Upoznajte Britanske recepte Nigelle Lawson uz emisiju Kuhaj, jedi, ponovi s Nigellom!  Nigella nam donosi ukusan recept za čokoladnu tortu i kombinira slane okuse maslaca kikirikija kako bi stvorila novu verziju kulinarskog klasika, koji će vas zasigurno oduševiti.

Sastojci

  • Za biskvit:
  • 200 g maslaca, plus dodatno za mašćenje
  • 250 ml tek zakuhane vruće vode
  • 50 g kakaa u prahu
  • 100 g mekog tamno smeđeg šećera
  • 125 g sitnog šećera
  • 10 ml ekstrakta vanilije
  • 225 g brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • Za glazuru:
  • 600 g šećera u prahu
  • 300 g mekanog maslaca
  • 400 g glatkog maslaca od kikirikija (običan, ne iz trgovine zdrave hane)
  • 10 ml ekstrakta vanilije
  • pola žličice sitne morske soli
  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 30 g suhog pečenog kikirikija, sjeckanih, za ukrašavanje

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite 4 jako plitka kalupa promjera 20 cm i obložite ih papirom za pečenje. Ne koristite kalupe kojima se odvaja dno, jer je tijesto jako tekuće.
  • 2. Maslac narežite na četiri uzdužna dijela (za lakše topljenje), stavite ih u široku tavu s teškim dnom, na slabu vatru. Dodajte tek zakuhanu vodu i umiješajte kakao i šećere. Zajedno miješajte dok se maslac ne otopi, a vi imate glatku, sjedinjenu smjesu. Maknite s vatre i umiješajte vaniliju. Ostavite 5 minuta da odstoji.
  • 3. U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu i vilicom izmiješajte. Jaja istucite u malom vrču. Postupno dodavajte jaja u smjesu s maslacem u tavi, miješajte bez prestanka dok se sve potpuno ne sjedini. Napokon, polako i nježno umiješajte smjesu s brašnom dok ne dobijete glatko tijesto. Ravnomjerno rasporedite u kalupe.
  • 4. Pecite u pećnici otprilike 7 minuta (vidi savjet za recept ako koristite normalan kalup), dok se biskvit ne počne odvajati od stjenki kalupa i čačkalica iz biskvita izađe čista; ovo je vlažna torta, pa je moguće da će se mrvice uhvatiti za probnu čačkalicu. Ostavite biskvite da se ohlade u kalupima.
  • 5. Za glazuru, u zdjelu prosijte šećer u prahu. Ovo je jedan od onih poslova u kuhinji koji mrzim, pa vam ne bih to preporučila da nije potrebno. U drugoj velikoj zdjeli (ili u zdjeli samostojećeg miksera), duže miksajte maslac i maslac od kikirikija, točnije barem 3 minute, a 5 minuta ako koristite ručni mikser, dok ne postane lagana, pahuljasta i kremasta smjesa. Umiješajte ekstrakt vanilije i sol.
  • 6. Nastavite miksati, ali smanjite brzinu, strpljivo žlicom dodajte šećer u prahu, malo po malo, dok ne iskoristite pola, ostatak umiješajte iz tri puta. Pojačajte malo mikser i nastavite miksati još 2 minute, ili 3 minute ako koristite ručni mikser. 7. Sastružite šećer u prahu koji se nakupio na stjenkama zdjele i miksajte dodatnih 30 sekundi do minute. Dok miksate, dodajte vrhnje, jednu po jednu žlicu, a kada je sve unutra, nastavite miksati još 4 minute (ili 6 s ručnim mikserom), dok ne postane meka, prozračna i pjenasta smjesa.

Povezani recepti

Vidi sve