Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 145 g nesoljenog maslaca
  • Naribane korice 4 velike naranče
  • 130 g šećera
  • ¼ žličice soli
  • 3 žumanca
  • 200 g brašna
  • 20 g praška za pecivo
  • 1 kg kvalitetne mlječne couverture čokolade s udjelom 33%
  • Zlatni jestivi prah

Priprema

  • 1. Namastite lim veličine 22 x 22 cm pa ga obložite papirom za pečenje i ostavite po strani.
  • 2. Izmiksajte maslac, naribanu koricu, šećer i sol tako da ne ostanu grudice maslaca.
  • 3. Dodajte žumanca i sve dobro promiješajte.
  • 4. Sipajte brašno i prašak za pecivo pa miksajte dok se svi sastojci ne sjedine kao tijesto.
  • 5. Pritisnite tijesto da se podjednako rasporedi po limu za pečenje. Zamotajte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat.
  • 6. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 170°C.
  • 7. Uklonite plastičnu foliju i pecite u zagrijanoj pećnici 15 minuta.
  • 8. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  • 9. Izvadite iz lima i izrežite na 3 podjednake porcije koje zatim razrežite na prutiće od 3 cm.
  • 10. Izrežite komadiće plastične folije tako da budu malo veći od prstića.
  • 11. Temperirajte čokoladu u plastičnoj zdjeli u mikrovalnoj nekoliko puta po 30 sekundi uz miješanje između svakog zagrijavanja. Kad ostane pola čvrste, pola otopljene čokolade, žustro je promiješajte da se svi čvrsti komadići u potpunosti rastope.
  • 12. Drškom vilice uranjajte jedan po jedan prutić u temperiranu čokoladu a zatim ih prebacite na obloženi lim za pečenje. Odmah ih prekrijte plastičnom folijom da dobiju završnu teksturu.
  • 13. Ponovite postupak s preostalim shortbread prutićima.
  • 14. Kad dovoljno odstoje, pažljivo uklonite plastičnu foliju.
  • 15. Za kraj pospite malo zlatnog praha po čokoladi.

Povezani recepti

Vidi sve