Čokoladni nugat
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 180g blanširanih badema
- 80g pistacija
- 60g škrobnog brašna
- 60g šećera u prahu
- 500g sitnog (kotač) šećera (A)
- 110g tekuće glukoze
- 270g vode
- 120g bjelanjaka
- 4g vinskog praška za pecivo
- 30g sitnog (kotač) šećera (B)
- 300g meda
- 1220 g tamne čokolade visoke kvalitete
- 100g ušećerenih trešanja
- 40g suhih brusnica
Priprema
- Tostirajte bademe na 160°C oko 15 minuta ili dok ne poprime zlatno smeđu boju. Dodajte pistacije i čuvajte na toplom mjestu. Kalup obložite papirom za pečenje.
- Spojite škrobno brašno i šećer u prahu, pa manju količinu pospite po dnu kalupa (smjesu ćete koristiti za posipanje kasnije u receptu).
- U zdjeli zakuhajte sitni šećer (A), glukozu i vodu. Kada šećerna smjesa dosegne 110°C, u zdjelu samostojećeg miksera stavite bjelanjke i vinski prašak za pecivo, te počnite miksati.
- Dodajte sitni šećer (B). U lonac stavite med i zavrijte, kada dosegne 130°C dodajte ga u bjelanjke, ali ne dozvolite da dotakne pjenjaču miksera. Kada šećerni sirup dosegne 170°C, dodajte ga u meringu.
- Još jednom, budite oprezni, kako smjesa ne bi dotaknula pjenjaču dok ulijevate.
- Zaustavite mikser i promijenite nastavak pjenjače u lopaticu. Skinite nugat s nastavka miksera, tako da smočite ruke i klizite po nastavku.
- Dok miksate, zagrijavajte zdjelu miksera sušilom za kosu ili ručnim plamenikom, kojim morate mahati kako se zdjela ne bi zapalila. Testirajte smjesu u hladnoj vodi dok ne postigne teksturu koju je čvrsta, ali podatna.
- Sitno nasjeckajte čokoladu i dodajte je u nugat, zatim dodajte tople orašaste plodove i voće. Prestanite miješati kada se sve sjedini.
- Nugat izvadite iz miksera i pritisnite ga u pripremljeni kalup. Površinu pospite mješavinom škrobnog brašna i šećera u prahu, a zatim poravnajte površinu nugata.
- Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Narežite kocke pomoću noža s dvostrukom oštricom. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća