Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 200 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
  • 500 g slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti
  • 80 g žumanjaka
  • 75 g kristalnog šećera
  • prstohvat soli
  • kristalni šećer, za posipanje

Priprema

  • 1. Čokoladu i vrhnje stavite u vatrostalnu posudu i pokrijte prianjajućom folijom. Na 5 je minuta stavite u parnu pećnicu da otopite čokoladu.
  • 2. Posudu izvadite iz parne pećnice, pa miješanjem sjedinite vrhnje i otopljenu čokoladu.
  • 3. U posudi samostojećeg miksera metlicom istucite žumanjke i šećer. Miješajte ih dok smjesa ne postane prozračna i svijetla.
  • 4. Smjesu jaja polako dodajte u toplu čokoladnu smjesu. Posolite ih i promiješajte.
  • 5. Smjesu kroz cjedilo prelijte u vrč. Ravnomjerno je rasporedite u 10 keramičkih kalupa promjera 65 mm i visine 40 mm.
  • 6. Kalupe premjestite u velik rupičast pleh za parnu pećnicu i labavo ga prekrijte aluminijskom folijom.
  • 7. Pecite ih 25 minuta u parnoj pećnici zagrijanoj na 85 ˚C. Crème brulee je gotov kad postane klimav i ne djeluje vodenasto kada ga lagano protresete.
  • 8. Kalupe izvadite iz rupičastog pleha za parnu pećnicu i ostavite hladiti na sobnoj temperaturi.
  • 9. Kad se ohlade, još ih najmanje 2 sata hladite u hladnjaku.
  • 10. Površinu crème bruleea prije posluživanja pospite šećerom, pa lagano karamelizirajte brenerom i odmah poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve