Čokoladni shortbread prutići
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 145 g nesoljenog maslaca
- Naribane korice 4 velike naranče
- 130 g šećera
- ¼ žličice soli
- 3 žumanca
- 200 g brašna
- 20 g praška za pecivo
- 1 kg kvalitetne mlječne couverture čokolade s udjelom 33%
- Zlatni jestivi prah
Priprema
- 1. Namastite lim veličine 22 x 22 cm pa ga obložite papirom za pečenje i ostavite po strani.
- 2. Izmiksajte maslac, naribanu koricu, šećer i sol tako da ne ostanu grudice maslaca.
- 3. Dodajte žumanca i sve dobro promiješajte.
- 4. Sipajte brašno i prašak za pecivo pa miksajte dok se svi sastojci ne sjedine kao tijesto.
- 5. Pritisnite tijesto da se podjednako rasporedi po limu za pečenje. Zamotajte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat.
- 6. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 170°C.
- 7. Uklonite plastičnu foliju i pecite u zagrijanoj pećnici 15 minuta.
- 8. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- 9. Izvadite iz lima i izrežite na 3 podjednake porcije koje zatim razrežite na prutiće od 3 cm.
- 10. Izrežite komadiće plastične folije tako da budu malo veći od prstića.
- 11. Temperirajte čokoladu u plastičnoj zdjeli u mikrovalnoj nekoliko puta po 30 sekundi uz miješanje između svakog zagrijavanja. Kad ostane pola čvrste, pola otopljene čokolade, žustro je promiješajte da se svi čvrsti komadići u potpunosti rastope.
- 12. Drškom vilice uranjajte jedan po jedan prutić u temperiranu čokoladu a zatim ih prebacite na obloženi lim za pečenje. Odmah ih prekrijte plastičnom folijom da dobiju završnu teksturu.
- 13. Ponovite postupak s preostalim shortbread prutićima.
- 14. Kad dovoljno odstoje, pažljivo uklonite plastičnu foliju.
- 15. Za kraj pospite malo zlatnog praha po čokoladi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća