Čokoladne čipkaste košarice
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 300 g kvalitetne tamne couverture čokolade s udjelom 54%
- 500 g svježih jagoda
- 600 ml punomasnog vrhnja
- 60 g šećera
- 5 g paste od vanilije
- 100 g kvalitetne tamne couverture čokolade s udjelom 54%, naribane
- Šećer u prahu, za posipanje
Priprema
- 1. Izrežite 8 diskova promjera 16 cm iz papira za pečenje.
- 2. Temperirajte čokoladu u tavici uz neprekidno miješanje dok ne ostane pola čvrste i pola otopljene čokolade. Ulijte je u vatrostalnu plastičnu posudu i miješajte dok se čvrsta tvar potpuno ne rastopi.
- 3. Zatim je ulijte u vrećicu za istiskivanje kojoj ćete odrezati mali dio vrha.
- 4. Oblikujte bazu od papira za pečenje.
- 5. Istiskujte cik-cak čokoladu na papirnati disk pazeći da nema velikih praznina.
- 6. Kad se čokolada počne stvrdnjavati, brzo stavite svaki disk u zdjelu da se oblikuju košarice.
- 7. Ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi pa pažljivo uklonite papir za pečenje.
- 8. Izrežite jagode na četvrtine i ostavite ih sa strane.
- 9. U zdjeli pomiješajte vrhnje, šećer i vaniliju pa ih istucite da se stvori šlag.
- 10. Složite jagode i šlag u čokoladne košarice.
- 11. Ukrasite ribanom čokoladom i šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća