Opis

1. Na veliku vatru stavite veliki lonac za kuhanje i dodajte maslinovo ulje. U lonac zatim dodajte pileće batke i popržite sa svih strana dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite i odložite sa strane na tanjur.

2. Malo smanjite vatru i dodajte maslac. Kada se počne pjeniti, dodajte slaninu i pržite dok ne postane hrskava. Dodajte češnjak i luk i pržite 3-4 minute. Dodajte gljive i kuhajte dodatne 3 minute.

3. Vratite piletinu u lonac zajedno s timijanom i ulijte bijelo vino. Pustite da uzavre. Neka vrije na laganoj temperaturi 45-50 minuta ili dok se piletina ne skuha do kraja. Kada prođe pola vremena, okrenite batke na drugu stranu te s vrha pokupite eventualnu masnoću ili pjenicu.

4. Kada je piletina gotova, izvadite je iz lonca i odložite sa strane. Umiješajte vrhnje, dodajte dobar prstohvat soli i mljevenog papra i pustite da ključa dodatnih 19 minuta ili dok umak malo ne zgusne.

5. Vratite piletinu u lonac i pustite da se zagrije. Nakon toga umiješajte sjeckani peršin. Pazite da kod posluživanja jelo bude vruće. 

Sastojci

Coq Au Vin

  • 1 velika žlica maslinova ulja
  • 4 pileća batka
  • 15 g maslaca
  • 150 g slanine ili komadića pancete
  • 2 češnja češnjaka
  • oguljena i nasjeckana
  • 1 veliki luk
  • oguljen i nasjeckan
  • 200 g gljiva (oko 10-15 gljiva)
  • narezanih na četvrtine
  • 2 svježe grančice timijana
  • 450 ml bijelog vina (oko 2 čaše)
  • 250 ml vrhnja
  • dobra šaka svježe sjeckanog peršina ravnog lista
  • mljeveni crni papar
  • morska sol