Čokoladni pudinzi na pari
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 2 jaja
- 100 g nesoljenog maslaca, omekšalog
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 50 g šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 105 g brašna za dizana tijesta, prosijanog
- Prstohvat morske soli
- 100 g kvalitetne tamne couverture čokolade
- 60 ml vrhnja za kuhanje
- 150 g kvalitetne mliječne couverture čokolade
- 150 g kvalitetne mliječne couverture čokolade
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 30 ml zlatnog sirupa
- mjerica svježih malina
Priprema
- 1. Zagrijte jaja s ljuskom u zdjeli mlake vode na štednjaku do otprilike tjelesne temperature.
- 2. Miksajte omekšali maslac, vaniliju i obje vrste šećera u zdjeli dok smjesa ne postane lagana.
- 3. Umutite jaja pa ih postupno ulijevajte u mješavinu s maslacem uz neprekidno miksanje.
- 4. Sipajte brašno i sol.
- 5. Rastopite tamnu čokoladu na slaboj vatri.
- 6. Zatim umiješajte otopljenu tamnu čokoladu i vrhnje pa dodajte komadiće mliječne čokolade.
- 7. Mješavinu podjednako rasporedite na šest staklenki od 170 ml.
- 8. Svaku prekrijte namašćenim papirom za pečenje i komadom folije.
- 9. Pecite u parnoj pećnici na 100°C oko 30 minuta, dok pudinzi ne narastu i postanu čvrsti.
- 10. Ulijte vrhnje i zlatni sirup u tavicu i zagrijte ih na laganoj vatri da zakipe.
- 11. Uklonite tavicu s vatre i dodajte čokoladu pa miješajte dok se sve ne sjedini.
- 12. Sipajte iz tavice u vrč pa svaki puding prelijte umakom.
- 13. Ukrasite kolače svježim malinama.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom
Recepti Kirsten Tibballs
Sladoledni štapići čupavci
Recepti Kirsten Tibballs
Blatnjave grude
Recepti Kirsten Tibballs
Čašice od kikirikija i čokolade s karamelom
Recepti Kirsten Tibballs
Dacquoise s pistacijama i bijelom čokoladom
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni shortbread prutići