Čokoladno granitno jaje
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 600g bijele čokolade visoke kvalitete (A)
- 600g mliječne čokolade visoke kvalitete (A)
- Crna uljna topiva boja
- 300g tamne čokolade visoke kvalitete, grubo nasjeckane
- 300g mliječne čokolade visoke kvalitete (B), grubo nasjeckane
- 300g bijele čokolade visoke kvalitete (B), grubo nasjeckane
Priprema
- Pamučnom vatom ispolirajte 2 kalupa za Uskršnje jaje. Rastopite ili temperirajte bijelu čokoladu (A) i mliječnu čokoladu (A), te dodajte procijeđene crne boje. Kako biste temperirali čokoladu, zagrijavajte je u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine, a 50% komadića čokolade.
- Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, sve dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostanu tvrdoglavi komadići koji se nisu rastopili, čokoladu možete zagrijati sušilom za kosu uz neprestano miješanje.
- Nasjeckane komadiće bijele, mliječne (B) i tamne (B) čokolade umiješajte u temperiranu čokoladu. Napunite kalup izmiješanom čokoladom i ostružite rub kalupa metalnom strugalicom ili nožem.
- Lupnite kalupom od radnu površinu, kako biste se riješili zračnih mjehurića. Okrenite kalup iznad zdjele ili iznad papira za pečenje i protresite uz pomoć drške strugalice.
- Pazite da školjka jajeta nije pretanka. Nakon što ste otresli višak čokolade, ostružite rub kalupa dok je još uvijek preokrenut. Ponovo okrenite kalup i očistite rub kalupa.
- Na radnoj površini pripremite komad papira za pečenje i stavite kalup na njega, otvorenom stranom prema dolje. Ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi. Preokrenite kalup i ponovo ostružite vrh.
- Stavite u hladnjak na 15-20 minuta, kako bi se čokolada u potpunosti stvrdnula i odvojila od kalupa.
- Lim za pečenje zagrijte u pećnici na 50°C. Uzmite polovice jajeta i lagano otopite rubove obje polovice, te ih zalijepite zajedno.
- Nakon što ste ih spojili, malo otopite dno na zagrijanom limu, kako bi jaje moglo stajati uspravno. Toplom vodom ugrijte krpu bez dlačica i operite vanjski dio jajeta.
- Ponavljate postupak brisanja jajeta toplom krpom, sve dok ne poprimi granitni izgled. Temeljito isperite krpu i pripremite zdjelu s ledenom vodom u koju ćete umočiti krpu.
- Umočite krpu u vodu i prebrišite jaje dok ne poprimi sjaj. Jaje možete napraviti tjednima unaprijed i zamotati u celofan ili čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća