Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 2 jaja
  • 75 g šećera
  • 35 g kukuruznog škroba
  • 250 ml punomasnog vrhnja
  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • 75 g kvalitetne tamne couverture čokolade s udjelom 57%
  • 170 g nesoljenog maslaca, hladnog
  • 175 g krušnog brašna
  • ¼ žlice soli
  • 60-70 ml vode s ledom
  • Krušno brašno za posipanje

Priprema

  • 1. Stavite jaja, šećer i kukuruzni škrob u zdjelu i ručno ih mutite dok ne nestanu sve grudice.
  • 2. Dodajte vrhnje i mutite da se sve sjedini.
  • 3. Zagrijte mlijeko u tavici dok ne bude blizu točke vrenja.
  • 4. Polako ulijevajte vruće mlijeko u mješavinu jaja uz neprekidno miješanje.
  • 5. Prebacite mješavinu u tavu i miješajte je na srednjoj vatri dok se krema ne počne zgušnjavati.
  • 6. Odmah zatim izlijte kremu preko tamne čokolade i miješajte dok se čokolada potpuno ne rastopi.
  • 7. Prekrijte plastičnom folijom dodirujući površinu kreme pa je ostavite da se potpuno ohladi u hladnjaku.
  • 8. Naribajte hladni maslac. Ako postaje mekan, vratite ga u hladnjak pa nastavite.
  • 9. Stavite naribani maslac, krušno brašno i sol u zdjelu.
  • 10. Postupno ulijevajte vodu i mutite dok ne nastane tijesto s vidljivim komadićima maslaca.
  • 11. Na pobrašnjenoj radnoj površini izvaljajte tijesto u oblik pravokutnika od oko 35 x 20 cm.
  • 12. Preklopite trećinu tijesta na ostali dio pa preko toga preklopite ostatak.
  • 13. Okrenite ga i presavinite u pravokutnik sa suprotne strane.
  • 14. Opet ga okrenite i ponovite postupak presavijanja.
  • 15. Zamotajte tijesto plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  • 16. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 200 °C.
  • 17. Stavite kalup promjera 16 i visine 4 cm na lim obložen papirom za pečenje.
  • 18. Izvaljajte ohlađeno tijesto u pravokutnik i presavinite ga posljednji put.
  • 19. Na kraju, izvaljajte tijesto na debljinu od oko 3 mm pa ga probušite vilicom.
  • 20. Izrežite disk promjera 26 cm i stavite ga na dno kalupa.
  • 21. Prekrijte tijesto plastičnom folijom otpornom na vatru ili zgužvanim papirom za pečenje i na to stavite uteg od nekuhane riže.
  • 22. Pecite 40 minuta u zagrijanoj pećnici.
  • 23. Uklonite papir za pečenje pa pecite još 35 minuta dok ne poprimi svijetlo zlatnu boju.
  • 24. Ostavite da se lagano ohladi prije nego što nazubljenim nožemo odrežete višak tijesta odozgo.
  • 25. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 220°C.
  • 26. Pjenjačom mutite ohlađeni nadjev od čokoladne kreme dok ne postane gladak.
  • 27. Napunite lisnato tijesto kremom. Žlicom ili špatulom izravnajte kremu.
  • 28. Pecite u zagrijanoj pećnici na najvišoj rešetki oko 10-15 minuta dok krema ne poprimi kožicu i izgled zagorenog.
  • 29. Izvadite flan iz pećnice.
  • 30. Ostavite da se potpuno ohladi u hladnjaku prije nego što ga izrežete.

Povezani recepti

Vidi sve