Confit od skuše s tikvicama
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 4 skuše (800 g - 1 kg)
- 200 g cherry rajčica
- 25 g ljutike
- 250 g mrkve
- 4 grančice ružmarina
- 4 režnja češnjaka
- sol
- papar u zrnu
- 250 g maslinovog ulja
- 500 g sjemenog ulja
- 1 limun
- 4 tikvice
Priprema
- 1. Skuše očistiti te odstraniti glave. Prerezati skuše na pola te posložiti u pleh/tepsiju/protvan. Posoliti ribu, dodati cijele cherry rajčice, mrkvu, ljutiku prerezanu na pola, par režnjeva češnjaka, grančice ružmarina, papar u zrnu i ploške limuna.
- 2. Preliti začinjenu ribu maslinovim i sjemenim uljem u omjeru 1:2.
- 3. Staviti tepsiju u zagrijanu pećnicu da se kuha na temperaturi od 80ºC 25 minuta.
- 4. Tikvice narezati gulilicom za julienne. Preostalo srce tikvice narezati na komadiće te sotirati u tavi s malo ljutike; posoliti i popapriti. Nakon par minuta sotiranja napraviti kremu od srca tikvica štapnim mikserom.
- 5. Tikvice narezane na julienne kratko sotirati na blago zauljenoj tavi da ostanu hrskave. Začiniti solju, paprom i maslinovim uljem.
- 6. Servirati u dubokom tanjuru. Na dno tanjura staviti kremu od tikvica. Na kremi napravimo malo gnijezdo od julienne tikvica. Povrh tikvica složimo 2 polovice confitirane skuše te garniramo povrćem, limunom i ružmarinom iz confita.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)