Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 300g bijele čokolade visoke kvalitete
  • Sladoled od vanilije za posluživanje
  • 12 balona za vodu

Priprema

  • Otopite čokoladu visoke kvalitete i temperirajte je ako sadrži kakao maslac. Kako biste temperirali čokoladu, zagrijavajte je u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine, a 50% komadića čokolade.
  • Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, sve dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostanu tvrdoglavi komadići koji se nisu rastopili, čokoladu možete zagrijati sušilom za kosu uz neprestano miješanje.
  • Napušite 12 balona za vodu na jednaku veličinu, ali ne previše.
  • Napravite nešto slično vješalici na što ćete moći objesiti umočene balone, a da je dovoljno visoko da baloni vise na uzici. Ispod stavite komad papira za pečenje na koji čokolada s balona može kapljati.
  • Umočite jednu stranu balona u otopljenu čokoladu. Zavežite čvor balona za uzicu s koje će visiti uz pomoć štipaljke za rublje ili sličnim. Dozvolite da balon poprimi oblik kaplje dok visi.
  • Ostavite balone da vise 10 minuta dok se čokolada ne stvrdne.
  • Skinite balone s uzice i stavite ih u hladnjak na maksimalno dvije minute prije nego nježno probušite svaki balon i odvojite čokoladne čašice.
  • Ponovo zagrijte otopljenu čokoladu sušilom za kosu, uz miješanje, ako je potrebno. Prebacite bijelu čokoladu u plastičnu vrećicu sa zatvaračem i odrežite jedan donji kut.
  • Istisnite kap čokolade na komad papira za pečenje i stavite jednu čašicu na nju, to će poslužiti kao ljepilo na papiru i biti poslužiti kao postolje za labuda.
  • Ostavite da ste stvrdnjava 5-10 minuta na sobnoj temperaturi.
  • Nacrtajte pet silueta labuđeg vrata, veličine otprilike 8-10cm (napravite 1 za rezervu). Nacrtane siluete stavite ispod komada papira za pečenje. Uz pomoć crteža, istisnite 5 labuđih vratova na papir za pečenje. Ostavite na sobnoj temperaturi 10 minuta.
  • Istisnite kap čokolade na zaobljeni dio još dvije čašice i zalijepite ih za bazu. Uz pomoć dvije čaše zadržite taj oblik dok se čokolada ne stisne.
  • To će biti tijelo labuda. Istisnite malu točku čokolade na vrat labuda i spojite s tijelom. Dozvolite da se čokolada stvrdne i zatim poslužite s kuglicom vašeg omiljenog sladoleda!
  • Bilješka: Čokoladni labudovi mogu biti pripremljeni tjednima unaprijed, ako se čuvaju na hladnom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi. Ostat će vam višak čokolade koju možete staviti na komad papira za pečenje i čvrsto zamotati. Tako je možete čuvati za sljedeći put.

Povezani recepti

Vidi sve