Čokoladna rolada
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 270 g slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti (A)
- 1 žličica paste od vanilije
- 25 g glukoznog sirupa
- 190 g visokokvalitetne bijele čokolade, 28 % kakaovog maslaca
- 395 g slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti (B)
- 90 g kristalnog šećera
- 4 cijela jaja, sobne temperature
- 55 g glatkog brašna
- 30 g kakaa u prahu
- kristalni šećer, za posipanje krpe
- 1 manje pakiranje svježih jagoda, narezanih na četvrtine (osmine, ako su veće)
- šećer u prahu, za posipanje
Priprema
- 1. U loncu zakuhajte vrhnje (A), vaniliju i glukozni sirup.
- 2. Čokoladu stavite u zdjelu i prelijte prokuhanim vrhnjem. Sjedinite ih miješanjem.
- 3. Dodajte vrhnje (B) i sjedinite sastojke.
- 4. Ganache pokrijte prianjajućom folijom tako da dodiruje površinu ganachea i najmanje 6 sati hladite u hladnjaku.
- 5. Lim za pečenje veličine 240 mm x 370 mm pokapajte biljnim uljem, pa dno i stranice obložite papirom za pečenje. Odložite ga dok vam ne zatreba.
- 6. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 190 ˚C.
- 7. U posudi samostojećeg miksera otprilike 5 minuta metlicom mutite šećer i jaja, dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
- 8. U međuvremenu na list papira za pečenje prosijajte brašno i kakao u prahu.
- 9. Kad smjesa jaja postane blijeda i prozračna, posudu za miješanje izvadite iz miksera. Postupno usipajte prosijane sastojke, a nakon svakog dodavanja nježno preklapajte smjesu.
- 10. Tijesto za biskvit izlijte u pripremljen lim za pečenje, pa ga nježno i ravnomjerno rasporedite, pazeći da pritom ne izbijete previše zraka.
- 11. Biskvit pecite 7-8 minuta u prethodno u zagrijanoj pećnici, dok ne odskače na lagani pritisak.
- 12. Blago navlažite čistu kuhinjsku krpu, ravno je prostrite po radnoj površini i pospite šećerom.
- 13. Još vrući biskvit okrenite na kuhinjsku krpu obloženu šećerom. S biskvita pažljivo uklonite papir za pečenje.
- 14. Rub kuhinjske krpe preklopite preko biskvita i umotajte ga u čvrstu roladu. Ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- 15. Pripremljeni ganache od bijele čokolade premjestite u posudu samostojećeg miksera i miješajte metlicom dok ne omekša dovoljno za mazanje.
- 16. Pažljivo razmotajte čokoladni biskvit i premjestite ga na list papira za pečenje.
- 17. Po biskvitu ravnomjerno rasporedite tri četvrtine omekšanog ganachea od bijele čokolade. Na kraju biskvita od kojeg motate roladu ostavite 10 mm ruba bez ganachea.
- 18. Preostali ganache od bijele čokolade odložite u hladnjak dok vam ne zatreba.
- 19. Dvije trećine narezanih jagoda razbacajte po namazanom ganacheu, pazeći da ih ravnomjerno rasporedite. Preostale jagode odložite dok vam ne zatrebaju.
- 20. Dok motate biskvit, podižite ga papirom za pečenje da dobijete što čvršću roladu.
- 21. Na mjesto gdje se preklapaju gornja i donja strana papira za pečenje postavite ravnalo. Ravnalo nagnite prema dnu rolade. Dok ravnalo gurate prema sebi, od sebe odvlačite donji dio papira za pečenje da stegnete roladu.
- 22. Roladu 30 minuta hladite u hladnjaku, pa vrućim nazubljenim nožem odrežite krajeve.
- 23. Roladu premjestite na pladanj za posluživanje.
- 24. Na vrh rolade toplom žličicom isprekidano nanesite grumene preostalog ganachea.
- 25. Po ganacheu rasporedite preostale jagode, a roladu dovršite posipanjem šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća