Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 250 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca

Priprema

  • 1. Izrežite 5 traka od papira za pečenje, veličine otprilike 70 mm x 300 mm.
  • 2. Tamnu čokoladu isipajte u lonac i zagrijavajte na postavci 4 indukcijske ploče za kuhanje. Neprestano je miješajte dok ne otopite polovicu čokolade u loncu. Premjestite je u plastičnu posudu otpornu na toplinu i snažnim miješanjem posve otopite preostalu polovicu čokolade.
  • 3. U temperiranu čokoladu umočite suhi slastičarski kist. Pojedinačne latice izradite tako da čokoladu blago ukoso mažete na trake papira za pečenje.
  • 4. Oko 10 latica ostavite na ravnoj radnoj površini, a trake papira s 20 latica umetnite u staklenku ili vrč da poprime zakrivljen oblik. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se čokolada stegne, pa ih pažljivo uklonite s papira za pečenje.
  • 5. Sušilom za kosu uz neprestano miješanje opet lagano zagrijte čokoladu.
  • 6. Na sredinu četvrtastog komada papira za pečenje stavite žličicu čokolade.
  • 7. Napravite vanjski sloj latica: 5 ravnih latica rasporedite u krug tako da baza svake latice dodiruje otopljenu čokoladu.
  • 8. U središte žlicom nanesite još malo otopljene čokolade, pa između latica prvog sloja rasporedite preostale ravne latice.
  • 9. Poleđinu svake zakrivljene latice umočite u otopljenu čokoladu, pa ih rasporedite oko sredine da posve popunite cvijet.
  • 10. Čokoladni cvijet ostavite stezati na sobnoj temperaturi.

Povezani recepti

Vidi sve