Čokoladni makaroni
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 132g šećera u prahu
- 132g bademovog brašna
- 20g Nizozemskog kakaa u prahu
- 32ml vode
- 132g sitnog (kotač) šećera
- 45g bjelanjaka (A)
- 50g bjelanjaka (B)
- Jestive smeđe boje
- Punjenje za makarone
- 280g svježeg vrhnja
- 1 žličica paste od vanilije
- 2g morske soli
- 350g tamne čokolade visoke kvalitete
Priprema
- Pripremite komad papira za pečenje koji stane na vaš lim za pečenje, na papir nacrtajte krugove promjera 40mm, ostavljajući dovoljno mjesta između svakog kruga.
- Preokrenite papir. Možda ćete trebati pripremiti dva lima za pečenje. Možete staviti podlogu za pečenje na vrh papira ili istisnuti smjesu direktno na okrenuti papir.
- Šećer u prahu i bademovo brašno stavite u procesor za hranu i sameljite u sitni prah. Dodajte kakao prah i ponovo sameljite. Smjesu izvadite iz procesora i prosijte u zdjelu.
- U malom lončiću na srednje jakoj vatri zagrijte vodu i šećer. U zdjelu miksera stavite bjelanjke (A) (nemojte još početi miksati). Kada šećer i voda zakuhaju, polako krenite s miksanjem bjelanjaka i postupno povećavajte brzinu.
- Kuhajte šećer i vodu do temperature od 118°C. (Ako nemate termometar, malu kap šećernog sirupa stavite u zdjelu ohlađene vode, ako je doseglo 118°C, pretvorit će se u mekanu podatnu kuglicu). V
- reli sirup polako ulijte u istučene bjelanjke. Ne dozvolite da vrući šećerni sirup dotakne metlicu miksera.
- Dodajte nekoliko kapi smeđe boje. Nastavite miksati smjesu za makarone dok se ne ohladi i počne podizati u zdjeli.
- Dodajte bjelanjke (B) u prosijane suhe sastojke i promiješajte rukom. Kada smjesa za meringu naraste, izvadite zdjelu iz miksera i polovicu smjese umiješajte sa smjesom jaja i badema, zatim umiješajte ostatak. Smjesu za makarone prebacite u dresir vrećicu s 10mm okruglim nastavkom.
- Na pripremljeni lim za pečenje istisnite smjesu unutar nacrtanih krugova. Kada ste sve istisnuli, lim lupite od radnu površinu kako bi se makaroni poravnali. Pecite na 160°C, otprilike 15-18 minuta.
- Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Punjenje za makarone
- U loncu zakuhajte vrhnje i pastu od vanilije. Vrelu smjesu prelijte po tamnoj čokoladi (koju ste stavili u zdjelu) i pomiješajte s lopaticom. Prekrijte plastičnom folijom koja dodiruje površinu smjese i ostavite na sobnoj temperaturi 1-2 sata ili dok ne postane teksture za istiskivanje. Ganache prebacite u jednokratnu dresir vrećicu s nastavkom debljine 12m. Preokrenite svaki drugi makaron na limu. Istisnite punjenje na makaron i preokrenuti dio stavite na vrh kako biste formirali sendvič.
- Gotovi makaroni mogu biti čuvani u hladnjaku do četiri dana ili u zamrzivaču do šest tjedana. Makarone je najbolje pojesti ako ih izvadite iz hladnjaka i nekoliko sati ostavili na sobnoj temperaturi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća