Čokoladni flan
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 2 jaja
- 75 g šećera
- 35 g kukuruznog škroba
- 250 ml punomasnog vrhnja
- 250 ml punomasnog mlijeka
- 75 g kvalitetne tamne couverture čokolade s udjelom 57%
- 170 g nesoljenog maslaca, hladnog
- 175 g krušnog brašna
- ¼ žlice soli
- 60-70 ml vode s ledom
- Krušno brašno za posipanje
Priprema
- 1. Stavite jaja, šećer i kukuruzni škrob u zdjelu i ručno ih mutite dok ne nestanu sve grudice.
- 2. Dodajte vrhnje i mutite da se sve sjedini.
- 3. Zagrijte mlijeko u tavici dok ne bude blizu točke vrenja.
- 4. Polako ulijevajte vruće mlijeko u mješavinu jaja uz neprekidno miješanje.
- 5. Prebacite mješavinu u tavu i miješajte je na srednjoj vatri dok se krema ne počne zgušnjavati.
- 6. Odmah zatim izlijte kremu preko tamne čokolade i miješajte dok se čokolada potpuno ne rastopi.
- 7. Prekrijte plastičnom folijom dodirujući površinu kreme pa je ostavite da se potpuno ohladi u hladnjaku.
- 8. Naribajte hladni maslac. Ako postaje mekan, vratite ga u hladnjak pa nastavite.
- 9. Stavite naribani maslac, krušno brašno i sol u zdjelu.
- 10. Postupno ulijevajte vodu i mutite dok ne nastane tijesto s vidljivim komadićima maslaca.
- 11. Na pobrašnjenoj radnoj površini izvaljajte tijesto u oblik pravokutnika od oko 35 x 20 cm.
- 12. Preklopite trećinu tijesta na ostali dio pa preko toga preklopite ostatak.
- 13. Okrenite ga i presavinite u pravokutnik sa suprotne strane.
- 14. Opet ga okrenite i ponovite postupak presavijanja.
- 15. Zamotajte tijesto plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- 16. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 200 °C.
- 17. Stavite kalup promjera 16 i visine 4 cm na lim obložen papirom za pečenje.
- 18. Izvaljajte ohlađeno tijesto u pravokutnik i presavinite ga posljednji put.
- 19. Na kraju, izvaljajte tijesto na debljinu od oko 3 mm pa ga probušite vilicom.
- 20. Izrežite disk promjera 26 cm i stavite ga na dno kalupa.
- 21. Prekrijte tijesto plastičnom folijom otpornom na vatru ili zgužvanim papirom za pečenje i na to stavite uteg od nekuhane riže.
- 22. Pecite 40 minuta u zagrijanoj pećnici.
- 23. Uklonite papir za pečenje pa pecite još 35 minuta dok ne poprimi svijetlo zlatnu boju.
- 24. Ostavite da se lagano ohladi prije nego što nazubljenim nožemo odrežete višak tijesta odozgo.
- 25. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 220°C.
- 26. Pjenjačom mutite ohlađeni nadjev od čokoladne kreme dok ne postane gladak.
- 27. Napunite lisnato tijesto kremom. Žlicom ili špatulom izravnajte kremu.
- 28. Pecite u zagrijanoj pećnici na najvišoj rešetki oko 10-15 minuta dok krema ne poprimi kožicu i izgled zagorenog.
- 29. Izvadite flan iz pećnice.
- 30. Ostavite da se potpuno ohladi u hladnjaku prije nego što ga izrežete.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća