Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 180g blanširanih badema
  • 80g pistacija
  • 60g škrobnog brašna
  • 60g šećera u prahu
  • 500g sitnog (kotač) šećera (A)
  • 110g tekuće glukoze
  • 270g vode
  • 120g bjelanjaka
  • 4g vinskog praška za pecivo
  • 30g sitnog (kotač) šećera (B)
  • 300g meda
  • 1220 g tamne čokolade visoke kvalitete
  • 100g ušećerenih trešanja
  • 40g suhih brusnica

Priprema

  • Tostirajte bademe na 160°C oko 15 minuta ili dok ne poprime zlatno smeđu boju. Dodajte pistacije i čuvajte na toplom mjestu. Kalup obložite papirom za pečenje.
  • Spojite škrobno brašno i šećer u prahu, pa manju količinu pospite po dnu kalupa (smjesu ćete koristiti za posipanje kasnije u receptu).
  • U zdjeli zakuhajte sitni šećer (A), glukozu i vodu. Kada šećerna smjesa dosegne 110°C, u zdjelu samostojećeg miksera stavite bjelanjke i vinski prašak za pecivo, te počnite miksati.
  • Dodajte sitni šećer (B). U lonac stavite med i zavrijte, kada dosegne 130°C dodajte ga u bjelanjke, ali ne dozvolite da dotakne pjenjaču miksera. Kada šećerni sirup dosegne 170°C, dodajte ga u meringu.
  • Još jednom, budite oprezni, kako smjesa ne bi dotaknula pjenjaču dok ulijevate.
  • Zaustavite mikser i promijenite nastavak pjenjače u lopaticu. Skinite nugat s nastavka miksera, tako da smočite ruke i klizite po nastavku.
  • Dok miksate, zagrijavajte zdjelu miksera sušilom za kosu ili ručnim plamenikom, kojim morate mahati kako se zdjela ne bi zapalila. Testirajte smjesu u hladnoj vodi dok ne postigne teksturu koju je čvrsta, ali podatna.
  • Sitno nasjeckajte čokoladu i dodajte je u nugat, zatim dodajte tople orašaste plodove i voće. Prestanite miješati kada se sve sjedini.
  • Nugat izvadite iz miksera i pritisnite ga u pripremljeni kalup. Površinu pospite mješavinom škrobnog brašna i šećera u prahu, a zatim poravnajte površinu nugata.
  • Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Narežite kocke pomoću noža s dvostrukom oštricom. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.

Povezani recepti

Vidi sve