Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 300 g kvalitetne tamne couverture čokolade s udjelom 54%
  • 500 g svježih jagoda
  • 600 ml punomasnog vrhnja
  • 60 g šećera
  • 5 g paste od vanilije
  • 100 g kvalitetne tamne couverture čokolade s udjelom 54%, naribane
  • Šećer u prahu, za posipanje

Priprema

  • 1. Izrežite 8 diskova promjera 16 cm iz papira za pečenje.
  • 2. Temperirajte čokoladu u tavici uz neprekidno miješanje dok ne ostane pola čvrste i pola otopljene čokolade. Ulijte je u vatrostalnu plastičnu posudu i miješajte dok se čvrsta tvar potpuno ne rastopi.
  • 3. Zatim je ulijte u vrećicu za istiskivanje kojoj ćete odrezati mali dio vrha.
  • 4. Oblikujte bazu od papira za pečenje.
  • 5. Istiskujte cik-cak čokoladu na papirnati disk pazeći da nema velikih praznina.
  • 6. Kad se čokolada počne stvrdnjavati, brzo stavite svaki disk u zdjelu da se oblikuju košarice.
  • 7. Ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi pa pažljivo uklonite papir za pečenje.
  • 8. Izrežite jagode na četvrtine i ostavite ih sa strane.
  • 9. U zdjeli pomiješajte vrhnje, šećer i vaniliju pa ih istucite da se stvori šlag.
  • 10. Složite jagode i šlag u čokoladne košarice.
  • 11. Ukrasite ribanom čokoladom i šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve