Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 2 jaja
  • 100 g nesoljenog maslaca, omekšalog
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 50 g šećera
  • 50 g smeđeg šećera
  • 105 g brašna za dizana tijesta, prosijanog
  • Prstohvat morske soli
  • 100 g kvalitetne tamne couverture čokolade
  • 60 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 g kvalitetne mliječne couverture čokolade
  • 150 g kvalitetne mliječne couverture čokolade
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 30 ml zlatnog sirupa
  • mjerica svježih malina

Priprema

  • 1. Zagrijte jaja s ljuskom u zdjeli mlake vode na štednjaku do otprilike tjelesne temperature.
  • 2. Miksajte omekšali maslac, vaniliju i obje vrste šećera u zdjeli dok smjesa ne postane lagana.
  • 3. Umutite jaja pa ih postupno ulijevajte u mješavinu s maslacem uz neprekidno miksanje.
  • 4. Sipajte brašno i sol.
  • 5. Rastopite tamnu čokoladu na slaboj vatri.
  • 6. Zatim umiješajte otopljenu tamnu čokoladu i vrhnje pa dodajte komadiće mliječne čokolade.
  • 7. Mješavinu podjednako rasporedite na šest staklenki od 170 ml.
  • 8. Svaku prekrijte namašćenim papirom za pečenje i komadom folije.
  • 9. Pecite u parnoj pećnici na 100°C oko 30 minuta, dok pudinzi ne narastu i postanu čvrsti.
  • 10. Ulijte vrhnje i zlatni sirup u tavicu i zagrijte ih na laganoj vatri da zakipe.
  • 11. Uklonite tavicu s vatre i dodajte čokoladu pa miješajte dok se sve ne sjedini.
  • 12. Sipajte iz tavice u vrč pa svaki puding prelijte umakom.
  • 13. Ukrasite kolače svježim malinama.

Povezani recepti

Vidi sve