Opis
Da bi napravili tijesto, otopite čokoladu i maslac na srednje jakoj vatri u tavi sa širokim dnom (vidi bilješku). Maknite tavu s vatre, dodajte mrvljene kekse i pomiješajte. Utisnite smjesu u kalup za tart i stavite u hladnjak dok radite nadjev.
Za nadjev, stavite čokoladu i maslac u veliku vatrostalnu zdjelu, te dodajte kavu i slatko vrhnje. Zdjelu stavite iznad lonca u kojem vrije voda, nježno miješajte dok se ne otopi i bude glatko. Maknite s vatre i dozvolite da se malo ohladi, zatim ručno umiješajte kiselo vrhnje.
3. Pažljivo ulijte smjesu u okrugli, duboki kalup za tart promjera 23 cm kojemu se dno može odvojiti, preko ohlađenog tijesta i stavite hladiti minimalno 2 sata ili idealno preko noći, dok se ne stisne.
Izvadite tart iz kalupa i stavite ga na stalak za torte ili na tanjur.
Poslužite odmah nakon vađenja iz hladnjaka.
Za ukrašavanje, stavite tučeno vrhnje u dresir vrećicu (ako je koristite) i napravite pet velikih ukrasa od kreme prema sredini tarta. Pospite ribanom čokoladom ili komadićima čokolade i poslužite tanje komade.
Sastojci
- 50g tamne čokolade, razlomljene na komade
- 75g maslaca
- 15 digestive keksa, sitno drobljenih
- Za nadjev:
- 350 g tamne čokolade, razlomljene na komade
- 100 g maslaca
- 1 punu žličicu instant kave u granulama otopljenu s jednom žlicom vruće vode
- 250ml slatkog vrhnja
- 200g punomasnog kiselog vrhnja (vidi bilješku)
- Za ukrašavanje:
- 150ml slatkog vrhnja, malo tučenog
- Ribane ili sitno lomljene čokolade