Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites". Od tada je izdala još 10 knjiga o kulinarstvu i postala prepoznatljiva TV ličnost.

Sastojci

  • 150 ml maslinovog ulja, dodatno za mašćenje
  • 50 g kakao praha, prosijanog
  • 125 ml vruće vode
  • 10 ml ekstrakta vanilije
  • 150 g mljevenih badema ili 125 g brašna (po potrebi bez glutena ili za FODMAP dijetu)
  • 2 g sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 200 g finog šećera (kotač)
  • 3 jaja

Priprema

  • 1. Pećnicu zagrijte na 170 C. Uljem namastite kalup s bočnim otvaranje promjera 23 cm i na dno stavite masni papir.
  • 2. Izmjerite i prosijte kakao prah u zdjelu ili lončić i izmiješajte s vrućom vodom dok ne dobijete glatku, nalik čokoladi, tekuću (tek) pastu. Umiješajte ekstrakt vanilije i ostavite da se hladi.
  • 3. U drugu manju zdjelu, pomiješajte mljevene bademe (ili brašno) sa sodom bikarbonom i prstohvatom soli.
  • 4. Stavite šećer, maslinovo ulje i jaja u zdjelu samostojećeg miksera sa širokim nastavkom (ili druga zdjela i mikser po vašem izboru) i brzo miksajte otprilike tri minute ili dok ne dobijete žućkastu, prozračnu i gušću kremu.
  • 5. Smanjite brzinu i dodajte smjesu kakaa, uz miješanje, a kada je sve sjedinjeno ubacite smjesu mljevenih badema (ili brašna).
  • 6. Ostružite sve prema dolje s lopaticom, zatim ulijte tamni, tekuću smjesu u pripremljeni kalup. Pecite 40-45 minuta ili dok rubovi ne budu čvrsti, a površina izgleda vlažno. Test za kolač mora izaći čist i sa par čokoladnih zrnaca.
  • 7. Ostavite da se hladi 10 minuta na žičanom stalku (mreži), još uvijek u kalupu, zatim rubove kolača lagano odvojite od kalupa lopaticom i izvadite. Ostavite da se potpuno ohladi ili jedite dok je još toplo sa sladoledom.
  • Savjeti za recept
  • Kolač je malo je teži s bademima - ne u lošem smislu - pa ako želite laganiju sušu verziju, više nego vlažnu unutrašnjost, a ne radite kolač bez glutena, zamijenite 150 g mljevenih badema s 125 g običnog brašna, bez glutena ako je potrebno.  To je bonus ako želite verziju podobniju za svakodnevni kolač.

Povezani recepti

Vidi sve