Coq Au Vin
Sastojci
- 1 velika žlica maslinova ulja
- 4 pileća batka
- 15 g maslaca
- 150 g slanine ili komadića pancete
- 2 češnja češnjaka oguljena i nasjeckana
- 1 veliki luk oguljen i nasjeckan
- 200 g gljiva (oko 10-15 gljiva) narezanih na četvrtine
- 2 svježe grančice timijana
- 450 ml bijelog vina (oko 2 čaše)
- 250 ml vrhnja
- dobra šaka svježe sjeckanog peršina ravnog lista
- mljeveni crni papar
- morska sol
Priprema
- 1. Na veliku vatru stavite veliki lonac za kuhanje i dodajte maslinovo ulje. U lonac zatim dodajte pileće batke i popržite sa svih strana dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite i odložite sa strane na tanjur.
- 2. Malo smanjite vatru i dodajte maslac. Kada se počne pjeniti, dodajte slaninu i pržite dok ne postane hrskava. Dodajte češnjak i luk i pržite 3-4 minute. Dodajte gljive i kuhajte dodatne 3 minute.
- 3. Vratite piletinu u lonac zajedno s timijanom i ulijte bijelo vino. Pustite da uzavre. Neka vrije na laganoj temperaturi 45-50 minuta ili dok se piletina ne skuha do kraja. Kada prođe pola vremena, okrenite batke na drugu stranu te s vrha pokupite eventualnu masnoću ili pjenicu.
- 4. Kada je piletina gotova, izvadite je iz lonca i odložite sa strane. Umiješajte vrhnje, dodajte dobar prstohvat soli i mljevenog papra i pustite da ključa dodatnih 19 minuta ili dok umak malo ne zgusne.
- 5. Vratite piletinu u lonac i pustite da se zagrije. Nakon toga umiješajte sjeckani peršin. Pazite da kod posluživanja jelo bude vruće.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Pileći tartiflette
Recepti Luke Nguyen
Crno sapsko pile u galangalu na žaru (ga den nuong rieng)
Recepti Luke Nguyen
Piletina pečena u đumbiru (ga ban kho gung)
Recepti Donal Skehan
Blagdanski pileći tagine s kus-kusom
Recepti Adam Liaw
Pohana piletina u slatko-kiselom umaku
Recepti Hera Te Kurapa
Hrskava piletina s narančom
Recepti Mark Moriarty
Pita s piletinom i šampinjonima
Recepti Mark Moriarty
Piletina s juhom i rezancima
Recepti Mark Moriarty
Pileća krilca u buffalo umaku
Recepti Mark Moriarty
Piletina u umaku s maslacem