Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 270 g slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti (A)
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 25 g glukoznog sirupa
  • 190 g visokokvalitetne bijele čokolade, 28 % kakaovog maslaca
  • 395 g slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti (B)
  • 90 g kristalnog šećera
  • 4 cijela jaja, sobne temperature
  • 55 g glatkog brašna
  • 30 g kakaa u prahu
  • kristalni šećer, za posipanje krpe
  • 1 manje pakiranje svježih jagoda, narezanih na četvrtine (osmine, ako su veće)
  • šećer u prahu, za posipanje

Priprema

  • 1. U loncu zakuhajte vrhnje (A), vaniliju i glukozni sirup.
  • 2. Čokoladu stavite u zdjelu i prelijte prokuhanim vrhnjem. Sjedinite ih miješanjem.
  • 3. Dodajte vrhnje (B) i sjedinite sastojke.
  • 4. Ganache pokrijte prianjajućom folijom tako da dodiruje površinu ganachea i najmanje 6 sati hladite u hladnjaku.
  • 5. Lim za pečenje veličine 240 mm x 370 mm pokapajte biljnim uljem, pa dno i stranice obložite papirom za pečenje. Odložite ga dok vam ne zatreba.
  • 6. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 190 ˚C.
  • 7. U posudi samostojećeg miksera otprilike 5 minuta metlicom mutite šećer i jaja, dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
  • 8. U međuvremenu na list papira za pečenje prosijajte brašno i kakao u prahu.
  • 9. Kad smjesa jaja postane blijeda i prozračna, posudu za miješanje izvadite iz miksera. Postupno usipajte prosijane sastojke, a nakon svakog dodavanja nježno preklapajte smjesu.
  • 10. Tijesto za biskvit izlijte u pripremljen lim za pečenje, pa ga nježno i ravnomjerno rasporedite, pazeći da pritom ne izbijete previše zraka.
  • 11. Biskvit pecite 7-8 minuta u prethodno u zagrijanoj pećnici, dok ne odskače na lagani pritisak.
  • 12. Blago navlažite čistu kuhinjsku krpu, ravno je prostrite po radnoj površini i pospite šećerom.
  • 13. Još vrući biskvit okrenite na kuhinjsku krpu obloženu šećerom. S biskvita pažljivo uklonite papir za pečenje.
  • 14. Rub kuhinjske krpe preklopite preko biskvita i umotajte ga u čvrstu roladu. Ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  • 15. Pripremljeni ganache od bijele čokolade premjestite u posudu samostojećeg miksera i miješajte metlicom dok ne omekša dovoljno za mazanje.
  • 16. Pažljivo razmotajte čokoladni biskvit i premjestite ga na list papira za pečenje.
  • 17. Po biskvitu ravnomjerno rasporedite tri četvrtine omekšanog ganachea od bijele čokolade. Na kraju biskvita od kojeg motate roladu ostavite 10 mm ruba bez ganachea.
  • 18. Preostali ganache od bijele čokolade odložite u hladnjak dok vam ne zatreba.
  • 19. Dvije trećine narezanih jagoda razbacajte po namazanom ganacheu, pazeći da ih ravnomjerno rasporedite. Preostale jagode odložite dok vam ne zatrebaju.
  • 20. Dok motate biskvit, podižite ga papirom za pečenje da dobijete što čvršću roladu.
  • 21. Na mjesto gdje se preklapaju gornja i donja strana papira za pečenje postavite ravnalo. Ravnalo nagnite prema dnu rolade. Dok ravnalo gurate prema sebi, od sebe odvlačite donji dio papira za pečenje da stegnete roladu.
  • 22. Roladu 30 minuta hladite u hladnjaku, pa vrućim nazubljenim nožem odrežite krajeve.
  • 23. Roladu premjestite na pladanj za posluživanje.
  • 24. Na vrh rolade toplom žličicom isprekidano nanesite grumene preostalog ganachea.
  • 25. Po ganacheu rasporedite preostale jagode, a roladu dovršite posipanjem šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve