Čokoladni cvijet
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 250 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
Priprema
- 1. Izrežite 5 traka od papira za pečenje, veličine otprilike 70 mm x 300 mm.
- 2. Tamnu čokoladu isipajte u lonac i zagrijavajte na postavci 4 indukcijske ploče za kuhanje. Neprestano je miješajte dok ne otopite polovicu čokolade u loncu. Premjestite je u plastičnu posudu otpornu na toplinu i snažnim miješanjem posve otopite preostalu polovicu čokolade.
- 3. U temperiranu čokoladu umočite suhi slastičarski kist. Pojedinačne latice izradite tako da čokoladu blago ukoso mažete na trake papira za pečenje.
- 4. Oko 10 latica ostavite na ravnoj radnoj površini, a trake papira s 20 latica umetnite u staklenku ili vrč da poprime zakrivljen oblik. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se čokolada stegne, pa ih pažljivo uklonite s papira za pečenje.
- 5. Sušilom za kosu uz neprestano miješanje opet lagano zagrijte čokoladu.
- 6. Na sredinu četvrtastog komada papira za pečenje stavite žličicu čokolade.
- 7. Napravite vanjski sloj latica: 5 ravnih latica rasporedite u krug tako da baza svake latice dodiruje otopljenu čokoladu.
- 8. U središte žlicom nanesite još malo otopljene čokolade, pa između latica prvog sloja rasporedite preostale ravne latice.
- 9. Poleđinu svake zakrivljene latice umočite u otopljenu čokoladu, pa ih rasporedite oko sredine da posve popunite cvijet.
- 10. Čokoladni cvijet ostavite stezati na sobnoj temperaturi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća