Čokoladni crème brulee
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 200 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
- 500 g slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti
- 80 g žumanjaka
- 75 g kristalnog šećera
- prstohvat soli
- kristalni šećer, za posipanje
Priprema
- 1. Čokoladu i vrhnje stavite u vatrostalnu posudu i pokrijte prianjajućom folijom. Na 5 je minuta stavite u parnu pećnicu da otopite čokoladu.
- 2. Posudu izvadite iz parne pećnice, pa miješanjem sjedinite vrhnje i otopljenu čokoladu.
- 3. U posudi samostojećeg miksera metlicom istucite žumanjke i šećer. Miješajte ih dok smjesa ne postane prozračna i svijetla.
- 4. Smjesu jaja polako dodajte u toplu čokoladnu smjesu. Posolite ih i promiješajte.
- 5. Smjesu kroz cjedilo prelijte u vrč. Ravnomjerno je rasporedite u 10 keramičkih kalupa promjera 65 mm i visine 40 mm.
- 6. Kalupe premjestite u velik rupičast pleh za parnu pećnicu i labavo ga prekrijte aluminijskom folijom.
- 7. Pecite ih 25 minuta u parnoj pećnici zagrijanoj na 85 ˚C. Crème brulee je gotov kad postane klimav i ne djeluje vodenasto kada ga lagano protresete.
- 8. Kalupe izvadite iz rupičastog pleha za parnu pećnicu i ostavite hladiti na sobnoj temperaturi.
- 9. Kad se ohlade, još ih najmanje 2 sata hladite u hladnjaku.
- 10. Površinu crème bruleea prije posluživanja pospite šećerom, pa lagano karamelizirajte brenerom i odmah poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća