu u u male vatrostalne posudice (za souffle zvane ramekin eng.)
Ako nemate konvekcijsku pećnicu posložite posudice s kremom u dublju staklenu posudu i ulijete vruću vodu tako da dođe do pola visine manjih posudica.
Pečemo u pećnici 30 minuta na 120ºC.
Ohladimo i držimo u hladnjaku do serviranja.
Prije serviranja pospemo naš creme brulee tankim slojem šećera i karameliziramo kuhinjskim brenerom (kuhinjskom napravicom koju možete nabaviti u gotovo svakoj željezariji ili u specijaliziranom dućanu s kuhinjskom opremom. U slučaju da nemamo brener, možemo koristiti gornje grijače u pećnici te posudice posute šećerom kratko zapeći.
NAPOMENA
Creme brulee je zapravo još jedna varijacija na temu jaja, mlijeka, vrhnja i šećera.
U Dalmaciji imamo rožatu, u Italiji imaju crem caramel, u Španjolskoj (Kataloniji) cremu catalanu.
Aroma za ovaj recept je samo prijedlog. Vrhnje i mlijeko možemo aromatizirati na tisuću načina, na primjer: kavom, vanilijom, lavandom, zvjezdastim anisom, crnim čajem…
Sastojci
- Namirnice
- 500 ml vrhnja za šlag
- 6 žumanjaka
- 85 g šećera (+ dodatnih 100 g za karamelizaciju)
- kora 2 velike nešpricane naranče
- 40 ml likera s aromom naranče
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti David Skoko
Bruskete s tapenadom (namazom od maslina, kapera i inćuna)
Recepti David Skoko
Svinjski lungić u aromatičnom bilju s pireom od buče (bundeve/tikve)
Recepti David Skoko
Skuta s karameliziranim smokvama
Recepti David Skoko
Buzara
Recepti David Skoko
Pljukanci s pašticadom od tune
Recepti David Skoko
Okruglice od suhog voća
Recepti David Skoko
Bakalar na bilo s posuticama
Recepti David Skoko
Bakalar s krumpirom
Recepti David Skoko
Kroštule
Recepti David Skoko
Pomidori (rajčice) punjene skutom, kaperima i slanim inćunima