Confit od skuše s tikvicama
Recept iz: David Skoko
Priprema:
Skuše očistiti te odstraniti glave. Prerezati skuše na pola te posložiti u pleh/tepsiju/protvan. Posoliti ribu, dodati cijele cherry rajčice, mrkvu, ljutiku prerezanu na pola, par režnjeva češnjaka, grančice ružmarina, papar u zrnu i ploške limuna.
Preliti začinjenu ribu maslinovim i sjemenim uljem u omjeru 1:2.
Staviti tepsiju u zagrijanu pećnicu da se kuha na temperaturi od 80ºC 25 minuta.
Tikvice narezati gulilicom za julienne. Preostalo srce tikvice narezati na komadiće te sotirati u tavi s malo ljutike; posoliti i popapriti. Nakon par minuta sotiranja napraviti kremu od srca tikvica štapnim mikserom.
Tikvice narezane na julienne kratko sotirati na blago zauljenoj tavi da ostanu hrskave. Začiniti solju, paprom i maslinovim uljem.
Servirati u dubokom tanjuru. Na dno tanjura staviti kremu od tikvica. Na kremi napravimo malo gnijezdo od julienne tikvica. Povrh tikvica složimo 2 polovice confitirane skuše te garniramo povrćem, limunom i ružmarinom iz confita.
NAPOMENA:
Skuša je meni osobno najdraža plava riba i volim ju spremati na svakakve načine. Plava riba je visokovrijedna i relativno jeftina namirnica puna omega 3 i prepuna hranidbenih vrijednosti. Mnogi ne znaju da su omega 3 esencijalne masne kiseline neophodne za kvalitetan rad našeg imunološkog sustava. Pritom moramo voditi računa da su te esencijalne masne kiseline lako hlapljive i da dobrim dijelom izgaraju prilikom pripreme na visokim temperaturama. Zato se u ovom receptu držimo niskih temperatura kuhanja kako bismo sačuvali visoko vrijedne hranidbene vrijednosti ove ribe.
Odrastao sam u selu u kojem je glavna djelatnost bio ribolov i prerada ribe. Svi naši stari radili su u fabrici ribljih konzervi. Muški uglavnom kao ribari a žene, koje smo zvali Sardeline, u preradi ribe. Ovo je jelo inspirirano konzervom koja se zvala „skuša s povrćem“ i bila mi je najdraža.
Ovako spremljena skuša može se u hladnjaku čuvati danima dokle god je prekrivena uljem.
Sastojci
- Namirnice
- 4 skuše (800 g - 1 kg)
- 200 g cherry rajčica
- 25 g ljutike
- 250 g mrkve
- 4 grančice ružmarina
- 4 režnja češnjaka
- sol
- papar u zrnu
- 250 g maslinovog ulja
- 500 g sjemenog ulja
- 1 limun
- 4 tikvice
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti David Skoko
Bruskete s tapenadom (namazom od maslina, kapera i inćuna)
Recepti David Skoko
Svinjski lungić u aromatičnom bilju s pireom od buče (bundeve/tikve)
Recepti David Skoko
Skuta s karameliziranim smokvama
Recepti David Skoko
Buzara
Recepti David Skoko
Pljukanci s pašticadom od tune
Recepti David Skoko
Okruglice od suhog voća
Recepti David Skoko
Bakalar na bilo s posuticama
Recepti David Skoko
Bakalar s krumpirom
Recepti David Skoko
Kroštule
Recepti David Skoko
Pomidori (rajčice) punjene skutom, kaperima i slanim inćunima