Čokoladni nabujak u šalici
Recept iz: Mark Moriarty
Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.
Sastojci
- 200g čokolade sa 70% udjelom kakaa
- 200ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 10g škrobnog brašna
- 6 bjelanjaka
- 80g sitnog šećera
- Mekog maslaca za premaz šalica
- Za kremu:
- 100ml svježeg vrhnja
- 50g kiselog vrhnja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 180C. Šalice premažite mekim maslacem, tako da kistom radite poteze od dna prema vrhu, pospite sitnim šećerom i stavite u hladnjak.
- Čokoladu otopite u zdjeli iznad lonca s kipućom vodom.
- Pomiješajte žumanjak i škrobno brašno, zagrijte mlijeko i sve skupa pomiješajte, vratite na vatru i kuhajte dok se ne formira gusta, glatka pasta.
- Pastu pomiješajte s otopljenom čokoladom.
- Na srednjoj brzini miksajte bjelanjke, dodajte šećer iz tri puta, dok se ne formiraju meki vrhovi.
- Nježno izmiješajte obje smjese, ali pazite da ne izbijete previše zraka iz smjese.
- Šalice napunite smjesom uz pomoć žlice, zatim šalicu lupnite par puta od površinu kako biste uklonili zrak, a višak uklonite stražnjom stranom noža.
- Palcem prođite po rubu šalice, kako biste očistili rub, te pecite na 180C, 15 minuta.
- Dok je nabujak u pećnici, u zdjelu stavite vrhnje, kiselo vrhnje i vaniliju, te miksajte dok se krema ne učvrsti, čuvajte u hladnjaku.
- Kada je nabujak gotov, izvadite iz pećnice, pospite kakaom u prahu i poslužite s tučenom kremom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća