Priprema:

Skuše očistiti te odstraniti glave. Prerezati skuše na pola te posložiti u pleh/tepsiju/protvan. Posoliti ribu, dodati cijele cherry rajčice, mrkvu, ljutiku prerezanu na pola, par režnjeva češnjaka, grančice ružmarina, papar u zrnu i ploške limuna.

Preliti začinjenu ribu maslinovim i sjemenim uljem u omjeru 1:2.

Staviti tepsiju u zagrijanu pećnicu da se kuha na temperaturi od 80ºC 25 minuta.

Tikvice narezati gulilicom za julienne. Preostalo srce tikvice narezati na komadiće te sotirati u tavi s malo ljutike; posoliti i popapriti. Nakon par minuta sotiranja napraviti kremu od srca tikvica štapnim mikserom.

Tikvice narezane na julienne kratko sotirati na blago zauljenoj tavi da ostanu hrskave. Začiniti solju, paprom i maslinovim uljem.

Servirati u dubokom tanjuru. Na dno tanjura staviti kremu od tikvica. Na kremi napravimo malo gnijezdo od julienne tikvica. Povrh tikvica složimo 2 polovice confitirane skuše te garniramo povrćem, limunom i ružmarinom iz confita.

 

NAPOMENA:

 

Skuša je meni osobno najdraža plava riba i volim ju spremati na svakakve načine. Plava riba je visokovrijedna i relativno jeftina namirnica puna omega 3 i prepuna hranidbenih vrijednosti. Mnogi ne znaju da su omega 3 esencijalne masne kiseline neophodne za kvalitetan rad našeg imunološkog sustava. Pritom moramo voditi računa da su te esencijalne masne kiseline  lako hlapljive i da dobrim dijelom izgaraju prilikom pripreme na visokim temperaturama. Zato se u ovom receptu držimo niskih temperatura kuhanja kako bismo sačuvali visoko vrijedne hranidbene vrijednosti ove ribe.

Odrastao sam u selu u kojem je glavna djelatnost bio ribolov i prerada ribe. Svi naši stari radili su u fabrici ribljih konzervi. Muški uglavnom kao ribari a žene, koje smo zvali Sardeline, u preradi ribe. Ovo je jelo inspirirano konzervom koja se zvala „skuša s povrćem“ i bila mi je najdraža.

Ovako spremljena skuša može se u hladnjaku čuvati danima dokle god je prekrivena uljem.

Sastojci

  • Namirnice
  • 4 skuše (800 g - 1 kg)
  • 200 g cherry rajčica
  • 25 g ljutike
  • 250 g mrkve
  • 4 grančice ružmarina
  • 4 režnja češnjaka
  • sol
  • papar u zrnu
  • 250 g maslinovog ulja
  • 500 g sjemenog ulja
  • 1 limun
  • 4 tikvice

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve