Čokoladni kolač s maslinovim uljem
Recept iz: Nigella Lawson
Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites". Od tada je izdala još 10 knjiga o kulinarstvu i postala prepoznatljiva TV ličnost.
Sastojci
- 150 ml maslinovog ulja, dodatno za mašćenje
- 50 g kakao praha, prosijanog
- 125 ml vruće vode
- 10 ml ekstrakta vanilije
- 150 g mljevenih badema ili 125 g brašna (po potrebi bez glutena ili za FODMAP dijetu)
- 2 g sode bikarbone
- prstohvat soli
- 200 g finog šećera (kotač)
- 3 jaja
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 170 C. Uljem namastite kalup s bočnim otvaranje promjera 23 cm i na dno stavite masni papir.
- 2. Izmjerite i prosijte kakao prah u zdjelu ili lončić i izmiješajte s vrućom vodom dok ne dobijete glatku, nalik čokoladi, tekuću (tek) pastu. Umiješajte ekstrakt vanilije i ostavite da se hladi.
- 3. U drugu manju zdjelu, pomiješajte mljevene bademe (ili brašno) sa sodom bikarbonom i prstohvatom soli.
- 4. Stavite šećer, maslinovo ulje i jaja u zdjelu samostojećeg miksera sa širokim nastavkom (ili druga zdjela i mikser po vašem izboru) i brzo miksajte otprilike tri minute ili dok ne dobijete žućkastu, prozračnu i gušću kremu.
- 5. Smanjite brzinu i dodajte smjesu kakaa, uz miješanje, a kada je sve sjedinjeno ubacite smjesu mljevenih badema (ili brašna).
- 6. Ostružite sve prema dolje s lopaticom, zatim ulijte tamni, tekuću smjesu u pripremljeni kalup. Pecite 40-45 minuta ili dok rubovi ne budu čvrsti, a površina izgleda vlažno. Test za kolač mora izaći čist i sa par čokoladnih zrnaca.
- 7. Ostavite da se hladi 10 minuta na žičanom stalku (mreži), još uvijek u kalupu, zatim rubove kolača lagano odvojite od kalupa lopaticom i izvadite. Ostavite da se potpuno ohladi ili jedite dok je još toplo sa sladoledom.
- Savjeti za recept
- Kolač je malo je teži s bademima - ne u lošem smislu - pa ako želite laganiju sušu verziju, više nego vlažnu unutrašnjost, a ne radite kolač bez glutena, zamijenite 150 g mljevenih badema s 125 g običnog brašna, bez glutena ako je potrebno. To je bonus ako želite verziju podobniju za svakodnevni kolač.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća
Recepti Donal Skehan
Kolači s kayom od kokosa