Čokoladni kroketi

Sastojci:

Nadjev
  • 3 listića želatine
  • 1 vanilin štapić
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 100 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 400 g tamne čokolade
Panada
  • 5 bjelanjaka
  • 2 velike žlice krumpirova škroba
  • 200 g krušnih mrvica
Slatka majoneza
  • 2 žumanjka
  • 45 ml vrhnja za šlag
  • 45 g vanilin šećera
  • 55 g smekšanog maslaca
Dodatno je potrebno: kalup za pečenje, ulje za prženje, papirnati ubrus

Priprema:

Nadjev

Namočite želatinu u dosta hladne vode. Presijecite vanilin štapić po dužini i izvadite sjemenke. Zakuhajte vrhnje s mlijekom, pola šećera i vanilin sjemenke. Istucite žumanjke s ostatkom šećera dok ne dobijete glatku smjesu. Uzavrelu kremu polijte po žumanjcima i sve dobro promiješajte. Ulijte kremu natrag u lonac i kuhajte je neprestano miješajući i pazeći da ne zakuha. Krema mora poprimiti gustoću jogurta. Izvadite želatinu iz vode i stavite je u kremu. Nasjeckajte čokoladu i prelijte toplu kremu po njoj. Miješajte dok se čokolada u potpunosti ne rastopi. Prekrijte kalup za pečenje plastičnom folijom. Ulijte ganache u kalup za pečenje. Pustite neka se ganache malo ohladi i stavite ga na dva sata u hladnjak. Zatim narežite stvrdnuti ganache na male pravokutnike.

Panada

Istucite bjelanjak i u njega umiješajte krumpirov škrob. Uvaljajte čokoladne kroketeu bjelanjak s gustinom i nakon toga u krušne mrvice, pa ostavite oko pet minuta u zamrzivaču. Uvaljajte krokete još jedanput u smjesu za pohanje. Zagrijte ulje na 180 °C i pažljivo pržite krokete dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Ostavite ih da se ocijede na papirnatom ubrusu.

Slatka majoneza Zagrijte vrhnje za šlag i vanilin šećer u tavi. Razmutite žumanjke. Izlijte toplo vrhnje po žumanjcima i dobro promiješajte. Prelijte sve natrag u lonac i kuhajte smjesu, neprestano miješajući špatulom i pazeći da ne proključa, dok se ne zgusne i ne postane kremasta. Skinite lonac s vatre i u majonezu umiješajte maslac. Slatku majonezu poslužite uz čokoladne krokete.

Sastojci

    Priprema

      Povezani recepti

      Vidi sve