David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 6 žumanjaka
  • 85 g šećera (+ dodatnih 100 g za karamelizaciju)
  • kora 2 velike nešpricane naranče
  • 40 ml likera s aromom naranče

Priprema

  • 1. Stavimo vrhnje i šećer na vatru i lagano kuhamo. Dodamo koricu naranče.
  • 2. Dodajemo liker od naranče i nastavimo miješati. Odvojimo žutanjke od bjelanjaka. Kad vrhnje zakuha maknemo ga s vatre da se malo ohladi. Procijedimo vrhnje u jaja. Izlijemo smjesu u u male vatrostalne posudice (za souffle zvane ramekin eng.)
  • 3. Ako nemate konvekcijsku pećnicu posložite posudice s kremom u dublju staklenu posudu i ulijete vruću vodu tako da dođe do pola visine manjih posudica.
  • 4. Pečemo u pećnici 30 minuta na 120ºC.
  • 5. Ohladimo i držimo u hladnjaku do serviranja.
  • 6. Prije serviranja pospemo naš creme brulee tankim slojem šećera i karameliziramo kuhinjskim brenerom (kuhinjskom napravicom koju možete nabaviti u gotovo svakoj željezariji ili u specijaliziranom dućanu s kuhinjskom opremom. U slučaju da nemamo brener, možemo koristiti gornje grijače u pećnici te posudice posute šećerom kratko zapeći.

Povezani recepti

Vidi sve