Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.

Sastojci

  • 200g čokolade sa 70% udjelom kakaa
  • 200ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 10g škrobnog brašna
  • 6 bjelanjaka
  • 80g sitnog šećera
  • Mekog maslaca za premaz šalica
  • Za kremu:
  • 100ml svježeg vrhnja
  • 50g kiselog vrhnja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema

  • Pećnicu zagrijte na 180C. Šalice premažite mekim maslacem, tako da kistom radite poteze od dna prema vrhu, pospite sitnim šećerom i stavite u hladnjak.
  • Čokoladu otopite u zdjeli iznad lonca s kipućom vodom.
  • Pomiješajte žumanjak i škrobno brašno, zagrijte mlijeko i sve skupa pomiješajte, vratite na vatru i kuhajte dok se ne formira gusta, glatka pasta.
  • Pastu pomiješajte s otopljenom čokoladom.
  • Na srednjoj brzini miksajte bjelanjke, dodajte šećer iz tri puta, dok se ne formiraju meki vrhovi.
  • Nježno izmiješajte obje smjese, ali pazite da ne izbijete previše zraka iz smjese.
  • Šalice napunite smjesom uz pomoć žlice, zatim šalicu lupnite par puta od površinu kako biste uklonili zrak, a višak uklonite stražnjom stranom noža.
  • Palcem prođite po rubu šalice, kako biste očistili rub, te pecite na 180C, 15 minuta.
  • Dok je nabujak u pećnici, u zdjelu stavite vrhnje, kiselo vrhnje i vaniliju, te miksajte dok se krema ne učvrsti, čuvajte u hladnjaku.
  • Kada je nabujak gotov, izvadite iz pećnice, pospite kakaom u prahu i poslužite s tučenom kremom.

Povezani recepti

Vidi sve