U mikrovalnoj pećnici (sljedeći upute proizvođača) ili u vatrostalnoj zdjeli iznad lonca u kojem vrije voda (zdjela ne smije dodirivati vodu), otopite čokoladu dok ne postane glatka. Dok se čokolada otapa, kekse stavite u veliku vrećicu za zamrzavanje, zatvorite i tucite valjkom dok se keksi ne usitne, ali ne smiju postati prah. Kada se čokolada otopila, stavite je na hladno mjesto (ne hladnjak) i ostavite da se ohladi.

Šećer i maslac tucite dok me postane krema: ja to radim u samostojećem mikseru, ali vi ne morate. Samo morate koristiti veliku zdjelu i osigurati da je smjesa meka i jako lagana.

Postupno, jedno po jedno, dodajte jaja i miksajte. Ne brinite ako smjesa u ovoj fazi izgleda zgrušano: svi problemi će nestati kada dodamo čokoladu. Zatim umiješajte amaretto liker.

Kroz malo sito ili sito za čaj, prosijte kakao u ohlađenu čokoladu i s gumenom lopaticom miješajte dok se ne sjedini, zatim sve umiješajte u smjesu s jajima.

Kada je ispred vas glatka smjesa od čokolade, u nju istresite sjeckane orašaste plodove i smrvljene kekse. Miješajte čvrsto ali strpljivo, kako biste bili sigurni da je sve prekriveno čokoladom. Prebacite smjesu, još uvijek u istoj zdjeli, u hladnjak da se stisne na 20-30 minuta. Ne ostavljate duže od toga jer će je biti teško izvaditi iz zdjele i oblikovati.

Razvucite i odrežite dva velika komada prozirne folije i spojite ih, tako da imate jednu veliku površinu folije na kojoj ćete valjati salamu. Prebacite čokoladnu smjesu u sredinu folije, koristeći ruke, koliko god to bilo neuredno, oblikujte smjesu tako da izgleda kao debela salama, otprilike 30 cm dugu.

Potpuno prekrijte čokoladnu cjepanicu prozirnom folijom, onda čvrsto rolajte, kao da je valjak, da biste od grube cjepanice na početku, dobili gladak, zaobljeni cilindar. Zavrnite krajeve tako da uhvatite oba kraja folije i rolate salamu prema sebi nekoliko puta. Zatim je stavite u hladnjak najmanje šest sati, idealno preko noći, da se stisne.

Sad, kada se stisla, uzbudljivi dio: otrgnite veliki komad masnog papira i položite ga na čistu kuhinjsku površinu. Uzmite salamu koja je tek izišla iz hladnjaka i stavite je na papir. Izmjerite uzicu na dužinu šest puta dužu od salame, čvrsto zavežite jedan kraj uzice za čvor folije na kraju salame. Odrežite sav višak folije, ali bez da odrežete krajeve na koje ćete vezati uzicu.

Zaprašite ruke s malo šećera u prahu i zatim utljajte dvije žlice šećera u prahu (više ako treba) po otkrivenoj salami, kako ne bi bila ljepljiva dok je vežete. Uz to, više će sličiti salami.

Uzicom napravite omču, malo širu od salame, prebacite je preko kraja salame, blizu mjesta vezanja. Povucite pušteni dio uzice kako biste stegnuli (ne prejako) i onda napravite još jednu omču kao prije. Stavite drugu omču otprilike 4 cm od prve, ponovo pritegnite i tako ponavljajte dok ne dođete do kraja salame, zatim uzicu čvrsto privežite za drugi čvor od folije.

S ostatkom uzice, počnite je uzdužno vezati na salamu, tako da je svaki put zavrtnete kada dođete do poprečene uzice i zavežite je za kraj. Ponovite taj postupak koliko god puta želite, da biste napravili autentičan uzorak, ali dva ili tri puta će biti dovoljno da se postigne taj efekt.

Prebacite je na drvenu dasku, odrežite par ploški, posložite ih u lepezu kao da je salama, ostavite nož na dasci kako bi ljudi mogli odrezati komad kada žele. Očito je, kada režete salamu, da morate rezati kroz uzicu također, ali će je čvorovi držati čvrsto zavezanu. Poslužite hladnu iz hladnjaka ili bar blizu toj temperaturi.

Sastojci

 • 250 g tamne čokolade (minimalno 70% kakaa)
 • 250 g amaretti keksi (hrskavih) ili nekih drugih čajnih keksića
 • 100 g maslaca, mekanog
 • 150 g finog šećera (kotač)
 • 3 jaja
 • 30 ml amaretto likera
 • 42 g kakaa u prahu
 • 75 g badema, grubo sjeckanih
 • 75 g lješnjaka, grubo sjeckanih
 • 50 g pistacija, grubo sjeckanih
 • 21 g šećera u prahu, za ukrašavanje

Priprema

  Povezani recepti

  Vidi sve