David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 4 skuše (800 g - 1 kg)
  • 200 g cherry rajčica
  • 25 g ljutike
  • 250 g mrkve
  • 4 grančice ružmarina
  • 4 režnja češnjaka
  • sol
  • papar u zrnu
  • 250 g maslinovog ulja
  • 500 g sjemenog ulja
  • 1 limun
  • 4 tikvice

Priprema

  • 1. Skuše očistiti te odstraniti glave. Prerezati skuše na pola te posložiti u pleh/tepsiju/protvan. Posoliti ribu, dodati cijele cherry rajčice, mrkvu, ljutiku prerezanu na pola, par režnjeva češnjaka, grančice ružmarina, papar u zrnu i ploške limuna.
  • 2. Preliti začinjenu ribu maslinovim i sjemenim uljem u omjeru 1:2.
  • 3. Staviti tepsiju u zagrijanu pećnicu da se kuha na temperaturi od 80ºC 25 minuta.
  • 4. Tikvice narezati gulilicom za julienne. Preostalo srce tikvice narezati na komadiće te sotirati u tavi s malo ljutike; posoliti i popapriti. Nakon par minuta sotiranja napraviti kremu od srca tikvica štapnim mikserom.
  • 5. Tikvice narezane na julienne kratko sotirati na blago zauljenoj tavi da ostanu hrskave. Začiniti solju, paprom i maslinovim uljem.
  • 6. Servirati u dubokom tanjuru. Na dno tanjura staviti kremu od tikvica. Na kremi napravimo malo gnijezdo od julienne tikvica. Povrh tikvica složimo 2 polovice confitirane skuše te garniramo povrćem, limunom i ružmarinom iz confita.

Povezani recepti

Vidi sve