Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 600g bijele čokolade visoke kvalitete (A)  
  • 600g mliječne čokolade visoke kvalitete (A)
  • Crna uljna topiva boja
  • 300g tamne čokolade visoke kvalitete, grubo nasjeckane
  • 300g mliječne čokolade visoke kvalitete (B), grubo nasjeckane
  • 300g bijele čokolade visoke kvalitete (B), grubo nasjeckane

Priprema

  • Pamučnom vatom ispolirajte 2 kalupa za Uskršnje jaje. Rastopite ili temperirajte bijelu čokoladu (A) i mliječnu čokoladu (A), te dodajte procijeđene crne boje. Kako biste temperirali čokoladu, zagrijavajte je u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine, a 50% komadića čokolade.
  • Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, sve dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostanu tvrdoglavi komadići koji se nisu rastopili, čokoladu možete zagrijati sušilom za kosu uz neprestano miješanje.
  • Nasjeckane komadiće bijele, mliječne (B) i tamne (B) čokolade umiješajte u temperiranu čokoladu. Napunite kalup izmiješanom čokoladom i ostružite rub kalupa metalnom strugalicom ili nožem.
  • Lupnite kalupom od radnu površinu, kako biste se riješili zračnih mjehurića. Okrenite kalup iznad zdjele ili iznad papira za pečenje i protresite uz pomoć drške strugalice.
  • Pazite da školjka jajeta nije pretanka. Nakon što ste otresli višak čokolade, ostružite rub kalupa dok je još uvijek preokrenut. Ponovo okrenite kalup i očistite rub kalupa.
  • Na radnoj površini pripremite komad papira za pečenje i stavite kalup na njega, otvorenom stranom prema dolje. Ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi. Preokrenite kalup i ponovo ostružite vrh.
  • Stavite u hladnjak na 15-20 minuta, kako bi se čokolada u potpunosti stvrdnula i odvojila od kalupa.
  • Lim za pečenje zagrijte u pećnici na 50°C. Uzmite polovice jajeta i lagano otopite rubove obje polovice, te ih zalijepite zajedno.
  • Nakon što ste ih spojili, malo otopite dno na zagrijanom limu, kako bi jaje moglo stajati uspravno. Toplom vodom ugrijte krpu bez dlačica i operite vanjski dio jajeta.
  • Ponavljate postupak brisanja jajeta toplom krpom, sve dok ne poprimi granitni izgled. Temeljito isperite krpu i pripremite zdjelu s ledenom vodom u koju ćete umočiti krpu.
  • Umočite krpu u vodu i prebrišite jaje dok ne poprimi sjaj. Jaje možete napraviti tjednima unaprijed i zamotati u celofan ili čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

Povezani recepti

Vidi sve