Priprema

Stavimo vrhnje i šećer na vatru i lagano kuhamo. Dodamo koricu naranče.

Dodajemo liker od naranče i nastavimo miješati. Odvojimo žutanjke od bjelanjaka. Kad vrhnje zakuha maknemo ga s vatre da se malo ohladi. Procijedimo vrhnje u jaja. Izlijemo smjesu u u male vatrostalne posudice (za souffle zvane ramekin eng.)

Ako nemate konvekcijsku pećnicu posložite posudice s kremom u dublju staklenu posudu i ulijete vruću vodu tako da dođe do pola visine manjih posudica.

Pečemo u pećnici 30 minuta na 120ºC.

Ohladimo i držimo u hladnjaku do serviranja.

Prije serviranja pospemo naš creme brulee tankim slojem šećera i karameliziramo kuhinjskim brenerom (kuhinjskom napravicom koju možete nabaviti u gotovo svakoj željezariji ili u specijaliziranom dućanu s kuhinjskom opremom. U slučaju da nemamo brener, možemo koristiti gornje grijače u pećnici te posudice posute šećerom kratko zapeći.

 

NAPOMENA

Creme brulee je zapravo još jedna varijacija na temu jaja, mlijeka, vrhnja i šećera.

U Dalmaciji imamo rožatu, u Italiji imaju crem caramel, u Španjolskoj (Kataloniji) cremu catalanu.

Aroma za ovaj recept je samo prijedlog. Vrhnje i mlijeko možemo aromatizirati na tisuću načina, na primjer: kavom, vanilijom, lavandom, zvjezdastim anisom, crnim čajem…

Sastojci

  • Namirnice
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 6 žumanjaka
  • 85 g šećera (+ dodatnih 100 g za karamelizaciju)
  • kora 2 velike nešpricane naranče
  • 40 ml likera s aromom naranče

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve