Čokoladni labud
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 300g bijele čokolade visoke kvalitete
- Sladoled od vanilije za posluživanje
- 12 balona za vodu
Priprema
- Otopite čokoladu visoke kvalitete i temperirajte je ako sadrži kakao maslac. Kako biste temperirali čokoladu, zagrijavajte je u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine, a 50% komadića čokolade.
- Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, sve dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostanu tvrdoglavi komadići koji se nisu rastopili, čokoladu možete zagrijati sušilom za kosu uz neprestano miješanje.
- Napušite 12 balona za vodu na jednaku veličinu, ali ne previše.
- Napravite nešto slično vješalici na što ćete moći objesiti umočene balone, a da je dovoljno visoko da baloni vise na uzici. Ispod stavite komad papira za pečenje na koji čokolada s balona može kapljati.
- Umočite jednu stranu balona u otopljenu čokoladu. Zavežite čvor balona za uzicu s koje će visiti uz pomoć štipaljke za rublje ili sličnim. Dozvolite da balon poprimi oblik kaplje dok visi.
- Ostavite balone da vise 10 minuta dok se čokolada ne stvrdne.
- Skinite balone s uzice i stavite ih u hladnjak na maksimalno dvije minute prije nego nježno probušite svaki balon i odvojite čokoladne čašice.
- Ponovo zagrijte otopljenu čokoladu sušilom za kosu, uz miješanje, ako je potrebno. Prebacite bijelu čokoladu u plastičnu vrećicu sa zatvaračem i odrežite jedan donji kut.
- Istisnite kap čokolade na komad papira za pečenje i stavite jednu čašicu na nju, to će poslužiti kao ljepilo na papiru i biti poslužiti kao postolje za labuda.
- Ostavite da ste stvrdnjava 5-10 minuta na sobnoj temperaturi.
- Nacrtajte pet silueta labuđeg vrata, veličine otprilike 8-10cm (napravite 1 za rezervu). Nacrtane siluete stavite ispod komada papira za pečenje. Uz pomoć crteža, istisnite 5 labuđih vratova na papir za pečenje. Ostavite na sobnoj temperaturi 10 minuta.
- Istisnite kap čokolade na zaobljeni dio još dvije čašice i zalijepite ih za bazu. Uz pomoć dvije čaše zadržite taj oblik dok se čokolada ne stisne.
- To će biti tijelo labuda. Istisnite malu točku čokolade na vrat labuda i spojite s tijelom. Dozvolite da se čokolada stvrdne i zatim poslužite s kuglicom vašeg omiljenog sladoleda!
- Bilješka: Čokoladni labudovi mogu biti pripremljeni tjednima unaprijed, ako se čuvaju na hladnom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi. Ostat će vam višak čokolade koju možete staviti na komad papira za pečenje i čvrsto zamotati. Tako je možete čuvati za sljedeći put.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća