Čokoladni namaz od lješnjaka
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 425g cijelih lješnjaka
- 1 žličica morske soli
- 1 ½ žličica meda
- 1 ½ žlica ulja od lješnjaka ili kikirikija
- 150g mliječne čokolade visoke kvalitete
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 160°C. Na lim obložen papirom za pečenje stavite lješnjake i tostirajte ih 15-20 minuta ili dok se ljuskice ne odvoje od ploda. Ako ljuskice previše prianjaju za plod, nastavite ih tostirati dok ne popuste.
- Izvadite lješnjake iz pećnice i ostavite da se hlade.
- Nakon hlađenja ih protrljajte čistim kuhinjskim ručnikom, kako bi ljuskice otpale. Također ih možete staviti u posudu za cijeđenje salate i provrtjeti dok ljuskice ne otpadnu.
- U procesor za hranu stavite ohlađene lješnjake, sol i med, te na visokoj brzini miksajte jednu minutu kako bi se sjedinili. Ostružite stijenke zdjele.
- Vratite poklopac i nastavite miksati dok smjesa ne postane glatka, uz postupno ulijevanje ulja.
- Čokoladu otopite u mikrovalnoj pećnici, u intervalima od 30 sekundi, između svakog intervala pomiješajte dok se sve ne otopi.
- U smjesu dodajte čokoladu i nastavite miksati. Kada se sve sjedini, stavite u staklenke i zatvorite.
- Namaz se može čuvati i do 8 tjedana na sobnoj temperaturi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća