Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica koja je napisala preko 80 kulinarskih knjiga i vodila nekoliko televizijskih serija za BBC. Također je pokrenula vlastitu kulinarsku školu "Aga Workshop" i 2012. godine odlikovana je Ordenom Britanskog carstva za svoj doprinos kulinarskom svijetu.

Sastojci

  • 50g tamne čokolade, razlomljene na komade
  • 75g maslaca
  • 15 digestive keksa, sitno drobljenih
  • Za nadjev:
  • 350 g tamne čokolade, razlomljene na komade
  • 100 g maslaca
  • 1 punu žličicu instant kave u granulama otopljenu s jednom žlicom vruće vode
  • 250ml slatkog vrhnja
  • 200g punomasnog kiselog vrhnja (vidi bilješku)
  • Za ukrašavanje:
  • 150ml slatkog vrhnja, malo tučenog
  • Ribane ili sitno lomljene čokolade

Priprema

  • Da bi napravili tijesto, otopite čokoladu i maslac na srednje jakoj vatri u tavi sa širokim dnom (vidi bilješku). Maknite tavu s vatre, dodajte mrvljene kekse i pomiješajte. Utisnite smjesu u kalup za tart i stavite u hladnjak dok radite nadjev.
  • Za nadjev, stavite čokoladu i maslac u veliku vatrostalnu zdjelu, te dodajte kavu i slatko vrhnje. Zdjelu stavite iznad lonca u kojem vrije voda, nježno miješajte dok se ne otopi i bude glatko. Maknite s vatre i dozvolite da se malo ohladi, zatim ručno umiješajte kiselo vrhnje.
  • 3. Pažljivo ulijte smjesu u okrugli, duboki kalup za tart promjera 23 cm kojemu se dno može odvojiti, preko ohlađenog tijesta i stavite hladiti minimalno 2 sata ili idealno preko noći, dok se ne stisne.
  • Izvadite tart iz kalupa i stavite ga na stalak za torte ili na tanjur.
  • Poslužite odmah nakon vađenja iz hladnjaka.
  • Za ukrašavanje, stavite tučeno vrhnje u dresir vrećicu (ako je koristite) i napravite pet velikih ukrasa od kreme prema sredini tarta. Pospite ribanom čokoladom ili komadićima čokolade i poslužite tanje komade.

Povezani recepti

Vidi sve