1. Pamučnom vatom ispolirajte 2 kalupa za Uskršnje jaje. Rastopite ili temperirajte bijelu čokoladu (A) i mliječnu čokoladu (A), te dodajte procijeđene crne boje. Kako biste temperirali čokoladu, zagrijavajte je u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine, a 50% komadića čokolade.
  2. Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, sve dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostanu tvrdoglavi komadići koji se nisu rastopili, čokoladu možete zagrijati sušilom za kosu uz neprestano miješanje.
  3. Nasjeckane komadiće bijele, mliječne (B) i tamne (B) čokolade umiješajte u temperiranu čokoladu. Napunite kalup izmiješanom čokoladom i ostružite rub kalupa metalnom strugalicom ili nožem.
  4. Lupnite kalupom od radnu površinu, kako biste se riješili zračnih mjehurića. Okrenite kalup iznad zdjele ili iznad papira za pečenje i protresite uz pomoć drške strugalice.
  5. Pazite da školjka jajeta nije pretanka. Nakon što ste otresli višak čokolade, ostružite rub kalupa dok je još uvijek preokrenut. Ponovo okrenite kalup i očistite rub kalupa.
  6. Na radnoj površini pripremite komad papira za pečenje i stavite kalup na njega, otvorenom stranom prema dolje. Ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi. Preokrenite kalup i ponovo ostružite vrh.
  7. Stavite u hladnjak na 15-20 minuta, kako bi se čokolada u potpunosti stvrdnula i odvojila od kalupa.
  8. Lim za pečenje zagrijte u pećnici na 50°C. Uzmite polovice jajeta i lagano otopite rubove obje polovice, te ih zalijepite zajedno.
  9. Nakon što ste ih spojili, malo otopite dno na zagrijanom limu, kako bi jaje moglo stajati uspravno. Toplom vodom ugrijte krpu bez dlačica i operite vanjski dio jajeta.
  10. Ponavljate postupak brisanja jajeta toplom krpom, sve dok ne poprimi granitni izgled. Temeljito isperite krpu i pripremite zdjelu s ledenom vodom u koju ćete umočiti krpu.
  11. Umočite krpu u vodu i prebrišite jaje dok ne poprimi sjaj. Jaje možete napraviti tjednima unaprijed i zamotati u celofan ili čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

Sastojci

  • 600g bijele čokolade visoke kvalitete (A)  
  • 600g mliječne čokolade visoke kvalitete (A)
  • Crna uljna topiva boja
  • 300g tamne čokolade visoke kvalitete, grubo nasjeckane
  • 300g mliječne čokolade visoke kvalitete (B), grubo nasjeckane
  • 300g bijele čokolade visoke kvalitete (B), grubo nasjeckane

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve